Ideális esetben a testünk tudja, hogy mikor és mennyi tápanyagra van szüksége. Az éhségérzet teljesen természetes, hiszen a szervezet ezzel jelzi, hogy kell neki egy kis üzemanyag. A magas zsírtartalmú, tápanyagszegény élelmiszerek viszont átverik az agyat és felborítják az egészséges éhségérzetet ez pedig akár elhízáshoz is vezethet.
A kalóriabevitelt és az éhségérzetet az agyunkban az úgynevezett asztrocitasejtek szabályozzák. Evés során az agy gliotranszmitterek segítségével üzen a gyomornak, hogy az megfelelő módon reagáljon az elfogyasztott ételre, összehúzódjon, vagy épp kitáguljon. Ha valami megzavarja az asztrocitasejteket, nem lesz megfelelő a jelátvitel és a gyomor sem fog kellően reagálni a tápanyag bevitelre.
A magas zsírtartalmú étrend hosszú távon gátolja az asztrocitasejtek megfelelő működését.
A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai egy egereken végzett kutatás során vizsgálták a zsírban dús étrend hatását az agyra és az éhségérzetre. A rövid ideig tartó magas zsír/kalóriatartalmú étrend aktív hatást gyakorol az asztrocitákra és beindítja a gyomor szabályozását szolgáló normális jelátviteli funkciókat. Azonban 10-14 napos magas zsírtartalmú diéta során az asztrociták már egyre kevéssé aktivizálódtak és az agy kalóriabevitel szabályozására való képessége elveszni látszik.
Azt a kutatók még nem tudják, hogy az asztrocitaaktivitás és a jelátviteli mechanizmus elvesztése pontosan miként okoz túlevést. Az viszont biztos, hogy a gyorsételek felborítják az éhségérzetet és ez legtöbbször túlevéssel, hosszú távon elhízással jár. A jelenlegi kutatások szeretnék kideríteni, hogy lehetséges-e újra aktiválni az agy kalóriabevitel szabályozására irányuló, látszólag elveszett képességét. Hogyha igen, ez áttörést jelenthet a fogyást támogató gyógyszeres kutatásokban.
Szerző: Kremmer Magdi
Még több cikk az elhízásról: