Ezért egyél gyakran olajbogyót az egészséged érdekében

Nem véletlen, hogy annyira népszerű a mediterrán konyhában ez a fantasztikus gyümölcs.

Az olajfa őshazája eredetileg Kis-Ázsia lehetett, mára azonban elsősorban a Földközi-tenger partján termesztik, de Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is gyakori. Rengeteg fajtája létezik, több tucatnyi féle olajbogyóból sajtolnak olajat világszerte, így maguknak az olajbogyóknak is számos fajtája kerül - sós lében, ecetben, olajban - az üzletekbe.

Ezért egyél gyakran olajbogyót az egészséged érdekében

A bogyók alakja, mérete a fajtára jellemző, de színük leginkább arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték őket. Így a legkorábban betakarított halványzöldtől – az élénkzöldön és a sötétlilán át – a teljesen érett feketéig tart az olívák színskálája.

De miért érdemes olajbogyót fogyasztani:

  • Az olajbogyó telítetlen zsírsavakban gazdag, egyszeresen telítetlen olajsav formájában, ami sokkal egészségesebb, mint a snackekben vagy a gyorséttermekben található telített zsírsavak.
  • Nagyon alacsony a kalóriatartalma. 5 darab, körülbelül darabonkénti 4 grammos olajbogyóban mindössze 30 kalória van.
  • Alacsony a szénhidráttartalmuk (kb. 1,25 gramm van 20 grammban), amelyek nagy része rostból áll (kb. 0,7 g / 20 g) és cukrot nem tartalmaz.
  • Ebben a gyümölcsben számos ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort és jódot.
  • Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között az A-, az E-, és a B-vitaminokat.
  • Az olajbogyó daganatcsökkentő hatással is bír, és eredményesen alkalmazható egyes rákos megbetegedések megelőzésében (például az emlőrák esetében).

Fontos azonban megemlíteni, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az olajbogyót legtöbbször pácolják vagy sóoldatban, sós vízben tárolják, így magas a sótartalma.


Még több gyümölcs és zöldség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...