Kevesen tudják, de a matcha ugyanabból a növényből készül, mint a zöld tea, a Camellia sinensis-ből – a különbség csak az, hogy másként termesztik. A matchának szánt növényeket ugyanis a betakarítás előtt 20-30 nappal letakarják, így elzárják azokat a közvetlen napfénytől. Ezzel fokozzák a növény klorofiltermelését, aminek köszönhetően több aminosavat tartalmaznak majd a levelek. A betakarítás után a szárak és az erek eltávolítása következik, a fennmaradó növényi részeket pedig finom porrá őrlik.
Így kapjuk a matchát, ami egy kifejezetten egészséges adalék a mindennapi étrendünkhöz.
Ennek az alapanyagnak ugyanis igen magas a katekintartalma, amelynek köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal bír. Az antioxidánsok pedig hatékonyan veszik fel a versenyt a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek krónikus betegségeket is okozhatnak a testben.
Több tanulmány során vizsgálták az agyműködésre gyakorolt hatását is, és kimutatták: a matcha képes javítani az agyi funkciókat. Fogyasztásával javítható a memória, csökkenthető a reakcióidő és javulhat a figyelem. Ezekhez persze az is hozzájárulhat, hogy a matchában koncentráltan van jelen a koffein, fél teáskanálnyi mennyiségben körülbelül 35 milligramm található.
A szív- és érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak – ám a matcha ezek ellen is képes fellépni! Mivel ugyanabból a növényből származik, mint a zöld tea, hasonló tápanyagprofillal rendelkezik, így ugyanolyan hatásos a szív egészsége szempontjából. Fogyasztásával ugyanis csökkenthető az LDL-koleszterinszint, azaz a rossz-koleszterinszint, de ezzel még a trigliceridek számát is kordában tarthatjuk.
Ha ez még nem lenne elég, ez a sokszínű alapanyag még a máj védelmében is felléphet. Több kutatással is vizsgálták e két dolog összefüggését, és azt találták, hogy a matcha képes csökkenteni a májra káros enzimek szintjét a szervezetben.
Érdemes tehát beépíteni a matchát a normál diétába – sőt, a fogyókúrás étrendbe is, hiszen még a súlycsökkenést is segítheti! Szerencsére a beiktatásban nem lesz nehéz dolgunk, hiszen egy nagyon sokféleképpen elkészíthető alapanyagról van szó: elkeverhetjük tejeskávéban, teában, gazdagíthatjuk vele a süteményeinket vagy a salátánkat is!
Még több tea: