Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Az öregedés az élet természetes és elkerülhetetlen része, mégis szeretnénk minél kevesebb ráncot látni az arcunkon, és ha van rá mód, a lehető legtovább akarunk fittek és egészségesek maradni. Különböző diéták öregedésre gyakorolt hatását régóta kutatják, most azonban a Michigani Egyetem kutatói egy meglepő felfedezést tettek: a tudósok szerint nemcsak bizonyos ételeknek, de az éhségérzetnek is köze van az öregedéshez!

Az éhség lassíthatja az öregedést - állítja az új kutatás

A Michigani Egyetem munkatársai, Dr. Kristy Weavert és Dr. Scott Pletchert érdekes kutatásba kezdtek:

a szakértők szerették volna megvizsgálni, hogy az étel iránti vágy hogyan hat az agyra. A kutatók legyeknél idéztek elő éhségérzetet, különböző módokon.

A legyek egy része először olyan ételt kapott, amelyben a kutatók mesterségesen csökkentették az elágazó láncú aminosavak (BCAA) mennyiségét. Ezután az összes légy szabadon táplálkozatott élesztős és cukros ételekből.

Az alacsony BCAA-tartalmú ételeket fogyasztó egyedek több élesztőt ettek, mint cukrot. Illetve, azok a legyek, amelyek alacsony BCAA-tartalmú ételeket ettek egész életük során, tovább éltek, mint azok, amelyek magas BCAA-tartalmú ételeket kaptak. Meglepő módon a legyek élettartama nem magával az étrenddel volt összefüggésben: az alacsony BCAA-tartalmú ételeket fogyasztó legyek éhesebbek voltak, és végül több táplálékot és összkalóriát fogyasztottak. 

Ezután a kutatók opotogenetikai módszerekkel aktiválták a legyek éhségérzetét, és ekkor is azt tapasztalták, hogy azok a legyek, melyeknek az éhséggel kapcsolatos neuronjai aktiválva lettek, kétszer annyi táplálékot ettek, és lényegesen tovább éltek, mint a többi egyed. 

Úgy gondoljuk, hogy egyfajta csillapíthatatlan éhséget hoztunk létre a legyekben

– mondta el Weaver.

Emiatt pedig a legyek tovább éltek. Mivel a kutatást a tudósok legyeken végezték, az természetesen nem vonatkoztatható jelenlegi formájában az emberekre, azonban a kutatók úgy gondolják, hogy a felfedezett mechanizmusok más fajok éhségérzetét is befolyásohatja, ez pedig hozzájárulhat további kutatásokhoz. 

Jelenleg azt vizsgálják, hogy az élvezetből való evés iránti vágy, ami az emberekben és a legyekben hasonló, hogyan függhet össze az élettartammal.

Forrásunk volt. 


Ezeket is tedd meg az egészséged érdekében:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...