Ezzel a kellemetlenséggel is összefügg az elhízás

Az elhízás növeli a fogínybetegségek kockázatát azáltal, hogy felpörgeti a csontpusztító sejtek növekedését.

Még egy káros hatását felírhatjuk az elhízásnak: egy friss kutatás szerint a rossz fogakhoz is hozzájárul, és nemcsak azért, mert a túlsúlyos emberek akár több egészségtelen ételt is fogyaszthatnak. A jelentős túlsúllyal rendelkező emberek szervezetében több lehet a csontokat elpusztító sejt, ezáltal a fogínybetegségek kockázata is megnő, ami miatt rosszak lehetnek a fogak.

A probléma a krónikus gyulladás, ami az elhízást kíséri. Az elhízás okozta krónikus gyulladás olyan sejtek fejlődését idézheti elő, amelyek lebontják a csontszövetet, beleértve a fogakat és a helyükön tartó csontokat – derült ki a Buffalo Egyetem új kutatásából, amely az elhízás és az ínybetegség közötti összefüggés jobb megértését tűzte ki célul.

Az elhízás ezzel a kellemetlenséggel is összefügg

A Journal of Dental Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elhízásból eredő túlzott gyulladás növeli a mieloid eredetű szupresszor sejtek (MDSC) számát, amelyek az immunsejtek egy csoportját jelölik. Ezek száma betegség során megnövekszik az immunfunkció szabályozása érdekében. Az MDSC-k, amelyek a csontvelőből származnak, különféle sejttípusokká fejlődnek, beleértve az oszteoklasztokat is (a csontszövetet lebontó sejteket).

A csontvesztés az ínybetegség egyik fő tünete, és végső soron fogvesztéshez vezethet. A fogágybetegségnek is nevezett probléma a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a 30 éves és idősebb felnőttek több mint 47%-át érinti.

Bár egyértelmű kapcsolat van az elhízás mértéke és a parodontális betegség között, az ezen állapotok közötti kapcsolatokat megalapozó mechanizmusokat eddig nem teljesen ismerték

– mondta Keith Kirkwood, a UB School of Dental Medicine professzora.

Forrásunk volt.


Még több cikk az elhízásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...