Ezzel a kellemetlenséggel is összefügg az elhízás

Az elhízás növeli a fogínybetegségek kockázatát azáltal, hogy felpörgeti a csontpusztító sejtek növekedését.

Még egy káros hatását felírhatjuk az elhízásnak: egy friss kutatás szerint a rossz fogakhoz is hozzájárul, és nemcsak azért, mert a túlsúlyos emberek akár több egészségtelen ételt is fogyaszthatnak. A jelentős túlsúllyal rendelkező emberek szervezetében több lehet a csontokat elpusztító sejt, ezáltal a fogínybetegségek kockázata is megnő, ami miatt rosszak lehetnek a fogak.

A probléma a krónikus gyulladás, ami az elhízást kíséri. Az elhízás okozta krónikus gyulladás olyan sejtek fejlődését idézheti elő, amelyek lebontják a csontszövetet, beleértve a fogakat és a helyükön tartó csontokat – derült ki a Buffalo Egyetem új kutatásából, amely az elhízás és az ínybetegség közötti összefüggés jobb megértését tűzte ki célul.

Az elhízás ezzel a kellemetlenséggel is összefügg

A Journal of Dental Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elhízásból eredő túlzott gyulladás növeli a mieloid eredetű szupresszor sejtek (MDSC) számát, amelyek az immunsejtek egy csoportját jelölik. Ezek száma betegség során megnövekszik az immunfunkció szabályozása érdekében. Az MDSC-k, amelyek a csontvelőből származnak, különféle sejttípusokká fejlődnek, beleértve az oszteoklasztokat is (a csontszövetet lebontó sejteket).

A csontvesztés az ínybetegség egyik fő tünete, és végső soron fogvesztéshez vezethet. A fogágybetegségnek is nevezett probléma a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a 30 éves és idősebb felnőttek több mint 47%-át érinti.

Bár egyértelmű kapcsolat van az elhízás mértéke és a parodontális betegség között, az ezen állapotok közötti kapcsolatokat megalapozó mechanizmusokat eddig nem teljesen ismerték

– mondta Keith Kirkwood, a UB School of Dental Medicine professzora.

Forrásunk volt.


Még több cikk az elhízásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...