Az ételek azon túl, hogy ízletesek és élvezetet okoznak, táplálják a testünket. Ráadásul ma már minden információ rendelkezésünkre áll, hogy tudatosan tegyünk egy-egy területért. Akár még a hangulatunkat is javíthatjuk az ételek által, de az allergiával szemben is támogathatjuk immunrendszerünket általuk. Ha pedig az agy működéséről van szó, az Omega-3 zsírsavak mellett van még egy bajnok tápanyag: ez az E-vitamin. Hat olyan ételt hoztunk, amit érdemes beépítened a táplálkozásodba, hogy feltornázd az E-vitamin szinted: napi 15 mg fogyasztása ajánlott, sokan azonban nem érik ezt el.
Avokádó
Az avokádó duplán szuper étel az agynak, hiszen jó zsírok és E-vitamin is van benne. Egy bögre avokádó fedezi az ajánlott napi E-vitamin adagod 21 százalékát, úgyhogy az Instagram posztokon túl is van okod reggeli avokádós pirítósra. Fontos azonban hozzátenni, hogy milyen komoly társadalmi és környezeti problémákat okoz ez egzotikus gyümölcs.
Fogyaszd ritkán vagy vegyél magyar avokádót, ugyanis ilyen is van már.
Napraforgómag
Egynegyed bögre napraforgómag a salátádra, és már be is toltál 7,4 mg E-vitamint. A jó hír pedig, hogy a napraforgóolajban is megtalálható a tápanyag, tehát érdemes főzéshez használni vagy a salátádra önteni, mert azzal is jót teszel magadnak.
Csonthéjas magvak
Az amerikai National Insitute of Health adatai szerint a mandula és a törökmogyoró kiemelkedően jó E-vitamin forrás, 28 grammban 6,8 mg és 4,3 mg E-vitamin van. Az avokádóhoz hasonlóan a csonthéjas magokban is vannak jó zsírok, így több fronton is támogatod az agyad egészségét.
Brokkoli
Fél bögre főtt brokkolival 1,2 mg E-vitamint viszel be a szervezetedbe. Tehát ha egy nagy adag brokkolit készítesz, azzal ellátod magad E-vitaminnal, de ha csak egy kisebb adagot teszel a tésztádra, az is jó kezdet.
A mediterrán diéta ikonikus alapanyaga, amit mi is előszeretettel fogyasztunk, szintén tele van E-vitaminnal. Egy adag fedezi a napi szükségleted 13 százalékát. Figyelj, hogy az extra szűz olíva olajat csak hidegen fogyaszd, salátára, halra vagy tojásra öntve, sütéshez pedig válaszd az erre alkalmas fajtát.
Mogyoróvaj
Ahogy a mandula és a törökmogyoró, úgy a földimogyoró is kiváló forrása az E-vitaminnak, de míg egészben 28 gramm pörkölt földimogyoró 2,2 mg E-vitamint tartalmaz, addig két evőkanál mogyoróvajban 2,9 mg van. Finom és még egészséges is – így már senki sem szólhat meg, ha a reggelt mogyoróvajas zabkásával vagy pirítóssal indítod!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Figyelj az egészségedre ezekkel a tippekkel: