E-vitamintól lendületes ételek nem csak iskolakezdőknek

Amikor az agy egészségéről van szó, az Omega-3 a sztár, pedig más tápanyagokkal is tehetsz az egészségéért: az E-vitaminról sokszor megfeledkeznek, pedig szintúgy segít felpörgetni az agyműködést. Ezekkel az ételekkel egyszerűen beviheted a szervezetedbe az E-vitamint.

Az ételek azon túl, hogy ízletesek és élvezetet okoznak, táplálják a testünket. Ráadásul ma már minden információ rendelkezésünkre áll, hogy tudatosan tegyünk egy-egy területért. Akár még a hangulatunkat is javíthatjuk az ételek által, de az allergiával szemben is támogathatjuk immunrendszerünket általuk. Ha pedig az agy működéséről van szó, az Omega-3 zsírsavak mellett van még egy bajnok tápanyag: ez az E-vitamin. Hat olyan ételt hoztunk, amit érdemes beépítened a táplálkozásodba, hogy feltornázd az E-vitamin szinted: napi 15 mg fogyasztása ajánlott, sokan azonban nem érik ezt el.

E-vitamintól lendületes ételek, nem csak iskolakezdőknek

Avokádó

Az avokádó duplán szuper étel az agynak, hiszen jó zsírok és E-vitamin is van benne. Egy bögre avokádó fedezi az ajánlott napi E-vitamin adagod 21 százalékát, úgyhogy az Instagram posztokon túl is van okod reggeli avokádós pirítósra. Fontos azonban hozzátenni, hogy milyen komoly társadalmi és környezeti problémákat okoz ez egzotikus gyümölcs.

Fogyaszd ritkán vagy vegyél magyar avokádót, ugyanis ilyen is van már.

Napraforgómag

Egynegyed bögre napraforgómag a salátádra, és már be is toltál 7,4 mg E-vitamint. A jó hír pedig, hogy a napraforgóolajban is megtalálható a tápanyag, tehát érdemes főzéshez használni vagy a salátádra önteni, mert azzal is jót teszel magadnak.

Csonthéjas magvak

Az amerikai National Insitute of Health adatai szerint a mandula és a törökmogyoró kiemelkedően jó E-vitamin forrás, 28 grammban 6,8 mg és 4,3 mg E-vitamin van. Az avokádóhoz hasonlóan a csonthéjas magokban is vannak jó zsírok, így több fronton is támogatod az agyad egészségét.

Napraforgókrém

Mindig is szerettem a napraforgót (leánykori nevén szotyit). Önmagában is, de mindenféle sós sütire, salátára szórva is ízletes. Ez a pirítósra vagy friss rozskenyérre kenhető kence ...

Brokkoli

Fél bögre főtt brokkolival 1,2 mg E-vitamint viszel be a szervezetedbe. Tehát ha egy nagy adag brokkolit készítesz, azzal ellátod magad E-vitaminnal, de ha csak egy kisebb adagot teszel a tésztádra, az is jó kezdet.

Olívaolaj

A mediterrán diéta ikonikus alapanyaga, amit mi is előszeretettel fogyasztunk, szintén tele van E-vitaminnal. Egy adag fedezi a napi szükségleted 13 százalékát. Figyelj, hogy az extra szűz olíva olajat csak hidegen fogyaszd, salátára, halra vagy tojásra öntve, sütéshez pedig válaszd az erre alkalmas fajtát.

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Mogyoróvaj

Ahogy a mandula és a törökmogyoró, úgy a földimogyoró is kiváló forrása az E-vitaminnak, de míg egészben 28 gramm pörkölt földimogyoró 2,2 mg E-vitamint tartalmaz, addig két evőkanál mogyoróvajban 2,9 mg van. Finom és még egészséges is – így már senki sem szólhat meg, ha a reggelt mogyoróvajas zabkásával vagy pirítóssal indítod!

Mogyoróvajas quinoagolyók

A Nosalty és a Bock közös receptversenyére készítettem ezt az édességet. A családomban nagy sikert aratott. Nagyon kapós, ezért dupla adaggal készülök legközelebb. Ha tartjuk a 15 ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Figyelj az egészségedre ezekkel a tippekkel:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...