A gyümölcs, ami robban a szádban, és az alvilágba kerülsz miatta

Rubinszín magvait egészen nagy munka kinyerni a rekeszes bogyótermésből, de ez az erőfeszítés aztán bőven megtérül. Lássuk, mit tudunk a mitikus gyümölcsről!

Militarista nevét a franciáktól kapta, világszerte két másik etimológiai magyarázata van a gránátalma (grenadin) nevének. Egyrészt a latin „granatus”-ból eredeztethető, ami magvasat jelent, másrészt a granadai alma elnevezést az angolok ragasztották rá, a dél-spanyol városra utalva. A gránátalma vallásos és mitológiai szimbólum is, „almaságából” kifolyólag még a bűnbeesés miatt is elővették: Perszephonénak, a teremtés görög istennőjének azért kellett visszatérni Hádészhoz az Alvilágba, mert evett néhány szem gránátalmát és aki alvilági étekből eszik, az sosem tartozhat már az élők közé.

Kettévágni egy ékszeresdobozt — minden amit tudni akartál a gránátalmáról

Irántól Pécsig

Európa déli részén és a Közel-Keleten őshonos, de nem ritka, hogy északabbra is megterem, ahogy azt például tavaly nyáron hallottuk egy pécsi kertből. A gránátalma egészen speciális gyümölcs, amit nem tudunk csak úgy elmajszolni, kézben fogva harapni.

Ahhoz, hogy ezt a kis „ékszeresdobozt” megfejtsük és ehessünk a kincseiből, mindenképp fel kell vágni egy késsel, és millió fajta módszerrel ígérik, hogy gyors és „vérmentes” lesz a procedúra. A vér alatt persze a gyümölcs élénkbordó levét értik, ami szeret céklaléként mindenhol megjelenni a konyhában. Nincs kétség: nyomot hagy maga után.

Szupergyümölcs a javából

Szezonja, amikor már megjelenik a zöldségeseknél is az éppen a késő őszi-téli időszakra tehető, ami két okból is szerencsés: egyrészt vitaminokat, antioxidánsokat, flavonoidokat hoz a sötét, szürke évszakokba, másrészt megédesíti és fűszerezi is az ételeket, amennyiben úgy döntünk, nemcsak magában fogyasztjuk, hanem mediterrán módra ételekhez is felhasználjuk, de erről egy kicsit később.

Az olívához hasonlóan, a gránátalmacserjék és -fák akár száz évig is élhetnek és onthatják magukból a gyönyörű és ízletes mirtuszvirágú gyümölcsöt. 5-10 méteresre nőnek és csodás látványt nyújtanak élénk piros, nagyra nőtt, kemény külsejű almáikkal.

A fák akár száz évig is élhetnek

613 mag és ugyanennyi szerencse

613 — a zsidó tanok szerint minden alma ennyi magot tartalmaz, ezzel utalva a 613 mitzvah-ra (parancsolatra). A helyzet az, hogy még sosem számoltuk le a gránátalma kis cseppecskéit, de élünk a gyanúperrel, hogy ez egy szép legenda.

Sok kultúrában tartják a termékenység (és a szerencse) szimbólumának.

A frissen házasodott menyasszony házánál szokás a mediterráneumban a jó szerencse érdekében földhöz vágni a gránátalmát, és minél több magot ad ki magából, annál termékenyebb lesz az ara. A görögök ezt a szeánszot újévkor is megteszik: a bejárati ajtóhoz vágott gránátalmával. Minél több mag gurul ki, annál jobb lesz a új esztendő.

Tequila Sunrise hummusszal

Felhasználását tekintve ugye adott a nyersen fogyasztás: ügyes pucolás után érdemes tálba tenni és akár kiskanállal habzsolni — édes-savanykás cseppecskéi mindenkinek tetszeni fognak, aki kedveli a fanyar bogyós gyümölcsöket.

Gyümölcssalátákban kiváló egyensúlyt teremt az édesebb, rostos társakkal, mint az ananász vagy a mangó például. A bárkultúrában használatos gránátalma-készítmény a grenadine szirup, ami például a Tequila Sunrise vagy a Shirley Temple elengedhetetlen komponense, de margaritákhoz is jól jön az önmagában nagyon édes szirup. A Közel-Keleten a gránátalma melaszt használják édességek, sütemények ízesítésére.

Viszont fűszerként is funkcionálnak a koleszterin-mentes kis magocskák és Indiában például anardana néven porítva is használják, savanykásság elérése érdekében. Kicsit hasonlít így a szumákra, vagyis a cserszömörce őrleményre, amit például az izraeli konyhában találunk meg sok receptben.

A Rós ha-sána, vagyis a zsinagógai újév nagyon sok receptjében találkozunk a gránátalmával, de amióta világszinten egyre trendszerűbb a közel-keleti konyha, szerencsére mindenkinek lehetősége nyílik a gyümölcs sokrétű felhasználásának megtapasztalására.

Nincs az a libanoni, iráni, izraeli, szír ételbár, ahol ne használnák.

Vegyük például a grántátalmaszirupban fürdőző csirkés egytálételt, a sült, tahinivel kent egész karfiolt, aminek nagyon jól áll a koriander és a gránátalmaszórás. A szír paprikakrémhez, vagyis a muhammarához is jó kiegészítő, ahogy hummuszt is szuper, ha egy kis gránátalmával megszórunk. Sőt, nincs az a húsos vagy húsmentes saláta, amihez ne passzolna. Yotam Ottolenghi izraeli születésű brit séf nagy favoritja természetesen, ezért kreatív receptjeiben sokszor találkozunk vele. Ne féljünk használni!

Citrusos-gránátalmás kacsasaláta

Nagyon szeretem a salátákat, különösen ha valóban tartalmasak. Hússal, tésztával vagy akár egy kis krutonnal bármikor turbózhatjuk. A lényeg, hogy a salátánk valóban önálló ...

Gránátalmás curd

Sokáig (évekig) elnéztem, mennyi lemon curd recept hullámzik végig a neten, blogokon. Aztán egyik nap én is nekiálltam, azóta nekem is az egyik kedvenc főzött krémem lett. Nagyon jól ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


ismerj meg még több izgalmas alapanyagot:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...