Aggódnunk kell az alma jövője miatt is?

Aggasztó adatokkal szolgálnak a statisztikák az idei év almatermésére vonatkozóan. A csökkenő betakarított mennyiség borús képet fest a kedvelt gyümölcs jövőjéről.

Az idei év almatermése sajnos nem mutat olyan jó számokat, mint az előző években. Az uniós almatermelő országok becsült gyümölcshozama ugyan minimálisan meghaladja majd a tavalyit, azonban az egyes országok között hazánk némileg elmarad, az almatermés jelentősen csökken az előrejelzések szerint.

Aggódnunk kell az alma jövője miatt is?

12,168 millió tonna termés várható az Európai Unió 21 legnagyobb almatermelő országában: derült ki a nemzetek becsléséből. Ez a szám csupán 1%-kal haladja meg a tavalyi hozamot.

A 2019-2021 közötti évek átlagtermését pedig csupán 9%-kal ugorja meg a 2022-es becsült érték.

A World Apple and Pear Association (egy szervezet, amely a világ körte- és almatermelőit tömöríti) adatai az Agrarszektor.hu oldalon jelentek meg. E adatok szerint az almatermés így alakul majd egyes országokban (a tavalyi számokhoz képest):

  • Lengyelország: 5% növekedés
  • Franciaország, Németország: 6% növekedés
  • Ausztria: 23% növekedés
  • Csehország: 16% növekedés

A magyar almatermés harmadával lesz kevesebb, mint tavaly volt: a 2021-es 520 ezer tonnához képest 350 ezer tonna körüli termés várható. Horvátországban illetve Romániában is visszaesés várható.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...