A dubaji csoki annak a látóterébe is bekerülhetett már, aki egyáltalán nem volt kíváncsi erre az arab édességre. Már itthon is több cukrászat kísérletezik az elkészítésével, sőt, éttermek is felvették az étlapjukra ezt a csodacsokit. Na de minek köszönhető a dubaji csoki mindent elsöprő népszerűsége?
Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik ismert szereplője is úgy gondolja, hogy a hagyományokra épülő, mondhatni kötelező karácsonyi desszertet, a bejglit is lelökheti a trónjáról a dubaji csoki. Az új őrület a cukrászdákat és éttermeket is elérte, ahol pillanatok alatt elkapkodják a különleges csokoládét.
Mindig a fogyasztók diktálják a divatot, tőlem pedig most a közönségem ezt kéri. A dubaji csoki, ahogyan a nevéből is kiderül, egy dubaji édesség, amelynek az a lényege, hogy a török tészta, a kadayif, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel használják. A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk
– mondta el a desszertséf.
A dubaji csoki különlegességét az adja, hogy egy arab desszertet burkoltak be csokoládéval. A „Can’t Get Knafeh of It” csokoládé alapját a knafeh desszert adja. A töltelék ropogós kataifitésztát, pisztáciakrémet és tahinit (szezámpasztát) tartalmaz. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Dessert Chocolatier készíti, és nagyrészt a Tiktoknak hála indult világkörüli útra.
Természetesen ez az édesség akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalókból készül, mi is a tőlünk megszokott minőségben készítjük, és a száz százalékos pisztáciát rakjuk bele. Ez az az édesség, amiből nem szabad kispórolni a minőséget. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett, és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készítenünk, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre veszünk fel rendeléseket
– fejti ki Jakabfi Dávid.
Fontos, hogy a töltelék krémes legyen, de maradjon tartása. A közösségi oldalakon rengeteg recepttel találkozhatunk, és akár mi magunk is megpróbálkozhatunk az elkészítésével.
Friss híreinkből: