Mi legyen az ebéd december 24-én?

Hiába érezzük úgy, hogy karácsonykor folyamatosan eszünk, a nagy vendégvárások és ünnepi vacsorák előtt könnyen előfordulhat, hogy a fél családnak kopog a szeme, a gyerekek pedig folyamatosan nyafognak, hogy mikor ehetnek már ha nem is a finomságokból, csak legalább valami fogukra valót. Ötleteket adunk, milyen „hétköznapi ételek” készülhetnek az ünnepi hajtás közepén.

A gyerekek és az idősebb családtagok nem feltétlenül tudják kivárni, míg minden étel elkészül, mindenki megérkezik az ünnepi lakomára, ráadásul a számos konyhai előkészület, sütés-főzés közepette még a gyerekek kisétkezéseiről is gondoskodnunk kell. Hiszen számukra akkor is kell reggelit, ebédet és uzsonnát készíteni, ha mi magunk egész nap koplalunk, mert tudjuk, este véget nem érő finomságok sora vár majd ránk. De mi legyen az ebéd 24-én?

Reggeli – nemcsak sütiből

Bár kézenfekvő lenne – és nem állítjuk, hogy nem fordul elő karácsonykor a még a legegészségtudatosabb háztartásban sem – , azért ne kizárólag a karácsonyi süteményekből szemezgessünk közvetlenül ébredés után. Jó dolog egy-két falat mézeskalácsot vagy zserbót, szelet bejglit eleszegetni a reggeli kávéhoz, kakaóhoz, de a gyerekek számára fontos, hogy ne kizárólag cukros finomságokkal induljon a nap. Egy gyors rántotta, tükörtojás vagy épp egy, az előző napi sültből vágott vékony szelet hús egy szelet kenyérrel, nyers zöldségekkel remek indítása a napnak, és különösebb előkészületeket sem igényel.

A legkrémesebb rántotta - ő is jöhet reggelire! Katt a képre!

Ebédre – macera, de muszáj

Macerás nekiállni még egy ebédnek 24-én, ha közben már a vacsoramenü összeállításánál kellene járnunk, de éhesen a feszültség is egyre nő, úgyhogy inkább készüljünk valami gyors és egyszerű fogással. A krémlevesek például pillanatok alatt összedobhatók és turmixolás, ízesítés után máris egy tál laktató finomsággal kínálhatjuk az éhes gyerekeket, de ha szeretik a szendvicseket vagy wrapeket, akkor egy fullos, zöldséggel, esetleg szendvicskrémekkel megpakolt szendvics is jó választás ebédre. Akár maguknak is összeállíthatják, kerülhet bele az előző napi sült húsból vagy salátából, mártásból is.

Sok családban a december 24-ei menüsor már az ebéddel elkezdődik, ilyenkor sokan készítenek például mákos gubát, hiszen egy viszonylag gyorsan és egyszerűen összeállítható ételről van szó, amit aztán csak be kell dugni a sütőbe és ki-ki a maga tempójában ehet belőle, melegen, langyosan ugyanolyan finom. Azok a gyerekek, akik nem annyira rajonganak a mákért, kaphatják kakaóval rétegezve.

Végül az sem szentségtörés, ha a gyerekeknek gyorsan összedobunk egy paradicsomos tésztát, hiszen percek alatt megvan, osztatlan siker övezi a legtöbb családban, és remekül eltelít addig, amíg az igazán laktató és fontos ételek asztalra nem kerülnek.

Kukkants be a mélyhűtőbe

Sokszor az a legegyszerűbb, ha előkapunk valami félkész ételt a fagyasztóból: nem szentségtörés, ha időszűkében fogunk egy fagyasztott zöldségmixet és húsgolyóval találjuk, vagy készül mellé a sütőben fagyasztott szalmakrumpli, krokett. Sőt, a gyerekek nagy kedvencei, a szilvás és túrós gombócok és különböző batyuk is remek gyors ebédek ilyenkor, de ha korábban lefagyasztottunk például egy adagot a múltkori chiliből, fasírtból vagy épp bolognaiból, most örülhetünk, hogy pillanatok alatt friss finomságokat varázsolhatunk belőlük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el otthon:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...