5 D-vitamint tartalmazó étel, amit enni kell, ha több időt töltesz otthon

Most, hogy eljött az ősz, és egyre több időt töltünk a négy fal között, egyre kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk.

A megfelelő vitaminszintet táplálék-kiegészítőkkel is elérhetjük, de az étrendünket is tudjuk úgy alakítani, hogy D-vitaminban gazdag ételeket építünk bele. A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozásában, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak növekedéséhez és fejlődéséhez. A D-vitamin megalapozza a csontok jó általános állapotát. Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer leküzdje a vírusokat és káros baktériumokat.  A D-vitamin szerepet játszhat a magas vérnyomás kezelésében, és az izmok állapotára is jótékony hatással van, ugyanis elegendő D-vitamin nélkül az izmok gyengülhetnek. Ez az idősekre lehet veszélyes, hiszen a gyenge izmok balesetekhez vezethetnek. A kutatók úgy vélik továbbá, hogy megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztása megakadályozhatja a szezonális depresszió és szorongás kialakulását.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Azok a szerencsések, akik megtehetik, mindenképpen sétáljanak naponta legalább 15 percet napsütésben, hogy a D-vitamin természetes módon termelődjön a szervezetükben. Emellett pedig étrend-kiegészítőkkel és a következő ételekkel pótolhatják a vitamint.

1. Tojássárgája

Akik szeretik az omlettet vagy a rántottát, ne tartsák vissza magukat, ugyanis a tojássárgájában lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.

2. Lazac

Oké, nem olcsó mulatság, és nem is gyakori a magyar háztartásokban, ennek ellenére a lazac a dietetikusok egyik kedvenc szuperétele, nem véletlenül. Egyik fontos hozadéka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint.

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Tonhalas gnocchi

A Szakácskönyvtár sorozat Tészták c. részében akadtam rá erre a receptre. Gyorsan összedobható, nagyon finom. Kicsi fiam reggelire ette és szerencsére nem volt gondja az új ízzel.

Tejfölös gombapörkölt

Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.

3. Tonhal

A tonhal a másik olyan tengeri eredetű étel, amely rengeteg D-vitamint tartalmaz. Akár egy tonhalsaláta, akár egy tonhalas szendvics is kellemes D-vitamin-forrás lehet.

4. Gomba

A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a pizzától a levesekig.

5. Tej

Ismered a jó öreg mondást? A tej élet, erő, egészség! Ugye, hogy nem először hallod...Azt viszont lehet, hogy nem tudod, hogy ha tejet kortyolgatsz, hozzájárulsz a napi D-vitamin-beviteledhez!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...