A csirke méltánytalanul lenézett része – Mire jó a csirkefarhát?

A csirkefarhát mindig is olcsó és sokak által lenézett része volt a csirkének, vannak, akiknek meggyőződése, hogy csak azok veszik, akik az állat drágább, húsosabb részeit nem engedhetik meg maguknak. Bár valóban olcsó alapanyagról van szó, egyáltalán nem igaz, hogy nem lehet belőle jó ételt készíteni, sőt számos fogáshoz jobb is, ha veszünk belőle.

A csirkefarhát így egybeírva köznevesült már, ám jó tudni, hogy ez „húsféle” valójában a csirke hátsó, far és hát részeit tartalmazó, csontos, kevésbé húsos részeit takarja. Mivel a csirkehús nemesebb részei, a mell és a comb általában már külön kerülnek a fogyasztói forgalomba, valamint a szárny is sokszor másodlagos, de még nem annyira lenézett része az állatnak, sokan gondolják azt, hogy a farhát már tényleg semmire sem jó.

Pedig ez egyáltalán nem igaz. Ha már csak azt az elvet próbáljuk követni, hogy fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve minél kevesebb szemetet termelünk és az alapanyagokat maradéktalanul felhasználjuk, igazi pazarlás nem kihasználni, hogy rendkívül olcsón juthatunk a csirke ezen részéhez –

már amennyiben nem egész csirkével dolgozunk, amit magunk vágunk szét és porciózunk külön adagokra, ami szintén pénztárcakímélőbb, mint külön feldolgozva, dobozolva megvenni az egyes részeket.

Jó, de mégis mit lehet a farháttal kezdeni?

Valóban nem ebből lesz sült vagy rántott csirke, de a húsok feldolgozásánál sosem ezért tartják meg a csontos részeket. Hanem azért, hogy a belőlük kifővő igen ízgazdag és aromás zamatok megízesítsék, gazdagítsák az ételeket. Tekintsünk a csirke ezen részére egyfajta fűszerként és inkább ez kerüljön az ételeinkbe, mint bármilyen általános ételízesítő por. Épp ezért dolgoznak a szakácsok alaplevekkel és csontokkal a főzés során.

Alaplé – az origó

Főzzünk tehát belőle alaplevet, amit aztán leszűrve és tetszőleges mennyiségenként porciózva le is fagyaszthatunk, és bármikor előkaphatunk, ha egy tartalmas krémlevest, ragut, ázsiai tésztás levest, rizottót vagy akár csak mártásos húst készítünk. Ha víz helyett alaplé megy ezekbe az ételekbe, fantasztikusan mély, erős ízű alapot adunk nekik.

Klasszikus becsinált leves

A becsinált leves nálam a gyerekkort idézi meg: nagyanyám után, anyám is rendszeresen készítette el nekünk ezt a kiadós levest, amit a tejföl tesz krémessé, a citrom leve pedig ...

Fenséges csirkepaprikás

A csirkepaprikás egyike azon ételeknek, amely szinte a legközelebb áll a szívünkhöz, hisz megannyi családi ebéd emléke köthető hozzá. Igaz, hogy a nagymama paprikása mindig a legjobb ...

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Levesbe

Ha húslevest készítünk, annál finomabb lesz, minél többféle húsból készül, és minél több csontos hús fő bele. Ne hagyjuk ki a farhátat sem, rengeteg finom zamat kerül így a levesbe, ami a combokból, szárnyakból, más húsokból nem tud úgy kifőni.

De nemcsak húslevesbe, hanem bármilyen más, aprólékből készülő ragulevesbe is kerülhet a farhát.

Ezt nem kell feltálalni majd, amikor elkészült a levesünk, vegyük ki belőle, hiszen csak az ízét adta a ragulevesben fővő kockázott vagy darabolt húsok mellett.

De a klasszikus csirkepörkölt is sokkal finomabb lesz, ha a combok mellé kerül csirkeszárny és farhát is, mivel a csirke alapvetően egy kevésbé zsíros húsféle, minden csontokból kifővő zamatra szükség van, hogy igazán ízes és szaftos legyen a pörköltünk. Ha valaki idegenkedik a rengeteg csonttól, nyugodtan vegyük ki a feltálalt pörköltből a farhátat, hiszen itt is inkább ízesítőként van szerepe, mint elsődleges húsos összetevőként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...