Vészesen fogy a cukor, a szakértők magyarázata pedig aggasztó

Eddig is észrevehetőek voltak a közelgő cukorhiány egyes jelei, az aggasztó jövőben most pedig már szinte biztosak lehetünk, figyelmeztetnek a szakértők.

A cukorhiány jeleit eddig is le lehetett olvasni: csökkenő elérhetőség, egyes boltokban akár teljesen üres polcok. De miért lehetséges ez? A témát figyelő szakértők most elmagyarázták a kialakuló helyzet okait, illetve annak lehetséges jövőjét. Azonban a magyarázat nem ad túl sok okot a boldogságra: a cukorhiány nem elég, hogy velünk marad, de egyre durvább mértékeket ölt majd.

Vészesen fogy a cukor, a szakértők magyarázata pedig aggasztó

A jelenlegi helyzet

Sok magyar boltban találkozhattunk azzal a látvánnyal, hogy a cukros polcok kevés terméket tartalmaznak, netán teljesen üresek, vagy a vásárlási mennyiség korlátozásra került. Ennek az általános hiánynak több tényező is áll a hátterében.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese, Dorogi Árpád jelezte, hogy hazánk nem tud kellő mennyiségű cukrot előállítani.

Az okok igen sokrétűek:

  • az előző években alacsony volt a cukorrépa és a cukor ára, ezért folyamatosan csökkent a vetésterületek mennyisége
  • a jelenlegi szárazság sem tesz jót ennek a kisebb területen növekvő termésnek
  • kevesebb cukorrépa jut majd el a hazai feldolgozókhoz

„Már tavaly is »cukordeficites« év volt és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Ezt elvileg olcsón lehetne pótolni külföldi behozatallal, ám Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat” – nyilatkozta Dorogi.

A magyar háztartások több cukrot fogyasztanak, mint amennyit az ipar képes megtermelni. Ráadásul az ársapka miatt veszteséges a cukorkereskedelem. A szakértő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a helyzet mikor változhat.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...