Mindig egyenletes tortalapok felpúposodás nélkül, négy trükkös lépésben

Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor egy gyönyörű emeletes tortát akarunk házilag sütni, és a piskótalapok felpúposodnak. Ennek elkerülésére most itt van négy lépés, amit követhetünk a sütés alatt.

A legszebb tortákon is sokat ront, ha nem egyenletesek a tortalapok. A sütőben is sok minden történhet, ami befolyásolja a tészta viselkedését, de nem csak ezen múlik a siker. Akkor se adjuk fel, ha kicsit púposan jön ki a sütemény a sütőből, még ekkor is menthető. Lássuk a legjobb tippeket a mindig egyenletes tortalapokhoz.

Mindig egyenletes tortalapok, négy trükkös lépésben

A keverés is fontos

Bármilyen meglepő, már a sütőbe kerülés előtt is elronthatjuk a tésztát: ha nem megfelelő módon keverjük össze a hozzávalókat, más szerkezetet adunk nekik.

A kulcs az, hogy ne kerüljön túl sok levegő a vajba: amikor a cukorral habosítjuk meg kell gátolnunk ezt. Úgy érhetjük el, ha a „fordított krémesítés” folyamatát követjük: vagyis a cukorral együtt a lisztet is belekeverjük.

A liszt jelenléte épp annyi levegőt enged a tésztába, amitől puha lesz. Amikor ennél több kerül bele, a sütőben túl gyorsan megnő, utána pedig hamar összeesik. Ez az egyenetlen sülés lehet a púposodás oka.

Csapjunk oda neki

A sütőformába öntöttük a tésztát, és már melegszik a sütő. Ezen a ponton annyit tehetünk az egyenes tortalapokért, hogy párszor óvatosan a konyhapulthoz ütjük a forma alját.

Persze ne legyünk agresszívak vele, hiszen ha túl erőszakosan csapjuk oda, épp a kívánt eredmény ellenkezőjét fogjuk elérni, mert összerázzuk.

Simítsuk el a dolgokat

Amikor kivettük a készre sült süteményt, és az előző két lépés után is azt vesszük észre, hogy felpúposodott, vegyünk elő egy tiszta konyharuhát.

Vigyázva, nehogy megégessük a kezünket, a ruha segítségével pár másodpercig nyomjuk le enyhén a tortalap feldagadt részét. Az óvatos nyomás hatására, ahogy lassan kihűl, a felületet kiegyenesedik.

Elő a késsel

Elvégeztük az összes leírt lépést, és mégis egyenetlen a tortánk? Akkor kénytelenek leszünk késsel eltávolítani a felső részét. Ahhoz, hogy ne veszítsük el túl sokat a piskótából, kövessük a lenti tanácsokat.

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Egy recés kenyérvágó kés teljesen megfelelő eszköz lesz, nem kell semmi különleges cukrászkellék. Csak teljesen hideg süteményt kezdjünk el vágni, hogy minél tisztább vonalat kapjunk.

Nézzük meg, hol kezdődik emelkedni a torta teteje, és ott vágjunk bele. Így fogjuk a legkevesebb tésztát elveszíteni. A kést tartsuk párhuzamosan a konyhapulttal és a piskótát kezdjük el forgatni.

Először ne ejtsünk mély vágást, csak jelöljük meg a sütemény tetejét. Ha teljesen körbeértünk, lesz egy vezetővonalunk, ami mentén elkezdhetünk majd dolgozni.

Ezzel a módszerrel könnyedén egyenes tetőt adhatunk a legpúposabb tortának is, hogy bármilyen ünnepi alkalom fő dísze legyen.

Mascarponekrémes epertorta

Minden évben, amikor beköszönt az eperszezon, többször is megsütöm ezt a tortát. Nagyon szeretjük, mert a krém és a piskóta is habkönnyű. 

Csokitorta Baileys-es krémmel

Egy melós torta, cserébe gyönyörű, és óriási adag a végeredmény, nagyon sok emberre. Ha csak egy normális méretű, 6-8 emberes tortára van szükség, akkor nyugodtan harmadold a ...

Úgy gondolod, hogy tiéd a legszebb torta, és ezt mindenkinek látnia kell? Ne tartsd meg magadnak a receptet!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer! Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Tökéletes sütemények minden alkalommal:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...