A reklámokban és filmekben látott hófehér mosolyt lehetetlenség természetes módon elérni, de arra azért oda lehet figyelni, hogy az elfogyasztott ételek és italok ne színezzék el a fogainkat. A kávé, tea első számú közellenségnek számít, ha a fehéren ragyogó fogakról van szó, de ezen kívül van még pár étel, ami szintén elszínezheti a fogaidat.
Paradicsomos ételek és sötét színű szószok
Itt lényegében az olyan erősen pigmentált ételekről van szó, mint a paradicsomszósz, a BBQ-szósz vagy éppen a ketchup, amik nagyon savasak, ezáltal roncsolják a fogzománcot. Ez a paradicsomos ételekre is igaz, így például a pizzára és a tésztaételekre. A fűszerek és a sötét színű ételek akár azonnal foltokat hagyhatnak a fogakon. A balzsamecet, szójaszósz, sötét színű szénsavas italok, így a kóla (ez mondjuk nem túl meglepő), étcsokoládé, kávé és a vörösbor szintén ide sorolható.
Segíthet az elszíneződés megelőzésében, ha vízzel átöblögeted a szád az ilyen ételek után.
Világos, intenzív színű gyümölcsök
Bár finomak és egészségesek, a fogaknak sajnos nem a legjobbak az intenzív színű gyümölcsök. Az eperben, áfonyában, gránátalmában, málnában található pigmentek tovább megmaradnak a fogakon, mint más gyümölcsök esetében (vagy ételeknél úgy általánosságban), ami foltokat okozhat. Ez azért van, mert az ezekben a gyümölcsökben található mikroszkopikus organikus részecskék képesek behatolni a fogzománc pórusaiba, és ott tanyát verni. Mindenkinek különbözőek a fogai, így másképp reagálnak a pigmentált ételekre, de ha a te fogaid hajlamosabbak az ilyen fajta foltosodásra, akkor idővel ezek állandósulhatnak.
Sport- és energiaitalok
A klasszikus sportitaloknak magas a cukortartalma, ami remek táptalaj a fogzománcot gyengítő baktériumoknak. Emellett nagyon savasak is ezek az üdítők, akárcsak az energiaitalok. Egy 2012-es kutatás bizonyítékokat is szolgáltatott arra, hogy ezek az italok elszínezik a fogakat: arra jutottak, hogy a sport- és energiaitalok egyaránt vékonyították a fogzománcot, ami elszíneződéshez vezet.
Azonban az energiaitalok lényegesen károsabbak voltak a fogakra nézve, ezek ugyanis jóval magasabb titrálható savassággal és zománcfeloldással járnak, mint a sportitalok. Az energiaitalokkal való érintkezés után a zománc súlyvesztesége több mint kétszer nagyobb volt, mint a sportitalok esetében.
A titrálható savasság a zománc vékonyodásának fontos előrejelzője, és hatása, a zománc súlycsökkenése ellentétesen arányos az ital pH -jával.
Megelőzhető az elszíneződés?
Mielőtt egy életre lemondanál az eperről és a pizzáról, azért a jó hír, hogy a fogak megtisztításával megelőzheted az elszíneződést. Savas ételek fogyasztása után először várj 15 percet, majd tisztítsd a fogad a megszokott módon: mosd meg, fogselymezz, és öblögess.
Az étkezés és a fogaink kapcsolatáról itt is olvashatsz: