Ételek, amelyek árthatnak a májadnak

Ha szeretnéd, hogy megfelelően működjön a májad, akkor jobb, ha messziről elkerülöd ezeket az ételeket.

A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere-folyamatainkban, egyes vegyületek termelésében és tárolásában, illetve a méregtelenítésben. Emellett szabályozza a zsíranyagcserében a vérzsírszintet, a zsírok bontásán keresztül befolyásolja a vér cukortartalmát, és képes a cukor előállítására, raktározására, valamint lebontására. A máj felelős továbbá a testben megtalálható koleszterinszint előállításának feléért is.

Tehát rengeteg mindent befolyásol a májműködésünk, így érdemes odafigyelni arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy megfelelően szuperáljon. Bár sok minden kihat rá, az étkezésünk nagyban hozzájárul helyes működéséhez. Érdemes tehát elkerülni azokat az ételeket, illetve alapanyagokat, amik károsítják.

Érdemes odafigyelnünk májunk egészségére

Sós fogások

A túlzott sófogyasztásnak rengeteg hátulütője van, így nem csak a májad védelme érdekében érdemes mérsékelned a sóbeviteledet. Amellett, hogy mindig figyelj arra, hogy mennyi sót használsz főzésnél, érdemes lehet elkerülnöd az előre csomagolt felvágottakat, konzerveket, gyorsfagyasztott ételeket és az instant leveseket.

Zsírbombák

A zsíros ételek, mint például a gyorsételek, a zsírban/olajban sült rántott fogások vagy a zsíros húsok gyakori fogyasztása nem tesz jót a májunknak. Ezek a fogások ugyanis gyulladáskeltőek, és májzsugor kialakulásához vezethetnek, így érdemes ezeket ritkán és kis mennyiségben enni.

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

Édes falatok

A cukros ételek szintén nem tesznek jót a májunknak. A szerv egyik fontos feladata, hogy a bevitt cukrot zsírrá alakítsa, és ha túl sok zsírt termel, akkor ez elkezd lerakódni a belső szervek között, ami nagyon veszélyes.

Alkohol

Valószínűleg ez nem újdonság, hiszen a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az alkoholnak májkárosító hatása van. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a mértékletes szeszesital-fogyasztás is komoly károkat képes okozni, ezért, ha teheted, tényleg csak nagyon ritkán italozz!


Még több cikk az egészségedért:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...