Egy időben a magozott olajbogyó abszolút fölénnyel uralta a bolti kínálatot, azonban egyre több áruházlánc polcán megtalálhatjuk már az egész, érintetlen szemeket is. Sokakban azonban felmerülhet a kérdés: ugyan miért vennék a bogyóval együtt plusz feladatot is? És persze, a magozott verzió esetében a piszkos munkát a gyárban elvégzik, mégis, amikor az ízélményről van szó, jobban járunk, ha magozatlan olajbogyót teszünk a kosarunkba.
Miért jobb a magozatlan?
Nyilván az élelmiszeriparban vannak folyamatok, amelyek a különböző alapanyagok feldolgozásához szükségesek. Ezek egyes esetben elengedhetetlenek (pl. őszibarack megpucolása és félbevágása a konzervhez), máskor inkább a vásárlók preferenciáit követik.
Ebbe a kategóriába esik az olajbogyó kimagozása is, ami egyáltalán nem szükséges a feldolgozásához, inkább azért történik, mert sokan nem szeretik a maggal járó macerát vagy az esetleges meglepetést, ami a kemény belsőre való harapással jár.
A bogyó azonban sokat veszít az ipari magozással, nem lesz ugyanolyan harsányan roppanós, mint egészben.
Mivel a szemeket a mag tartja össze, az adja alakjukat és tartásukat, ha ezt a központot eltávolítják, az olajbogyó kissé összeesik, veszít feszes, húsos textúrájából. Mivel az eltevéshez használt sós lé belülről is átjárja a bogyókat, ez a hatás a magozott termékek esetében erőteljesebb.
Az otthoni magozás legegyszerűbb módja
A fentieket elolvasva lehet, hogy inkább a magozatlan bogyó mellett döntöttünk. Azonban felmerülhet ezen a ponton a kérdés: mégis hogyan lehet a legkönnyebben kimagozni őket? Szerencsére van egy villámgyors módszer, amivel gyerekjáték lesz a folyamat.
Egyedül egy nagy késre lesz szükségünk: ennek a lapjával fogjuk ugyanis kissé összenyomni a szemeket. Egy közepesen erős, határozott mozdulat elég is, nagyjából hasonló, mint amit egy gerezd fokhagyma pucolása esetén alkalmaznánk.
Az erőkifejtés hatására az olajbogyó megreped, és a kialakult nyíláson keresztül könnyedén eltávolíthatjuk a magot. Van olyan, hogy a mag kicsit ragaszkodik a húshoz, ebben az esetben rásegíthetünk egy kisebb kés pengéjével.
Minden a felhasználástól függ
Észrevehetjük, hogy ezzel az otthoni módszerrel nem kapunk majd ugyanolyan tiszta kinézetű magozott bogyót, mint a bolti esetében. Nyilván ez csak akkor jelent problémát, ha fontos a külső megjelenés (mint például egy koktélban vagy hidegtálon).
Ha főzni fogunk az olajbogyóval, esetleg krémet vagy salátát készítünk belőle, mindegy, hogy kissé szétszúztuk a szemeket, hiszen úgyis fel fogjuk vágni vagy aprítani őket.
Azonban ha a megjelenés mégis fontos számunkra, legyünk óvatosak a szétnyomással, próbáljuk meg minél jobban megőrizni a bogyó épségét. Még ha nem is lesz olyan tökéletesen kerek és lyukas, mint a bolti, az íze és állaga mindenképpen felülmúlja majd az előre magozott társaiét.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai alapanyaggal ismerkedhetsz meg itt: