5 jel, hogy E-vitaminhiánnyal küzdesz

Az E-vitamin rendkívül fontos szervezetünk számára, így érdemes odafigyelni arra, ha testünk jelzi hiányát.

Az E-vitamin rendkívül fontos szervezetünk szempontjából, hiszen elengedhetetlen immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Általa ellenállóbbak leszünk a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben, és a sejtek közötti kapcsolat fenntartásához is fontos. Emellett antioxidáns hatású, vagyis védi a szervezetet az oxidatív stressz hatásaival szemben. Nézzük melyek a jelei, ha E-vitamin hiánnyal küzdünk.

Baj lesz az egyensúlyunkkal

Az E-vitaiminhiány növeli a sejteket érő oxidatív stressz hatásait, emellett a központi idegrendszer működésében is gondokat okozhat. Ennek hatására lassulnak a reflexeink, és csökkenthetnek kordinációs képességeink, továbbá egyensúlyérzékünk is rosszabbodhat.

Hajproblémák

Ez a vitamin elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, ami szükséges a hajhagymák egészségéhez. Ha pedig nem megfelelőek, akkor az hajhulláshoz vezethet, továbbá azt is tapasztalhatjuk, hogy a hajunk szárazabb és vékonyabb lesz.

Szárazság máshol is

Akár a bőrünk is kiszáradhat, ha hiánnyal küzdünk. Nem véletlen az sem, hogy rengeteg hidratáló és testápoló is tartalmaz E-vitamint.

Izomgörcsök

Ennek a vitaminnak a hiánya az izomszövetek gyengülésével járhat a szervezetünkben. Ilyenkor gyengébbnek érezhetjük az izmainkat, illetve izomgörcsöket is tapasztalhatunk, bár csak fizikai aktivitás, izommunka hatására.

5 jel, hogy E-vitamin hiánnyal küzdesz

Romlik a látásunk

Ha azt tapasztaljuk, hogy a látásunk gyengül, illetve alkalmanként homályosan, illetve szürkületben gyengébben látunk, az is E-vitaminhiányra utalhat.

Szerencsére könnyedén pótolhatjuk az E-vitamint ételekkel, hiszen az avokádó, a spenót, a napraforgómag és a brokkoli is tartalmazza ezt az antioxidánst.

Spenót-mangó smoothie

Mostanában rákaptam a smoothie-ra, méghozzá azokra, amelyikek jó sűrűek, és csak kanállal tudom megenni. A mangó-spenót kombináció nagyon jól működik, és a banántól meg a ...

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...