Érkezik a cukorborsó: így főzd meg az édes zöldséget

A tavasz és a nyár vidám alapanyaga a cukorborsó, aminek édes, zöld hüvelyei feldobnak bármilyen fogást. Elkészítésére jobbnál jobb módszerek vannak, ismerjük meg mindet!

Ilyenkor májusban már találhatunk cukorborsót a zöldségeseknél. Ezek a fejletlen borsóhüvelyek kiválóan beilleszthetők a késő tavaszi, kora nyári menükbe. Rengeteg módon megfőzhetjük, de akár nyersen is fogyasztható: édeskés íze van, és harsányan roppan a szánkban. Nézzük, mi mindent kezdhetünk a cukorborsóval!

Érkezik a cukorborsó: így főzd meg az édes zöldséget

Együk meg az egészet

A cukorborsóban a szemek még nem fejlődtek ki teljesen, egészen aprók. Tulajdonképpen a zöldségben nagyobb szerep jut a héjnak, mint magának a benne lévő termésnek.

Mivel még zsenge, a külső héj nem annyira kemény, hanem friss, és akár nyersen is elrágható. Hasonló a zöldbabhoz, sőt a két zöldséget oda-vissza cserélhetjük receptekben, ha éppen az egyik hiányzik a konyhában.

Spenótcurry csirkével

A recept eredetiét Mautner Zsófitól lestem el, amin némileg változtattam is. Többek között friss spenótból főztem, és én jobban szeretem lepirítva a csirkét, mintsem megfőzve, így az ...

Hogyan válasszunk?

Ha piacon vagy boltban találunk cukorborsót, mindenképpen arra figyeljünk, hogy tényleg zsenge legyen. Erre a következő jelek utalnak:

  • a színe élénkzöld, nem sötét vagy sárgás
  • a benne lévő magok aprók, nem kövérek
  • maga a hüvely lapos, nem tömött
  • a felszíne feszes és kissé fénylik

Miután megvettük, érdemes azonnal felhasználni. Ha mégis tárolnunk kell, tegyük a borsót zacskóban a hűtőszekrénybe. Három napon belül készítsük el.

Előkészítése főzéshez

Bármilyen módon készítjük el, előtte tegyük meg ezeket a szükséges lépéseket. Mossuk és szárítsuk meg alaposan. Az egyik oldalán látni fogjuk a szár maradványát.

A szárnál törjük le a végét, majd ezzel együtt húzzuk ki az oldalán lévő szálat. Azért fontos, hogy törjük, és ne késsel vágjuk, mert akkor nem fogjuk tudni eltávolítani ezt a szálat.

Elkészítési módok

Nyersen

Nyersen tálalhatjuk szendvicsek mellé vagy mártogatósnak zöldségkrémekhez, hummuszhoz. Forgathatjuk salátába is, ilyenkor érdemes közepes darabokra vágni, hogy kényelmesen beilleszkedjen a többi zöldség közé.

Blansírozva

Így még édesebb íze lesz, azonban figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, nagyon rövid idő alatt elkészül. Forró vízbe dobva másfél percig, levesben egy percig főzzük. Akkor jó, ha a tésztához hasonlóan al dente, vagyis a belseje még kicsit roppanós.

Párolva

Egyszerű és egészséges köret lehet belőle húsok vagy hal mellé, ehhez pároljuk meg. Maximum 2-3 percig hagyjuk a gőzben, a végén kóstoljuk meg, hogy ízlésünknek megfelelő legyen.

Pirítva

Kevés olajon megpiríthatjuk: akár önmagában, akár más zöldségekkel együtt, egy stir fry részeként nagyon finom. Mivel édeskés, ízben meglepő újdonságot hoz a többi hozzávaló mellé.

Kombinált módszert is alkalmazhatunk: először dobjuk lobogó, sós vízbe a cukorborsót, maximum egy perc erejéig. Közben melegítsünk egy serpenyőben vajat, és dobjuk rá az előfőzött zöldséget. Pirítsuk szintén egy percig, sózzuk, borsozzuk, és már kész is a lenyűgöző köret.

Marhahús sült zöldségekkel

Nem mindig egyszerű a cukorborsó beszerzése, nekem most sem sikerült. Mélyhűtött wok zöldséggel helyettesítettem, kiszedegettem belőle a borsót és egy kevés bébikukoricát is. ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A tavasz szóljon a zöldségekről, próbáld ki ezeket is:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...