5 D-vitamint tartalmazó étel, amit enni kell, ha több időt töltesz otthon

Most, hogy eljött az ősz, és egyre több időt töltünk a négy fal között, egyre kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk.

A megfelelő vitaminszintet táplálék-kiegészítőkkel is elérhetjük, de az étrendünket is tudjuk úgy alakítani, hogy D-vitaminban gazdag ételeket építünk bele. A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozásában, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak növekedéséhez és fejlődéséhez. A D-vitamin megalapozza a csontok jó általános állapotát. Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer leküzdje a vírusokat és káros baktériumokat.  A D-vitamin szerepet játszhat a magas vérnyomás kezelésében, és az izmok állapotára is jótékony hatással van, ugyanis elegendő D-vitamin nélkül az izmok gyengülhetnek. Ez az idősekre lehet veszélyes, hiszen a gyenge izmok balesetekhez vezethetnek. A kutatók úgy vélik továbbá, hogy megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztása megakadályozhatja a szezonális depresszió és szorongás kialakulását.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Azok a szerencsések, akik megtehetik, mindenképpen sétáljanak naponta legalább 15 percet napsütésben, hogy a D-vitamin természetes módon termelődjön a szervezetükben. Emellett pedig étrend-kiegészítőkkel és a következő ételekkel pótolhatják a vitamint.

1. Tojássárgája

Akik szeretik az omlettet vagy a rántottát, ne tartsák vissza magukat, ugyanis a tojássárgájában lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.

2. Lazac

Oké, nem olcsó mulatság, és nem is gyakori a magyar háztartásokban, ennek ellenére a lazac a dietetikusok egyik kedvenc szuperétele, nem véletlenül. Egyik fontos hozadéka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint.

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Tonhalas gnocchi

A Szakácskönyvtár sorozat Tészták c. részében akadtam rá erre a receptre. Gyorsan összedobható, nagyon finom. Kicsi fiam reggelire ette és szerencsére nem volt gondja az új ízzel.

Tejfölös gombapörkölt

Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.

3. Tonhal

A tonhal a másik olyan tengeri eredetű étel, amely rengeteg D-vitamint tartalmaz. Akár egy tonhalsaláta, akár egy tonhalas szendvics is kellemes D-vitamin-forrás lehet.

4. Gomba

A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a pizzától a levesekig.

5. Tej

Ismered a jó öreg mondást? A tej élet, erő, egészség! Ugye, hogy nem először hallod...Azt viszont lehet, hogy nem tudod, hogy ha tejet kortyolgatsz, hozzájárulsz a napi D-vitamin-beviteledhez!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...