Ezekkel a módszerekkel tuti szaftos és ízes lesz a csirkemell

Lehet, hogy magában, különösebb ízesítés nélkül unalmas, de pár kiegészítő és az egyik legkönnyebben elkészíthető és legegészségesebb húsféle lesz a csirkemell. Mutatjuk, mik azok a módszerek, amiktől isteni lesz.

Száraz, ízetlen, unalmas, mondják rá sokan, és ez igaz is, ha nem gondoskodunk a fűszerezéséről, és arról, hogy kellően szaftos legyen a csirkemell. Ehhez mutatunk öt jó elkészítési módszert és kiegészítőt!

Hogy vágd fel?

Mivel egy zsírtalan, alapvetően könnyen kiszáradó húsféléről van szó, és a célunk az, hogy minél több nedvességet benne tartsunk a húsban, alapvetően nem szerencsés apró kockákra, darabkákra vágni. Mivel gyorsan elkészül, és könnyen szeletelhető – főleg, ha nem szárad ki – , ráérünk majd a kész húst felvagdosni, hagyjuk inkább egészben, vagy vágjuk nagyobb szeletekre, maximum csíkokra, így a sütés során a nedvesség nem távozik a húsból, és szaftos marad a csirkemell.

A tökéletes kijevi csirkemell

A rántott csirke örök sláger, ha pedig meg is töltjük valami finomsággal, akkor igazán felülmúlhatatlan. Lehet sajttal-sonkával, aszalt gyümölcsökkel, kolbásszal, gyakorlatilag ...

Előkészítés

Sok múlhat például a pácon: érdemes kipróbálni, milyen lesz a hús, ha előtte olajos-fűszeres pácba tesszük legalább húsz percre-fél órára. Így sütésnél már nem szükséges további zsiradékot hozzáadni és a fűszereknek lesz ideje átjárni a húst. Lényeges, hogy a sózást lehetőleg kerüljük, mert az kivonja a nedvességet a húsból, elég lesz majd a sütés vége felé sózni. Fűszerezni bármivel lehet, most hogy jön a tavasz, érdemes friss zöldfűszereket használni.

Az olajos pác mellett használhatunk például joghurtosat is, ekkor a joghurtban található sav járja át a húst és teszi még szaftosabbá. Sőt, érdemes joghurtba bepácolni a húst rántás előtt is, sokkal puhább és ízesebb lesz így, mintha csak egyszerűen kisütnénk a bundázott hússzeleteket.

Bár azt mondtuk, hogy a sózást érdemes kerülni, ha pácolunk, egyetlen kivétel, ha szójaszószos pácot készítünk, az ázsiai ízesítésű ételeknél érdemes sütés előtt pár perccel már bedörzsölni a szójaszósszal a húsokat, az pedig különösen finommá teszi a csirkét, ha a szójaszósz mellett mézzel, cukorral vagy épp valamilyen édes, sűrű mázzal vonjuk be. De a mézes-mustáros ízesítés is favorit, ezekhez a gyorsan elkészülő, hirtelen sült húsokhoz nagyon jó kiegészítő egy egyszerű rizsköret vagy bulgur.

A sütőbe vele

Ha nem szeretnénk a tűzhely mellett állni, míg elkészül, süthetjük a csirkemellet sütőben is, ám ekkor figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű szaft, azaz folyadék legyen a húson, mert tényleg pillanatok alatt kiszáradhat.

Érdemes tejszínes vagy paradicsomos mártásban sütni, a tejszínhez illik a szerecsendió, a sajt és a fokhagyma, a paradicsomszószt pedig fűszerezhetjük zöldfűszerekkel, fokhagymával, hagymával.

Sőt, turbózhatjuk más, feldarabolt zöldséggel is, amik aztán a hús mellett puhára sülnek/párolódnak a szószban, és kellemes, ragus állagot adnak az ételnek.

A sütés serpenyőben

Ha tűzhelyen, serpenyőben sütjük, használjunk jó minőségű olajat vagy vajat, amivel folyamatosan locsolgatjuk a sülő húst, hogy a zsiradék átjárja – mivel egy gyakorlatilag zsírtalan színhúsról van szó, a szaftosságot „kívülről” kell neki biztosítanunk. A hagymát, fokhagymát, ha nem használtunk a pácban, érdemes a hús elkészültének második felében beletenni a serpenyőbe, hogy ne égjen meg, mire átsül a csirkemell.

Ha pedig tejszínes szaftot szeretnénk készíteni, a majdnem kész, szépen átsült húst vegyük ki a serpenyőből, töltsük bele a tejszínt, és forraljuk sűrűre, majd helyezzük vissza a húsokat, és csak egész kevés ideig rotyogtassuk őket együtt.

 Így elkerülhetjük, hogy a tejszín kicsapódjon, és kellemetlenül darabos legyen, a hús pedig nem fő túl és szárad ki.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...