Alapból is elég sok mindenre figyelni kell, amikor süteményt készítünk. Ez a lista most tovább bővül: a sütő melegebb pontjait is érdemes megismernünk annak érdekében, hogy mindig minden teljesen átsüljön. Csupán egy tepsi cukorra lesz szükségünk.
Miért fontos ez?
A sütő melegebb pontjait megismerve tudni fogjuk, hogy merre forgassuk az éppen készülő süteményt, ha az egyik része nyersebb. Azt is elkerülhetjük, hogy a linzerek fele égett, másik fele pedig túl halovány legyen.
A „térkép” birtokában könnyedén mozgathatjuk majd a formákat a sütőn belül, biztosítva ezzel, hogy egységesen sül a benne lévő édesség.
Hogyan készül a „térkép”?
Melegítsük elő a sütőt 200℃-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral (ha nem akarunk utána órákig karamellt sikálni róla), és öntsünk rá annyi cukrot, hogy egyenletesen befedje a tepsi közepének nagy részét.
Amikor elég meleg a sütő, tegyük a tepsi cukrot a középső polcra (ahol normális esetben a sütemény is sülne), majd hagyjuk bent 10 percig.
Az idő leteltével azonnal vegyük ki, és alaposan vizsgáljuk meg. Ahol a cukor olvadt, de nem égett, a sütő pontosan 200℃-os, vagyis ezeken a részeken jól fűt. Az égett helyek túl melegek, a kristályosan maradt cukor pedig hideg pontot jelöl.
Jegyezzük meg a „térképet”, esetleg írjuk le magunknak, hogy például a sütő hátsó bal sarka nem elég meleg. Így legközelebb biztosan olyan helyre tehetjük majd a süteményt, ahol egyenletesen meleg van.
De mi legyen a cukorral?
A felfedezés végén marad egy tepsi karamellünk. Persze kidobhatnánk a sütőpapírral együtt a kukába. De sokkal jobban járunk, ha a még folyós karamellt gyorsan egy fazékba tesszük és egyenlő arányban vízzel elkeverjük, majd addig főzzük, amíg fel nem oldódik a még kristályos cukor. Így fantasztikus ízű karamellszirupot kapunk, amit bátran felhasználhatunk más desszerteknél.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Konyhai tanácsok mindenkinek: