“Manapság már nem arra használjuk a fogainkat, amire kellene” - a fogorvost kérdeztük

A modern kori táplálkozás nemcsak a fogyasztási szokásainkat alakította át, de a fogainkat is. Az állcsont feltételezett átalakulásáról dr. Kiss Andrea fogorvos mesél.

Dr. Kiss Andrea fogorvost kérdeztük a témáról.

Az, ahogy ma táplálkozunk, milyen hatással van a fogainkra?

Bár az egészséges táplálkozás jót tesz például a vércukorszintnek vagy éppen a koleszterinnek, sajnos nem kedvez a fogaknak. Pépeket, turmixokat, szószokat, omlós, puha húsokat, vagyis csupa olyan élelmiszert fogyasztunk, aminek állaga sokkal kevesebb rágást igényel. Manapság egyáltalán nem arra használjuk a fogainkat, mint régen: nem úgy őrlünk, rágunk, tépünk ahogy azt kellene. Mivel a fogainkat nem olyan mértékben vesszük igénybe, mint őseink, az állcsont mérete is elkezdett átalakulni, egészen pontosan csökkenni. Ez eredményezheti azt, hogy manapság nem bújnak elő a bölcsességfogak, a gyerekek pedig csírahiányos állapotban születnek. Kutatások igazolják, hogy az ősembernek, a középkor emberének állcsontjában mindegy egyes fog elő tudott törni, mára viszont a rövidült állcsont rendkvül sok torlódott fogazati állapotot eredményez.

A megfelelő ételek fogyasztásával ez a folyamat megállítható?

Ezek a változások egy evolúciós folyamat részei, ami ellen tenni már nem tudunk, az élelmiszereink puhaságát befolyásolni nem tudjuk, hiszen az alapanyagok adottak. Viszont fontos tudni, hogy a puha ételek könnyebben ékelődnek be a fog barázdáiba, azokat nehezebben lehet eltávolítani, mint például egy nyers zöldséget. Régen, amikor még a malomban őrölték a lisztet, abba belekerültek a malomkő finom szemcséi, belesütötték a kenyérbe, és amikor az ember azt megette, a benne lévő abrazív, vagyis a felületet koptató anyagok nagymértékben segítették az öntisztulást. Ma már ez sem adott.

Tudtad?

Egy másik nagyon fontos szempont, hogy a minél puhább ételek fogyasztása kevésbé indítja be a nyálelválasztást, egy keményebb tápanyag megrágásakor viszont több nyál termelődik. Ha például megeszünk egy almát, az bár tartalmaz savakat, mivel kemény tápanyag, beindítja a nyáltermelődést - ennek következtében pedig egy egészséges ökoszisztéma alakul ki a szájban.

Sokan a kemény ételek kapcsán a chipsben és a pattogatott kukoricában bíznak, és bár ezek valóban kemény ételek, olyan magas a keményítőtartalmuk, és olyan kevés vizet tartalmaznak, hogy kisebb mértékű nyáltermelődést váltanak ki. Helyettük érdemes tíz deka sajtot enni almával.

Étkezés után mikor mossunk fogat?

Közvetlenül utána semmiképp, táplálkozás során ugyanis megváltozik a száj pH-ja, a zománcból ásványi anyagok vándorolnak ki a nyálba, ami vissza is épül. Ezt a folyamatot a szakirodalom úgy nevezi, hogy demineralizáció és remineralizáció. Ha valaki azonnal elkezd fogat mosni, kiöblíti ezeket a hasznos anyagokat. Hangsúlyoznám, ez a folyamat csakis azoknál megy végbe, akik szájhigéniája megfelelő.

via GIPHY

Amennyiben a fogak állapota romlásnak indult, például mert az étkezésből származó savak túl sokáig hatottak, és elindult a szuvasodás, úgy nem beszélhetünk egészséges szájflóráról, és a re-és demineralizációs folyamat nem játszódhat le, a fogszuvasodás miatt teljesen megváltozik a száj ökoszisztémája. A tisztánlátás kedvéért, ehetünk bármennyi kakaós csigát, ha emellett megfelelően ápoljuk a szánkat, a fogszuvasodás elkerülhetővé válik.

Aki hozzászokott az étkezés utáni fogmosáshoz, a fogkefét cserélje cukormentes rágógumira, az ugyanis eltávolítja a lepedék egy részét, fokozza a nyáltermelődést, és a száj ökoszisztémáját sem borítja fel. A rágógumi mellett nagyon jó hatással vannak a száj flórájára a kemény sajtok, a tejtermékek, a joghurt. Nem sokan tudják, hogy fogászati szempontból például a vörösborhoz azért is jó kemény sajtot fogyasztani, mert a bor savhatását közömbösítheti.

A fogorvos mit tud megállapítani a páciens fogai alapján?

A fogak alapján nem tudjuk kikövetkeztetni a páciens étkezési szokásait. A zománc elszíneződése persze sejteti, hogy a illő szereti a kávét, a fekete teát, a curry fűszert, a kurkumát, a piros bogyós gyümölcsöket, netán a vörösbort, de precíz következtetéseket nem tudunk levonni, ellenben a gyomorsav-túltengés vagy éppen a bulimia jelei egyértelműek.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...