Ezért leszel hamar éhes, miután gyorsételeket ettél

Senkinek nem jelent újdonságot, hogy a gyorskaják elhízáshoz vezetnek. Azonban ennek nem csupán a magas kalóriatartalom az oka. Ezek az ételek az éhségérzetünkre is negatívan hatnak.

Ideális esetben a testünk tudja, hogy mikor és mennyi tápanyagra van szüksége. Az éhségérzet teljesen természetes, hiszen a szervezet ezzel jelzi, hogy kell neki egy kis üzemanyag. A magas zsírtartalmú, tápanyagszegény élelmiszerek viszont átverik az agyat és felborítják az egészséges éhségérzetet ez pedig akár elhízáshoz is vezethet.

Ezért érezheted magad éhesnek gyorsételek evése után

A kalóriabevitelt és az éhségérzetet az agyunkban az úgynevezett asztrocitasejtek szabályozzák. Evés során az agy gliotranszmitterek segítségével üzen a gyomornak, hogy az megfelelő módon reagáljon az elfogyasztott ételre, összehúzódjon, vagy épp kitáguljon. Ha valami megzavarja az asztrocitasejteket, nem lesz megfelelő a jelátvitel és a gyomor sem fog kellően reagálni a tápanyag bevitelre.

A magas zsírtartalmú étrend hosszú távon gátolja az asztrocitasejtek megfelelő működését.

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai egy egereken végzett kutatás során vizsgálták a zsírban dús étrend hatását az agyra és az éhségérzetre. A rövid ideig tartó magas zsír/kalóriatartalmú étrend aktív hatást gyakorol az asztrocitákra és beindítja a gyomor szabályozását szolgáló normális jelátviteli funkciókat. Azonban 10-14 napos magas zsírtartalmú diéta során az asztrociták már egyre kevéssé aktivizálódtak és az agy kalóriabevitel szabályozására való képessége elveszni látszik.

Azt a kutatók még nem tudják, hogy az asztrocitaaktivitás és a jelátviteli mechanizmus elvesztése pontosan miként okoz túlevést. Az viszont biztos, hogy a gyorsételek felborítják az éhségérzetet és ez legtöbbször túlevéssel, hosszú távon elhízással jár. A jelenlegi kutatások szeretnék kideríteni, hogy lehetséges-e újra aktiválni az agy kalóriabevitel szabályozására irányuló, látszólag elveszett képességét. Hogyha igen, ez áttörést jelenthet a fogyást támogató gyógyszeres kutatásokban.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az elhízásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...