Ha nem is kezdünk most a gazdasági válság, egekbe szökő élelmiszer- és rezsiárak idején az okokról beszélni, mindannyian a bőrünkön érezzük a változásokat. Nemcsak a napi bevásárlásaink alkalmával egyre magasabb összeget mutató blokkokal szembesülve, hanem akkor is, amikor hosszú heteken át egyáltalán nem lehet sok boltban kristálycukrot kapni, ha pedig néha, valami csoda folytán találunk is valamelyik üzletben, a megvehető mennyiséget értelemszerűen korlátozzák, elkerülendő a nagytételben való felvásárlásokat.
Így sokan kénytelenek a jól megszokott kristálycukor helyett kockacukrot, porcukrot vagy nádcukrot, barnacukrot vásárolni. Ezeken kívül természetesen rengeteg alternatív édesítő és cukorpótló, természetes cukorféleség található a boltokban, erre szakosodott üzletekben, a diétás termékeket kínáló iparról nem is beszélve. Azonban míg az utóbbiak használatát, a megszokott, étkezési kristálycukorhoz mért édességét az azokat használók általában elég gyorsan kikísérletezik, sokan most gondban lehetnek azok közül, akik eddig kizárólag kristálycukrot használtak, hiszen nem mindenkinek egyértelmű hogyan is kell adagolni a többi cukorfajtát, hogy ugyanazt az édességet kapjuk.
Mostani cikkünkben a boltokban leggyakrabban elérhető, nem feltétlenül egészségesebb, de ugyanúgy édesítésre használt cukorfajták felhasználását mutatjuk be, hiszen ha valaki hagyományos édességeket, ételeket szeretne sütni, akkor a legegyszerűbb ezeket használni.
A porcukornak, kockacukornak, nádcukornak és barnacukornak mind megvan a speciális alkalmazási területe, van számos étel, amelyeket elsősorban ezekkel kell elkészíteni, hogy a teljes és tökéletes élményt, állagot elérjük.
De most nem ezen szempontok alapján mutatjuk be őket, hanem tisztán úgy, hogy a sima kristálycukor pótlására használjuk őket:
Porcukor – mint az igazi
A porcukor nem más mint darált kristálycukor, amelyhez ipari körülmények között, a tömbösödés megelőzésére sokszor kukoricakeményítőt adnak. Állagaga, porszerűsége miatt rendkívül könnyen és gyorsan oldódik, piskóták, habkarika, habcsók, cukormáz, linzer készítésénél elengedhetetlen a használata. De mivel ízében és édességében nem különbözik a kristálycukortól, mennyiségében sem kell többet használni belőle, mint a kristálycukornál. Így átszámolni a receptjeinket nem kell, azt azonban ne felejtsük el, hogy tíz deka kristálycukor és tíz deka porcukor mennyiségre nem ugyanannyinak néz ki, hiszen állaga miatt sokkal többnek tűnik a porcukor, ezért a mérlegnek higgyünk, és ne a szemünknek.
Kockacukor – ez cukor
A kockacukorral van gyakorlatilag a legkönnyebb dolgunk, hiszen egyetlen kocka 4 grammnyi cukor, így mérni sem kell a mennyiséget, elég ha ezt tudjuk. Viszont porítani valahogy muszáj a kockákat, ezzel jó pár perc vesződség elmehet – használhatunk mozsarat, darálót és egy fakanalat is, a lényeg, hogy úgy szét tudjuk törni a kockákat, hogy aztán egyenletesen el tudjuk keverni majd a tésztában a cukrot, fel tudjon majd oldódni megfelelően.
Nádcukor – különleges és finom
Manapság már sokkal kevesebbet használjuk, hiszen árában egy magasabb kategóriába tartozik, de a nádcukor egy nagyon finom, különleges aromájú természetes cukorfajta, amit gyakorlatilag ugyanúgy használhatunk, mint a kristálycukrot. Van, amikor egy kicsit kevesebb is elég belőle, hiszen aromájánál fogva kellemesen karamelles az íze, így az ízélmény, amit nyújt, sokkal intenzívebb.
Finomítatlan nádcukor – kemény és finom
A nádcukor finomítatlan változata sokkal sötétebb színű, ízében intenzívebb cukorfajta, amelyben a cukor melasztartalmát nem vonták ki, így az nemcsak színében, hanem ízében és állagában is meghatározó.
A finomítatlan nádcukor édes és ragacsos, sokféle piskóta és sütemény készíthető vele, viszont sose feledjük el, hogy sötét színe eleve megszínezi a tésztát, így sütésnél oda kell figyelnünk erre: könnyen megtörténhet, hogy a sütemény közepe még nyers, annak ellenére, hogy a színe már szép barna, azaz azt hihetnénk, hogy elkészült.
Mindig nagyon jó, légmentesen záródó edényben tároljuk, mert nagyon könnyen kőkemény tömbbé tud összeállni, ha a nedvesség elillan belőle.
Barnacukor – ugyanaz?
Az egyszerű, legtöbb helyen kapható világosbarna színű, barnacukor néven futó cukorfajta tényleg nem más, mint melasszal színezett kristálycukor, aromája kellemesen karamelles. Használhatjuk tehát pont úgy, mint a kristálycukrot, az ételeknek kellemes, mély ízt ad majd. Ára sajnos sokkal magasabb (ez a hatósági ár előtt is így volt), mint a kristálycukoré, de ez gyakorlatilag mindegyik ilyen termékre igaz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- 5 régi spórolós konyhai tipp, amire lassan újra szükségünk lehet
- 4 tipp a bevásárláshoz, hogy kicsit spórolj az élelmiszereken
- Kiszámoltuk, olcsóbbak-e a házi édes krémek (puding, tejberizs, krémtúró)