A mediterrán diéta még az agyunkra is jó hatással van

Manapság millióféle különböző diéta közül választhatunk, ha a célunk a fogyás. Létezik azonban egy, a mediterrán diéta, ami hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend – és most még többen kattanhatnak rá!

A mediterrán diéta – ahogyan a neve is mutatja – az olyan friss alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, mint a gyümölcsök, zöldségek és halfélék, de gazdag teljes kiőrlésű gabonákban és része az olívaolaj is. A mediterrán diétát már számos pozitív élettani hatással hozták összefüggésbe, most pedig egy újat is találtak: lassíthatja az agy öregedését.

A mediterrán diéta még az agyunkra is jó hatással van

Egy 18 hónapos, 300 résztvevővel végzett klinikai vizsgálat során a negevi Ben-Gurion Egyetem kutatói azt találták, hogy a testtömeg 1 százalékos csökkenése ahhoz vezetett, hogy a résztvevők agyának életkora csaknem kilenc hónappal csökkent a várható korhoz képest. Ez az eredmény összhangban volt más biológiai mutatókkal, például a májzsír és az enzimek alacsonyabb szintjével. Az elhízás jellemzően az agy vártnál gyorsabb öregedésével jár, ami ezt követően gyorsabb kognitív hanyatláshoz is vezet. A kutatók részletes és rendszeres agyi scintigráfiákkal kiszámíthatják egy személy „agyéletkorát”, így nyomon követhetik, hogy hogyan befolyásolhatják ezt az életmódbeli tényezők egy adott időintervallumban. Ebben az esetben a csapat pontosan ezt tette. A 18 hónapos mediterrán diétás program kezdetén és végén 102 olyan emberen végeztek agyvizsgálatot, akiket elhízottnak minősítettek.

Eközben információkat gyűjtöttek az elhízás által érintett egyéb tényezőkről is, például a máj egészségéről. A magasabb májzsírszintet és az emelkedett májenzimeket korábban összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával, így ezek is fontos markerek.

Azt találtuk, hogy már 1%-os fogyás is elegendő az agy egészségének befolyásolásához: az agy életkorának 9 hónapos csökkenéséhez vezet

– mondta el Galia Avidan professzor, a Pszichológiai Tanszék munkatársa egy egyetemi közleményben.

Ez a kísérlet az első a maga nemében, amely bemutatja a mediterrán diéta ilyen jellegű hatásait. A csapat reméli, hogy kutatásaik kiegészítik a meglévő bizonyítékokat, amelyek az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák az agyi egészség érdekében, valamint a kognitív hanyatlás és az olyan betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...