A gasztronómia világa mindig képes meglepni minket újabb és újabb csodákkal, most a dubaji csoki az egyik legnagyobb szenzáció. Ez az elegáns, látványos édesség igazi luxusérzetet nyújt, hiszen különleges alapanyagokkal készül és lenyűgöző állaga van. De mi is pontosan a dubaji csoki, honnan ered, és hogyan hódította meg az internetet?
Mi az a dubaji csoki?
A dubaji csoki a Közel-Keletről származik, ahol a desszertekre mindig nagy hangsúlyt fektetnek. Eredetileg egy emirátusi startup, a FIX Dessert Chocolatier találta ki még 2021-ben. Az alapja kadayif, egy ropogósra sütött, vékony szálú tészta, amely különleges textúrát ad a desszertnek. A krémes állagot a pisztáciakrém és a tahini biztosítja. Ehhez jön egy gazdag, selymes csokoládékrémréteg, amit ízlés szerint lehet díszíteni. Dubaiban ennek határa a csillagos ég, tehát az ehető aranyfólia is előfordulhat a desszert tetején. Az édesség titka nemcsak az ízében, hanem a textúrájában is rejlik: a hangosan ropogó tésztadarabok igazi nézettséggeneráló ASMR videókká nőtték ki magukat, így a social media videóknak köszönhetően, a desszert mára világszerte ismert lett.
@nosalty.hu Te már kóstoltad a dubaji csokit? 😋 #nosalty #dubaicsoki #recept #tiktokhungary @Hankusz Sara ♬ eredeti hang - Nosalty
Mivel mi is szerettük volna kipróbálni ezt a különlegességet, megalkottuk a saját verziónkat. Az eredeti recept azonban némi kihívást jelentett, így igyekeztünk elérhetőbbé tenni. Jöjjön az egyszerűbb verzió!
Kadayif tészta helyett
Az egyik legnagyobb változtatásunk a kadayif tészta helyettesítése volt, amit sajnos nem sikerült beszereznünk. Ez egy törökországból származó tésztaféle, mely nagyon finomra őrölt búzalisztből készül. Általában török élelmiszerboltokban lehet hozzájutni, de már egy-két nagyobb szupermarket is forgalmazza. Ehelyett mi üvegtésztával dolgoztunk, amely kellemesen ropogósra sült a vajban, így adva egyedi textúrát a desszertnek. Ennek az alapanyagnak hála gluténmentes is lett. Tipp: Használhatunk akár vékony rizstésztát vagy cérnametéltet is.
A krémhez szükségünk lesz bolti pisztáciakrémre, amiből ma már sokfélét lehet kapni. Van közöttük magasabb pisztáciatartalmú, illetve vegán is. Remekül működik mindegyikkel, így könnyen készíthetünk mentes verziót is. Ezt egészíti ki a tahini, amelynek selymes íze hozza az igazi egyensúlyt. Ha szeretjük magunk készíteni a magkrémeket, akkor ezt a hozzávalót is könnyen elkészíthetjük, hiszen olajtartalmukat tekintve hamar krémmé avanzsálódnak a turmixban.
A csokoládéréteget tej- vagy étcsoki alkotja, egy kevés zsiradékkal kiegészítve. A megúszós verzió a mikróban való olvasztás, míg a professzionálisabb vízgőz felett történik.
A dekorációhoz fehér csokit és néhány szem pisztáciát használtunk, hogy megőrizzük a desszert eleganciáját, de ízlés szerint bármit szórhatunk rá.
Nincs szükség táblás csokiformára
Az elkészítés egyszerűsítése érdekében a rétegezést nem csokoládéformákban, hanem egy hosszúkás sütőformában végeztük. Igazából bármilyen formában dermeszthetjük a csokoládét, az a lényeg, hogy egyszerűen ki is jöjjön belőle a folyamat végén. Lehet kerek, karácsonyfaalakú vagy akár egy egész tepsinyi is.
Próbáld ki te is!
A mi verziónk egyszerűbb, mégis megőrzi a dubaji csoki varázsát. Bátran próbáld ki otthon, akár karácsonyi ajándékként vagy csak egy hétvégi édesség formájában, tökéletes lesz! A recept szabadon variálható, így igazán egyedivé tehetjük a saját változatunkat. A végeredmény garantáltan lenyűgözi majd a családot és barátokat!
Fotók és recept: Hankusz Sára
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas tesztekért és hasznos tippekért less ide: