Az ecetes cékla hű kísérője a pörkölteknek, sült húsoknak és más klasszikus ételeknek. Ez azonban csak egy minimális részét teszi ki annak a végtelen felhasználási lehetőségnek, amiben ez a bíbor színű savanyúság a főszereplő. Ha egy gyorsabb módszert keresünk a kedvenc céklás fogásainkhoz, a nyers zöldség helyett legközelebb próbálkozzunk meg az ecetes céklával.
A jó ecetes cékla
Ugyan mindannyian tudjuk, hogy ez így van, mégis ritkán gondolunk bele, hogy a savanyúságban előre megfőzött cékla rejlik. A különbség annyi, hogy az ecetes pácban eltöltött hosszabb idő alatt erőteljes savanyú ízzel gazdagodik a zöldség.
Ebből adódóan használhatjuk a savanyúságot egyes receptekben, főtt cékla helyett, ezzel is spórolva a főzési idővel.
Mivel a cékla amúgy is egy lassan puhuló zöldség (nem is beszélve az erőteljes színéről, ami befogja a kezünket), ez a csere egy gyors és leleményes módja lehet a céklás ételek elkészítésének. De mibe is tehetjük a savanyúságot, és hogyan?
Hideg előételekben
Szinte gyerekjáték ezekben a receptekben a csere, mivel amúgy is hideg fogásokról van szó. A savanyúság használatával nem kell megvárnunk, amíg a megpucolt és megfőzött zöldség megfelelő hőmérsékletűre hűl.
Szendvicskrémek és saláták, kencék és mártogatósok mind készülhetnek belőle. Egyedül arra figyeljünk, hogy az ecetes céklában több a nedvesség, ezért hígabb eredményhez vezethet, ha azonos mennyiségben használjuk: inkább tegyünk belőle kevesebbet az ételekbe.
Levesekben
A céklás levesek esetében már furfangosabb módon kell megközelítenünk a cserét. Ugyanis itt az étel előnyére válik a hosszú főzés: így adja ki ízét és színét a nyers cékla, ettől lesz például olyan ellenállhatatlan a borscs leves is.
Szerencsére a savanyúságként eltett cékla is rendelkezik egy nagyon jó tulajdonsággal: mégpedig a mélypiros lével, amiben árulják. Ez a lé nagyjából megegyezik egy hosszan főzött levessel, talán annyi különbséggel, hogy enyhén savanykás.
Készíthetünk az ecetes céklából hideg levest, amit gazdagíthatunk kedvünkre nyers vagy főtt zöldségekkel (például krumplival, répával, uborkával, konzerv hüvelyesekkel), zöldfűszerekkel, tojással és tejföllel. Az így kapott fogás ízben megegyezik majd a hagyományos borscséval, de elkészítési ideje szinte minimális lesz.
Főételekben
Vannak olyan tészták és rizses ételek, amelyeket főtt céklával színeznek elképesztő lilára. Nos, erről az élményről sem kell lemondanunk, ha éppen nincs kedvünk hosszasan a tűzhely mellett állni.
Ugyanolyan könnyen készíthetünk az ecetes céklából is egy pürét, amit aztán felhasználhatunk a főételeink elkészítésénél. Tegyük a szükséges mennyiségű savanyúságot (lé nélkül) egy késes aprítóba, majd dolgozzuk teljesen homogén és krémes állagú péppé. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint, akár fokhagymát is adhatunk hozzá, és már el is készült a leggyorsabb, főzés nélküli szószunk. Vonjunk be vele tésztát, gnocchit, nudlit, főzzünk vele rizottót és hasonló csodás, lila színben pompázó ételeket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Rengeteg konyhai ötlet vár ezekben a cikkekben: