A vicces nevű gyümölcs, ami se nem datolya, se nem szilva

A tél kevésbé ismert gyümölcse a datolyaszilva, ami több vicces néven is fut. Rikító, narancssárga színe már távolról kiszúrható a boltok gyümölcsös pultjain, hívogat minket, hogy kóstoljuk meg végre. De nézzük pontosan, miért érdemes fogyasztani!

Az „istenek gyümölcsének”, hurmának és kakiszilvának is hívják a datolyaszilvát, ami késő ősztől egészen a tél végéig kapható a boltokban és a piacokon. Íze nagyban függ az érettség fokától, héja egyesek szerint ehető, mások szerint nem: láthatjuk tehát, hogy rengeteg kérdés övezi a gyümölcsöt. Fedezzük fel a válaszokat, ismerjük meg jobban a datolyaszilvát!

A vicces nevű gyümölcs, ami se nem datolya, se nem szilva

Mit tud a hurma?

Az Ázsiából származó gyümölcs ugyan megterem más országokban is, de az első számú termesztője Japán és Kína. Ezekben az országokban előszeretettel fogyasztják a gyümölcsöt nyersen és szárítva is, a kínai holdújév tradicionális nyalánksága az aszalvány.

A messzi Keletről érkezik hozzánk is a datolyaszilva, amit általában novembertől februári érdemes vásárolni, ugyanis ilyenkor van a szezonja.

Hányféle datolyaszilva létezik?

A narancssárga gyümölcsnek két ismertebb fajtája van: egy nyomottabb, paradicsomalakú és egy hosszúkásabb, ovális formájú. Magyarországon inkább az utóbbi fajtával találkozhatunk.

Sok különbség nincs is ám a kettő között, talán a legnagyobb eltérés, hogy a hosszúkás kakiszilva savanykásabb ízű, és csak akkor lesz édes, amikor teljesen hagyjuk megérni. Ekkor nem is kell felvágni a gyümölcsöt, egész egyszerűen ki tudjuk kanalazni.

A teljesen érett datolyaszilva íze leginkább a sütőtökhöz vagy a sárgabarackhoz hasonlít, egy fokkal édeskésebb változatban. Ha éretlenül próbáljuk megkóstolni, nagyon-nagyon savanyú lesz, ezért inkább várjunk vele.

Mire figyeljünk a vásárlásnál, tárolásnál?

Amikor hurmát veszünk a boltban, keressünk sötét színű, fényes héjú darabokat. Kerüljük azokat, amiken fekete foltok vannak, vagy amiken puha részeket tudunk kitapintani. Érdekes módon a szép, szimmetrikus gyümölcsök a legjobbak: a kiálló részek nagyobb magokat jelölnek.

Ezeken az eseteken kívül a magok egyáltalán nem zavaróak, szinte nem is fogjuk észrevenni a jelenlétüket. Igazából a gyümölcs héja is ehető, bár előtte érdemes alaposan megmosni azt. Persze, ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk megenni a hurma külsejét, meg is pucolhatjuk.

Miután megvettük, tároljuk a gyümölcsöt a hűtő zöldséges fiókjában, és tartsuk szárazon: ilyen módon akár egy hétig is frissen marad. Ha keményebben vettük meg, hagyjuk kint a konyhapulton pár napig, amíg jobban meg nem érik, utána mehet a hűtőbe.

Mit készítsünk belőle?

A nyers datolyaszilvát magában is ehetjük, de megannyi más finomságot is készíthetünk vele. Szerepelhet gyümölcsös és zöldséges salátákban: kellemesen savanykás-édes hangulatot ad a köreteknek.

A nagyon érett hurmát pürésíthetjük: ilyen formában vagy kockákra vágva kerülhet süteményekbe, pohárkrémekbe és más desszertekbe. Lekvárt (magas a pektintartalma) vagy szörpöt is főzhetünk belőle, de meg is aszalhatjuk.

Érdemes rendszeresen fogyasztani ilyenkor télen: tele van vassal és C-vitaminnal. Használjuk bátran és sokszínűen!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg a tél legfrissebb alapanyagait és receptjeit:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...