Gondos házi cukrászként szeretek minden apró részletre odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében. Meglepetésként ért tehát, amikor utánajártam, hogy tényleg nem mindegy a tojások mérete sütésnél.
Mint a vaj zsírtartalma vagy a cukor szemcséssége, a tojások mérete sütésnél ugyanúgy meg tudja változtatni a sütemény szerkezetét. Persze nem drasztikus változás ez soha, sőt lehet, hogy mi éppen úgy szeretjük a kuglófot, hogy egy kicsit nehezebb a tésztája, azonban ha szeretnénk egy kicsit maximalisták lenni, ajánlott odafigyelnünk, hogy mekkora tojásokat használunk.
Tojásméret-határozó
Minden doboz tojáson, bárhol is vegyük, fel van tüntetve a méret. A ruhákhoz hasonlóan ezt egy S-XL skálán jelzik. A jelölések mögött a következő súlyok állnak:
- XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
- L- nagy: 63 és 73 gramm közötti
- M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
- S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Így láthatjuk, hogy a hűtőnkben lévő tojás körülbelül milyen súlyú.
Az aranyszabály
Mivel a receptek 95%-a nem konkrét méretű tojást ír, nehéz eldönteni, hogy mekkorát használjunk.
Összességében elmondható, hogy sütemények esetében a recept „M” méretű tojással fog a legjobban működni.
Végül is a szabály logikus, hiszen így biztosan nem lesz se túl kevés, se túl sok a tésztában a hozzáadott tojás aránya.
Miért fontos a méret?
Minél több tojás kell egy receptbe, a méretbeli különbség annál jobban kitűnik. Gondoljunk bele, hogy egy 5 grammos eltérés nem sok, öt tojás esetében viszont ez sokkal jelentősebb (5x5=25 gramm) változás.
A tojás folyékony hozzávalónak számít, így könnyen felborulhatnak a sütemény tésztájában az arányok, ha (tudtunk nélkül) többet használunk. Ez egyes tésztáknál (pl. linzer) nehezebbé teszi majd a kezelést kinyújtáskor.
Szintén vannak desszertek (pl. piskóta, puding, égetett tészta), amelyek különös szerkezetét és ízét nagy részben a tojás kölcsönzi. Itt sem mindegy, hogy mit használunk: kisebb tojás esetén a piskóta például alacsonyabb lesz, a puding hígabb.
De mit csináljunk, ha konyhánkban mindig más méretű tojás van?
Sajnos ilyenkor elő kell venni a mérleget, majd egy tálba ütve kimérni pont annyi tojást, amennyi a receptbe szükséges. A maradékot tegyük a hűtőbe, és süssük meg másnap reggelire. Így tökéletes lesz a sütemény, és semmi nem vész kárba.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Süssük együtt a világ legjobb süteményeit: