Dietetikus szakértőnk elárulja, kinek jók, és kinek nem jók az édesítőszerek

Kellenek-e vajon az édesítőszerek az étrendünkbe? Mire figyeljünk ezekkel kapcsolatban?

Az édesítőszerek megítélése nagyon ellentmondásos. Van, akik szerint tilos lenne ezeket fogyasztani, mások pedig már csak ezekkel tudják elképzelni a hétköznapjaikat. Nézzük, szakemberként én mit gondolok az édesítőszerekről:

Az édesítőszereket sokféleképpen lehet csoportosítani. Van, aki a természetes/nem természetes jelzőket szereti egy-egy termékre biggyeszteni - ez szerintem nem annyira szerencsés megközelítés, hiszen nagyon kevés olyan édesítésre használt termék van, ami nem megy át ilyen-olyan ipari procedúrán, illetve sok tévhit is kering ezzel kapcsolatban (pl. hiába hívják a xilitet nyírfacukornak, ha burgonya-/kukoricakeményítőből állítják elő teljes mértékben ipari körülmények között).

Egy másik, szerintem már relevánsabb csoportosítási elv, hogy az adott édesítőszer energiát adó-e vagy sem, azaz van-e releváns kalória-, és szénhidráttartalma, vagy nincs (ennek pl. cukorbeteg, IR étrendben van jelentősége). 

Dietetikus szakértőnk elárulja, kinek jók, és kinek nem jók az édesítőszerek

A cukor méreg?

Sajnos sokan gondolják azt, hogy a cukor “méreg”, és halálos bűn cukrot fogyasztani. Ez természetesen nincs így, nem méreg a cukor, és nem bűn fogyasztani. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy attól még, hogy cukormentes az étrended, nem lesz kiegyensúlyozott vagy egészséges - ez sokkal több tényezőn múlik. Egy cukormentes étrendben is bőven lehetnek az egészségünkre károsan ható hiányosságok (nem egy olyan kliensem volt, aki gyakorlatilag nem evett cukrot, édességet és mégis túlsúlyos volt, közel a cukorbetegséghez, és egyéb krónikus betegségek is megjelentek már náluk). Ettől persze még abszolút érdemes törekedni a minél kevesebb cukorbevitelre, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek kerülésére, a sütésnél, főzésnél használt cukor mennyiségének csökkentésére.

Kinek van szüksége az édesítőszerekre?

A fentiekből következik, hogy ha édesítőszereket használsz, az még nem garancia arra, hogy kiegyensúlyozott lesz az étrended, hogy te egészséges leszel. Ennek megfelelően az édesítőszerek használata az átlagos népességnek nem kötelező. Természetesen, ha IR-es vagy, cukorbeteg, akkor ezek az édesítés főszereplői, és fogyni vágyás esetén is meg lehet spórolni némi kalóriát ezek használatával. De ne várj tőlük csodát, önmagukban nem fogják megvédeni az egészséged, megszüntetni a betegségeid.

De ne is félj tőlük

Ugyanakkor nem igaz, hogy a hagyományosnak tekinthető édesítőszerek - hétköznapi, normál mennyiségben használva - károsak lennének az egészségünkre, neadjisten daganatos betegséget okoznának. Ha valaki ezzel érvel nekem, akkor annyit szoktam csak kérni, hogy egy pillanatra gondoljon bele mondjuk egy 1-es típusú, inzulinos cukorbeteg gyerek helyzetébe, akinek az édesítőszerek a fő édesítési forrásai. Szerintem nem helyes felesleges félelmeket, tévhiteket generálni ilyen helyzetekre. Cserébe ezek a hagyományos édesítőszerek mindenki számára elérhetőek, megfizethetőek, nincs releváns energia- és szénhidráttartalmuk, használhatók hideg és meleg ételek készítésénél is.

Légy résen!

Nem tekintjük hagyományos édesítőszereknek, de egyre népszerűbbek a cukor pótlására a juhar-, vagy agávészirup, a kókuszcukor. Ezekkel a termékekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy energia- és szénhidráttartalomban nem különböznek lényegesen a cukortól, a szirupok még csak kémiai összetételükben sem igazán. Úgyhogy ha ezeknek az ízélményére vágysz, akkor használd őket nyugodtan (bár én pl. sokkal hazaibb megoldásnak találom a mézet, mint a különféle szirupokat), de ne hidd, hogy sokkal beljebb vagy, mintha cukrot használnál. Illetve tévhit az is, hogy az ezekkel készült receptek cukormentesnek tekinthetőek - hiszen nem azok. 

Szilvás tejpite

Igazi melengető őszi finomság. A fűszeres szilvát lágy palacsintatészta öleli körül, ami kívülről aranybarnásan kérgesre sül, belül viszont mennyeien krémes. Ajánlom azokra az ...

Cukormentes sütőtökös süti

Volt maradék sütőtököm, és úgy gondoltam, miért ne lehetne belőle sütit sütni. Olyan sok zöldséges süti van, és a sütőtök ráadásul édes is. Egy kis banánnal és datolyával ...

Egyre népszerűbb édesítő a datolyaőrlemény vagy -paszta, amelynek energia- és szénhidráttartalma nem elenyésző, ennek ismeretében érdemes használni. Ezek mellett kipróbálhatók valóban természetes édesítési módok: sokféle sütemény elkészíthető például almával, almapürével, banánnal vagy épp aszalt gyümölcsökkel.

“Új generációs” édesítőszerek

A hagyományos édesítőszerek mellett ma már gyakorlatilag bárhol megvásárolható a sztívia, eritrit, illetve ezek kombinációjából készült termékek. Ezek is energia- és szénhidrátmentesnek tekinthetőek, áruk azonban jóval magasabb a hagyományos édesítőszerekénél vagy a cukorénál. Ezeknek is van mellék- illetve utóízük, azt pedig, hogy használhatók-e sütéshez, főzéshez, érdemes mindig a terméknél ellenőrizni. Ezek jól alkalmazhatók a cukorbeteg, IR, testtömeg-csökkentő étrendekben.

Mentes túrógombóc

A túrógombóc is egy olyan fogás, ami nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul szinte tökéletesen elkészíthető laktóz-, glutén- és cukormentes változatban is.

Mindenkinek más

Hogy neked mire van szükséged, melyik megoldás szimpatikus, mi elérhető számodra - ezt te tudod eldönteni. Példaképpen: nálunk itthon van cukor, méz, eritrit, édesítőtabletta és datolyaőrlemény - annak megfelelően használom ezeket, hogy az adott étel/ital mit kíván meg. Érdemes többfélét kipróbálni, hogy neked mi válik be - és emellett pedig csökkenteni a hozzáadott cukor fogyasztását.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...