Ezért egyél gyakran olajbogyót az egészséged érdekében

Nem véletlen, hogy annyira népszerű a mediterrán konyhában ez a fantasztikus gyümölcs.

Az olajfa őshazája eredetileg Kis-Ázsia lehetett, mára azonban elsősorban a Földközi-tenger partján termesztik, de Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is gyakori. Rengeteg fajtája létezik, több tucatnyi féle olajbogyóból sajtolnak olajat világszerte, így maguknak az olajbogyóknak is számos fajtája kerül - sós lében, ecetben, olajban - az üzletekbe.

Ezért egyél gyakran olajbogyót az egészséged érdekében

A bogyók alakja, mérete a fajtára jellemző, de színük leginkább arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték őket. Így a legkorábban betakarított halványzöldtől – az élénkzöldön és a sötétlilán át – a teljesen érett feketéig tart az olívák színskálája.

De miért érdemes olajbogyót fogyasztani:

  • Az olajbogyó telítetlen zsírsavakban gazdag, egyszeresen telítetlen olajsav formájában, ami sokkal egészségesebb, mint a snackekben vagy a gyorséttermekben található telített zsírsavak.
  • Nagyon alacsony a kalóriatartalma. 5 darab, körülbelül darabonkénti 4 grammos olajbogyóban mindössze 30 kalória van.
  • Alacsony a szénhidráttartalmuk (kb. 1,25 gramm van 20 grammban), amelyek nagy része rostból áll (kb. 0,7 g / 20 g) és cukrot nem tartalmaz.
  • Ebben a gyümölcsben számos ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort és jódot.
  • Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között az A-, az E-, és a B-vitaminokat.
  • Az olajbogyó daganatcsökkentő hatással is bír, és eredményesen alkalmazható egyes rákos megbetegedések megelőzésében (például az emlőrák esetében).

Fontos azonban megemlíteni, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az olajbogyót legtöbbször pácolják vagy sóoldatban, sós vízben tárolják, így magas a sótartalma.


Még több gyümölcs és zöldség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...