5 tipp, hogy egészségesen ünnepeld meg a húsvétot

A húsvéti asztalnál sem kell túlizgulni, hogy mennyire egészségtelen a menü, vagy mennyit mozgunk a hosszú hétvége alatt – ha viszont nem szeretnél teljesen elúszni, néhány tippel egészségesebbé teheted ezt a néhány napot is.

Ahogyan a többi ünnep, úgy a húsvét esetében is igaz, hogy – hacsak valaki nem készül valamilyen versenyre, vagy nincsenek speciális igényei – nem érdemes túlizgulni, mit és mennyit eszünk. Néhány napnyi dőzsöléstől nem fogunk elhízni, nem leszünk egészségtelenebbek, a legrosszabb, ami történhet velünk, az az, hogy kajakómába kerülünk, vagy a cukorsokktól idegesebbek leszünk, és hangulatingadozásokat tapasztalhatunk. Ha azonban mégis szeretnéd nagyjából egészségesen lehozni a húsvétot, az alábbi öt tipp segíthet abban, hogy élvezd is a ünnepi menüt, mégse fulladjon teljes háromnapos káosszá az egész.

Kezdj egészséges reggelivel!

Az, hogy felkelés után hogyan eszel, nagyban meghatározza, milyen lesz a napod. Ha az első étkezésed egészséges, már megágyazol annak, hogy a szervezeted jobban fogja befogadni a későbbi egészségtelenebb ételeket. Az sem megoldás, ha egész egyszerűen kihagyod a reggelit, ugyanis akaratlanul kompenzálhatsz később azzal, hogy többet eszel az egészségtelenebb ételekből.

Tavaszi franciasaláta

A húsvéti asztal egyik nélkülözhetetlen zöldségkörete a franciasaláta. A legtöbben mirelit zöldségkeveréket vesznek, vagy készen vásárolják a salátát valamelyik szupermarket ...

Egyél lassan!

Ha ritkán eszel olyan, kevésbé egészséges finomságokat, mint amilyenek a húsvéti asztalra kerülnek, abba a hibába eshetsz, hogy gyorsan habzsolni kezdesz. Fontos, hogy lassan egyél, hogy a szervezetednek legyen ideje felfogni, ha elég élelmiszert vittél be, és tudjon jelezni az agynak a telítettségérzet eléréséhez. Enélkül elég nagy az esélye a túlevésnek, ami se nem egészséges, se nem kellemes.

Maradj aktív!

Ha többet eszel, több energiád is lehet a mozgásra húsvétkor is. Ha szerencsénk van, napos és meleg lesz az ünnep, így a szabadban is jóleshet mozogni. Ha nem vagy a sportok szerelmese, egy nagy séta is sokat segíthet abban, hogy megfelelően működjön az anyagcseréd, és hogy felhasználd a többletenergiáidat.

Készítsd el a saját húsvéti menüdet!

Ha te vagy a szakács, lehetőséged van a húsvéti ételek kevésbé egészségtelen elkészítésére is. Persze nem érdemes túlzásba vinni, hiszen az ünnepi menü azért van, hogy kiélvezzük, de ahol nem sajnálod, és egyszerűen meg tudod oldani, próbálj az egészséges megoldásokra törekedni! Ékes példája ennek például az, hogy a húsvéti kalácsot is lehet édesítővel készíteni, és a fehér kenyér helyett rozsosat, kovászosat vásárolni.

Vegán kalács

Kalácsot sütni bizony a vegánok is szeretnek, ezzel a recepttel pedig tudni is fognak: ez a vegán kalács ugyanis nem csak finom, de napokig puha is marad - bár valószínűleg úgyis előbb ...

Teljes kiőrlésű cipó

Szerettem volna egy olyan kenyeret, amiről tényleg tudom, hogy mi van benne, és nincs tele adalékanyagokkal. Bármilyen maggal vagy magkeverékkel lehet dúsítani (a képen láthatóban lenmag-, ...

Ne stresszelj!

A testi mellett a mentális egészségre is fontos odafigyelni. Próbálj meg nem stresszelni azon, hogy mit eszel, mennyit eszel, mennyit mozogsz, nem ez a néhány nap fogja elrontani az eddigi munkádat, és nem is ettől leszel egészségtelen! Fontosabb, hogy ki tudj kapcsolni a hosszú hétvégére, és mentálisan is kipihend magad, ez is hozzátartozik ugyanis az egészséges élethez.

Forrásunk volt.


Még több húsvét:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...