Az otthoni főzés remek dolog, ha fogyókúrázunk, hiszen teljes mértékben befolyásolhatjuk, hogy egy-egy fogással mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Nem úgy az éttermekben! A Journal of American Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az éttermi ételek 92%-a több kalóriát tartalmaz, mint amennyit egy átlagos embernek egy étkezés alatt javasolt elfogyasztania.
Vannak azonban alkalmak, amikor nem tudjuk elkerülni, hogy étterembe menjünk, ráadásul, ha őszinték akarunk lenni magunkkal, ez egy remek program is. Új ízkombinációkat és izgalmas alapanyagokat próbálhatunk ki, illetve olyan fogásokat ehetünk, amelyekkel otthon mi nem bajlódnánk. Nem is kell tehát minderről lemondanunk, csak tudatosan kell választanunk. Nézzük, hogyan!
Nézzük, melyek a legegészségesebb fogások az éttermekben
Egy olasz étteremben
A tésztaevés és a fogyókúrázás nem áll szöges ellentétben egymással. Amikor olasz étterembe megyünk, akkor is rendelhetünk tésztát, de kérjük teljes kiőrlésűből! Válasszunk olyan típust, ami nem valamilyen krémes szósszal készül, hanem párolt paradicsommal, garnélával vagy más sovány fehérjével! Emellett az adagra is figyeljünk: kérjünk kis adagot, vagy csak a felét fogyasszuk el, a többit csomagoltassuk el másnapra!
Thai éttermekben
Nehéz megállapítani, hogy egy étteremben milyen típusú zsírt használnak a főzéshez, ezért a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy fehérjedús, minimális zsírtartalmú fogások mellett döntsünk. Egy thai étkezdében ez lehet valamilyen párolt hal lime-al és chilivel megbolondítva, amihez kérhetünk salátát.
Kínai éttermekben
Köztudott, hogy a kínai konyhában – legalábbis abban, amit mi ismerünk –, sok sót és zsírt használnak, így nem éppen fogyókúrás. Azonban itt is választhatunk okosan: a mu shu csirke például telis-tele van zöldségekkel, és ha zöldséges rizzsel fogyasztjuk, akkor máris minimalizálhatjuk a rossz szénhidrátok bevitelét.
Salátabárokban
Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen hellyel nem lőhetünk mellé, ha diétázunk. Ez viszont csak akkor igaz, ha kerüljük a burgonyában gazdag salátákat, a zsíros sajtokat és a magas kalóriatartalmú feltéteket, például a bacont vagy a kroutont. Állítsunk össze egy egészséges, de laktató salátát: válasszunk csirkehúst, kelkáposztát, spenótot, hüvelyeseket, paprikát, sárgarépát és paradicsomot! Ami az öntetet illeti, korlátozzuk a lehetőségeinket az extra szűz olívaolajjal, citrommal, ecettel ízesített változatokra!
Mexikói étteremben
Ha egészséges, mexikói stílusú fogást szeretnénk enni, akkor válasszuk a tacót – de nem mindegy, hogyan! Ha valamilyen grillezett hallal vagy más sovány fehérjével rendeljük, és mellé guacamolét kérünk, akkor nem fogjuk megszegni a fogyókúránkat. Így ugyanis minimális lesz a szénhidrátbevitelünk, miközben vitaminokkal és jó zsírokkal – az avokádóból – is feltöltjük a szervezetünket!
Egy mediterrán étteremben
Itt lesz a legkönnyebb a dolgunk, hiszen a mediterrán étkezési szokások alapvetően egészségesek: sok sovány fehérjén, friss, vitamindús összetevőkön alapulnak. Így tehát ehetünk valamilyen grillezett húsfélét gyakorlatilag bármilyen salátával.
Szemezgess éttermi ajánlóinkból: