A cukorhiány jeleit eddig is le lehetett olvasni: csökkenő elérhetőség, egyes boltokban akár teljesen üres polcok. De miért lehetséges ez? A témát figyelő szakértők most elmagyarázták a kialakuló helyzet okait, illetve annak lehetséges jövőjét. Azonban a magyarázat nem ad túl sok okot a boldogságra: a cukorhiány nem elég, hogy velünk marad, de egyre durvább mértékeket ölt majd.
A jelenlegi helyzet
Sok magyar boltban találkozhattunk azzal a látvánnyal, hogy a cukros polcok kevés terméket tartalmaznak, netán teljesen üresek, vagy a vásárlási mennyiség korlátozásra került. Ennek az általános hiánynak több tényező is áll a hátterében.
A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese, Dorogi Árpád jelezte, hogy hazánk nem tud kellő mennyiségű cukrot előállítani.
Az okok igen sokrétűek:
- az előző években alacsony volt a cukorrépa és a cukor ára, ezért folyamatosan csökkent a vetésterületek mennyisége
- a jelenlegi szárazság sem tesz jót ennek a kisebb területen növekvő termésnek
- kevesebb cukorrépa jut majd el a hazai feldolgozókhoz
„Már tavaly is »cukordeficites« év volt és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Ezt elvileg olcsón lehetne pótolni külföldi behozatallal, ám Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat” – nyilatkozta Dorogi.
A magyar háztartások több cukrot fogyasztanak, mint amennyit az ipar képes megtermelni. Ráadásul az ársapka miatt veszteséges a cukorkereskedelem. A szakértő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a helyzet mikor változhat.
Hírek, újdonságok, érdekességek: