Íme a legjobb módja a liszt, cukor, vanília és társaik tárolásának

Ha szeretsz sütni, akkor biztosan mindig tele van otthon a szekrény a hozzávalókkal, hogy bármikor nekiállhass alkotni. Érdemes azonban figyelni, hogy a megfelelő körülmények között tárold ezeket, hogy ne menjenek tönkre, mielőtt felhasználnád őket.

Különböző liszttípusok és cukrok, vaníliakivonat és csokoládépasztilla – a sütés elengedhetetlen kellékei, amelyek hosszú ideig elállnak a polcon, de csak akkor, ha a megfelelő körülmények között tárolod az alapanyagokat. Az alapvető szabály, hogy légmentesen záródó dobozban, hőtől és fénytől védett helyen tartsd ezeket az alapanyagokat, de van még pár szempont, amire érdemes odafigyelni, hogy a hozzávalók legjobb formájukban kerüljenek a süteményeidbe!

Íme a legjobb módja a liszt, cukor, vanília és társaik tárolásának

Liszt

A lisztek, így a sima, illetve teljeskiőrlésű és egyéb alternatív lisztek nem állnak el olyan hosszú ideig. A gabonafélékben található olajok hajlamosabbak avasodásra, ezért ügyelj arra, hogy ezeket a liszteket tartsd távol a melegtől, és ha hosszabb ideig akarod tárolni őket, akkor azt a hűtőben (6 hónap) vagy a fagyasztóban (1 év) tedd, légmentesen záródó dobozokban. A rövidebb polcállóságuk miatt igyekezz mielőbb felhasználni őket, még a csomagoláson jelzett idő előtt. Tehát nem érdemes lisztből több tíz kilóval betárazni, mert utána csak a szemétben végzi.

A maglisztek – és egyébként az egész magok és csonthéjasok – esetében is ugyanez igaz. A bennük található olajok miatt megavasodhatnak, ezért hűtőben vagy fagyasztóban érdemes tárolni őket hosszabb távon.

Cukor

A cukrokat szobahőmérsékleten, légmentesen záródó tárolókban tartsd. Ha összecsomósodnának, egyszerűen csak egy villával törd ezeket fel. A barna cukor különösen hajlamos megkeményedni, ezért használat előtt fel kell kicsit puhítanod. Tegyél egy vékony szeletke almát a tárolóba, és hagyd ott éjszakára (lehet akár egy kis darabka kenyér is), ugyanis a gyümölcs (vagy kenyér) nedvessége megpuhítja a barna cukrot. Vagy azt is csinálhatod, hogy a barna cukrot egy tálba teszed, majd be a mikróba egy másik tállal együtt, amit vízzel töltesz meg. Húsz másodperces periódusokban melegítsd, és figyeld a cukor állapotát.

Szódabikarbóna és sütőpor

Ezeket szobahőmérsékleten, fénytől és hőtől védett helyen tárold. A legjobb, hogy ha a szódabikarbónát a tasakból egy légmentesen záródó dobozba átöntöd (ha csomagolásmentesen vetted, akkor ez már meg is van).

Vaníliakivonat

A vanília- és mandulakivonatot egyszerűen szobahőmérsékleten, hőtől és fénytől védve tárold. Nem kell a hűtőbe tenned, még akkor sem, ha már kinyitottad.

Táblás csokoládé és csokoládépasztilla

A sütéshez használt csokoládét, bármilyen formában is vásároltad, légmentesen záródó dobozban tartsd kimondottan hűvös, fénytől védett helyen – és persze jól elrejtve az édesszájúaktól, akik megdézsmálhatják a készletedet.

Forrásunk volt


További konyhai tárolással kapcsolatos cikkeket itt találsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek