Újabb E-számos adalékanyagról derült ki, árt az egészségnek

Egy új kutatás szerint gluténérzékenységre hajlamosíthat a szóban forgó adalékanyag.

A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) kutatói és a kanadai McMaster Egyetem szakemberei nemrég arra keresték a választ, hogy az élelmiszerek csomagolásán E551 kóddal jelölt szilícium-dioxid kihatással lehet-e az étrendi fehérjékkel szembeni úgynevezett orális toleranciára, írja a Házipatika. A vizsgálatok végeztével arról számoltak be, hogy az E551 gluténérzékenységre hajlamosíthat.

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az E551

Több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben megtalálható az E551

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldala szerint az E551 vagy szilícium-dioxid egy csomósodás- és habzásgátló adalékanyag, amelyet szintetikusan állítanak elő. Legtöbbször desszertporokban és italporokban találkozhatunk vele, ám az INRAE véleménye szerint világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben (például levesporok, fűszerek, gabona alapú csecsemőtápszerek, instant kávék, kakaóporok) megtalálható.

Répatorta glutén- és tejmentesen

Répatortát a legtöbben húsvétkor készítünk, pedig a év bármely szakában érdemes sütni, hiszen sárgarépa mindig kapható, az ilyen egyszerűen összedobható receptekre pedig szükség ...

A korábban említett orális tolerancia egy nagyon fontos testi funkció, amely gátat szab annak, hogy immunrendszerünk gyulladásos reakciót indítson be azokkal a fehérjékkel szemben, amelyeket táplálékunkkal együtt viszünk be

– írja a cikk.

Az említett rendszer már születésünktől kezdve fontos szerepet tölt be, ám nem megfelelő működése ételallergiák, illetve olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, mint például a cöliákia, közismertebb nevén a lisztérzékenység.

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az adalékanyag

Az Environmental Health Perspectives című folyóiratban megjelent kutatás során a francia-kanadai kutatócsoport egy kísérlet keretein belül három hónapig napi rendszerességgel adott szilícium-dioxidot egereknek.

A vizsgálat ideje alatt romlott az állatok orális toleranciaszintje, illetve bélrendszeri gyulladások is jelentkeztek a szervezetükben.

„Mindentbele" sajtos wrap

Kerülnéd a kenyeret, vagy gluténérzékeny vagy? Akkor tapadj a képernyőre, és olvadozz ettől az ellenállhatatlan tortillaalternatívától, ami nem más, mint olvasztott sült sajt. ...

Az eredményeket vizsgálva a kutatók megállapították, hogy az E551 hatására csökkent a bélrendszerben azon immunsejtek száma, amelyek az immunreakció megelőzését szolgáló gyulladásellenes vegyületek termeléséért felelnek – olvasható a cikkben. Ezenfelül az olyan egereknél, amelyek cöliákiára hajlamosító géneket hordoztak, az E551-gyel való érintkezés miatt romlottak a betegségre jellemző gyulladásos markerek szintjei.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...