Hagyd ki ezt a hozzávalót, és finomabb lesz a csokitortád

Egy megfelelő csokoládétortát viszonylag könnyű sütni, azonban egy ténylegesen jót már nem annyira. Az egyszerű kakaós íz, az omlós-morzsás állag csak akkor lesz teljesen tökéletes, ha odafigyelünk a részletekre.

A sütés egyszerre pihentető, kreatív és örömteli elfoglaltság és stresszes, pontos, kémiai folyamat. A csokitorta sem kivétel ezen szabályok alól: ha nem figyelünk oda, és csak úgy találomra dobjuk össze a süteményt, a végeredmény akár kiábrándító is lehet. Persze nem kell atomfizika ahhoz, hogy isteni legyen a csokitortánk, elég néhány apró mozzanat, mozdulat és trükk.

Hagyd ki ezt a hozzávalót, és finomabb lesz a csokitortád

Nem biztos, hogy kell bele vaj

Liszt, cukor, vaj, tojás: minden alaptorta így kezdődik, nem? Nos, a legtöbb esetben igaz ez az állítás, azonban a csokitorta esetében jobban járunk, ha a vajat kihagyjuk a receptből. De akkor mégis hogyan fog összeállni a sütemény? Hiszen nem lehet zsiradék nélkül tortát sütni!

Persze a zsiradék nem marad ki teljesen a tésztából, csupán a vaj helyett olaj kerül a tálba.

És miért? Míg a vaj csak 80%-a zsír (a maradék 20%-a víz), addig a növényi olaj teljes egészében, 100%-ban zsírból áll. A vajban lévő víz elpárolog a sütőben, így a piskóta könnyebben kiszárad. Szintén előnyösebb az olaj azon tulajdonsága, hogy kihűlés után nem szilárdul vissza, így a tortánk később is omlósabb marad.

Mogyoróvajas csokoládétorta

Nagyon kakaós, könnyű és szaftos piskóta, krémes mogyoróvajjal töltve. Aki szereti együtt az édeset a sóssal, annak mindenképp ki kell próbálnia. Elkészítése nagyon egyszerű, még a ...

Pisztáciás - narancsos csokitorta

A recept -nagyjából- eredetije a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című könyvből való. Ott a csillogó csokitorta nevű költeményt alakítottam át a saját szám ízére. Ütős csoki-narancs ...

Lássunk át a szitán!

Az omlósság és az egyenletes eloszlás érdekében a száraz hozzávalókra is fordítsunk némi figyelmet. Ne csak úgy, hányaveti módon öntsük őket a keverőtálba, hanem szitáljuk át mindet rendesen.

Ez a technika egyrészt gondoskodik arról, hogy nem lesznek a tésztában csomók, mert a szitában összetörnek az esetleg kialakult liszt- vagy kakaógombócok. Másrészt a só, szódabikarbóna és sütőpor is egyenletesebben oszlik majd el a masszában.

Legyen sötét az a por!

Mivel egy csokitortában a csokoládén kívül nincs sok másik íz, tegyük ezt az egyetlen aromát igazán érezhetővé és harsánnyá. És hogyan? Használjunk minőségi kakaóport és csokoládét. Ellenkező esetben biztosan ki fogjuk érezni a kellemetlen tejbevonóízt, vagy elszámoljuk magunkat az édesítéssel, ha instant kakaót keverünk a tortába.

Egy kis sav sosem árt

Ahhoz, hogy szép magas, levegős és omlós piskótát kapjunk, egyensúlyban kell tartanunk a savas és lúgos hozzávalók arányát a masszában. Ez persze borzasztóan kémiai dolognak hangzik, ám annál sokkal egyszerűbb.

A lúgos hozzávalónk valószínűleg a sütőpor vagy szódabikarbóna lesz, ami mellé keresnünk kell egy enyhén savas alapanyagot. Mivel a citromlé annyira nem működik a csokoládéval, inkább nyúljunk az író vagy valamilyen más, kissé savas tejtermék felé.

Kávé a kakaóban

Egyes receptek forró vizet használnak a csokitorta tésztájában, ami egyrészt kihozza a kakaó teljes ízét, másrészt magasabb is lesz tőle a tészta, nem lesz annyira tömör. Azonban sokkal jobban járunk, már csak az íz szempontjából is, ha a forró víz helyett kávét használunk. A kávé aromája fantasztikus kiegészítő lehet egy csokitortában, sokkal komplexebbé teszi a sütemény ízeit.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyai trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...