Ha úgy döntöttél, beruházol egy gránátalmára, mert a régóta megvalósítani kívánt recept előírja, vagy egyszerűen csak imádod, és salátákra, húsokra vagy bármire szórnád, akkor mindenképpen érdemes tudni, hogy mik a legpraktikusabb pucolási és tárolási módjai – a pinkes-pirosas apró gránátalma-magok ugyanis kincset érnek!
Miből tudod, hogy jót választasz?
Ne aszerint dönts a zöldségesnél vagy a boltban, melyik a legpirosabb kívülről, inkább súlyra menj! Legyen kellőképpen nehéz a kiválasztott darab, nyomásra éppen hogy puha, de feszes héjú, sarkai pedig legyenek kissé szögletesek – ekkor tuti, hogy érett a választottad!
Hogyan pucold meg?
Mondjuk így:
+ PRO tipp a pucoláshoz: viselj kesztyűt és kötényt, mert a gyümölcs leve nem kímél semmit, sem ruházatot, sem a kezeidet. Ezen kívül ajánlatos a cikkelyekre vágott gyümölcsből egy vízzel töltött edényben kifejtegetni a magokat – a héjdarabok felúsznak a felszínre, a magok lesüllyednek.
A kincset érő, de romlékony magvak
A magvak azonban, bármilyen gyönyörűek, lédúsak, kemények és frissen pinkes színűek, olyannyira romlékonyak is, sajnos. Egy gránátalma azon nyomban romlásnak indul, ahogy megbontod a gyümölcsöt, és elkezded kiszedegetni a magjait – a magok erjedni kezdenek, illetve bepenészedhetnek.
Egy bontatlan gránátalma viszont szobahőmérsékleten akár egy hónapig is bírja, hűtőben pedig két hónap is lehet a szavatossága.
Hogy hogyan tarthatod frissen a magokat?
FAGYASSZ!
Ha nem fogyott el minden értékes (és már kiszedegetett) mag a gyümölcsödből, akkor se ess kétségbe, és legfőképpen, ne dobd ki: fagyaszd le!
Terítsd egy sütőpapírra a magokat egy rétegben, és tedd a fagyasztóba, ha pedig megfagytak, egy zárható zacsiban/dobozban tárold őket akár hónapokig is a jégen.
Kiolvasztáskor pedig vedd ki őket, rakd át a hűtőbe egy éjszakára, fogyasztás előtt pedig öntsd le róluk a felesleges levet.
Még több tipp itt: