Egy fontos vitamin hiánya is okozhatja az izmok leépülését

Ötven éves kor fölött különösen érdemes odafigyelni ennek a vitaminnak a pótlására.

Az izmok leépülése valamilyen szinten a korral jár: ez egy elkerülhetetlen folyamat, ami, ha nem mérsékeljük, kellemetlen és akár veszélyes lehet. Éppen ezért az évek előrehaladtával még lényegesebb, hogy pótoljuk az esszenciális vitaminokat és egyéb tápanyagokat. Most pedig egy új tanulmány rámutatott, hogy ezek között kiemelt szerepet kap a D-vitamin.

Egy fontos vitamin hiánya is okozhatja az izmok leépülését

A Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research folyóiratban publikált tanulmány egy olyan kutatást elemez, amelyben 3205, 50 éves, illetve annál idősebb brit felnőtt vett részt. A vizsgálat elején a résztvevők még nem veszítettek a koruk miatt az izomtömegükből.

Négy év elteltével aztán újra megvizsgálták őket, és rámutattak: azok, akiknél D-vitamin-hiány jelentkezett, 70%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek izomvesztéstől.

Emellett ráadásul arra is rámutattak, hogy azok, akik nem szedtek valamilyen D-vitaminnal dúsított étrend-kiegészítőt, nagyobb arányban tapasztalták a csontritkulás kellemetlenségeit.

A tanulmány társszerzője, Tiago da Silva Alexandre, a São Carlos-i Szövetségi Egyetem gerontológia professzora a kutatás kapcsán hangsúlyozta:

Fel kell töltekeznünk napfénnyel, D-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztanunk, vagy étrend-kiegészítőt kell szednünk, illetve erősítő edzőgyakorlatokat kell végeznünk azért, hogy megőrizzük az izmaink erejét.

Dr. Jacob Hascalovici, a Clearing főorvosa hozzátette: „Mindannyiunknak fokozottan oda kell figyelnünk a D-vitamin-szintünkre az életkor előrehaladtával, mivel a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontok és izmok megőrzéséhez. Ha elveszítjük erőnlétünket vagy izomtömegünket, könnyebben eleshetünk, könnyebben és súlyosabban megsérülhetünk, de lassabban is gyógyulhatunk fel. Amint azt a tanulmány is említi, a D-vitamin-bevitel és a rendszeres testmozgás egyaránt számít.”

Dr. Hascalovici azt is kifejtette, hogy a legtöbb felnőtt számára napi 600 nemzetközi egység a megfelelő mennyiség, 71 éves kor fölött viszont már érdemes megcélozni a napi 800 NE-t. Ha van valamilyen betegségünk vagy egyéb kondíciónk, ami miatt ez a mennyiség változhat, keressük fel a szakorvosunkat!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...