Ezekkel a módszerekkel tuti szaftos és ízes lesz a csirkemell

Lehet, hogy magában, különösebb ízesítés nélkül unalmas, de pár kiegészítő és az egyik legkönnyebben elkészíthető és legegészségesebb húsféle lesz a csirkemell. Mutatjuk, mik azok a módszerek, amiktől isteni lesz.

Száraz, ízetlen, unalmas, mondják rá sokan, és ez igaz is, ha nem gondoskodunk a fűszerezéséről, és arról, hogy kellően szaftos legyen a csirkemell. Ehhez mutatunk öt jó elkészítési módszert és kiegészítőt!

Hogy vágd fel?

Mivel egy zsírtalan, alapvetően könnyen kiszáradó húsféléről van szó, és a célunk az, hogy minél több nedvességet benne tartsunk a húsban, alapvetően nem szerencsés apró kockákra, darabkákra vágni. Mivel gyorsan elkészül, és könnyen szeletelhető – főleg, ha nem szárad ki – , ráérünk majd a kész húst felvagdosni, hagyjuk inkább egészben, vagy vágjuk nagyobb szeletekre, maximum csíkokra, így a sütés során a nedvesség nem távozik a húsból, és szaftos marad a csirkemell.

Előkészítés

Sok múlhat például a pácon: érdemes kipróbálni, milyen lesz a hús, ha előtte olajos-fűszeres pácba tesszük legalább húsz percre-fél órára. Így sütésnél már nem szükséges további zsiradékot hozzáadni és a fűszereknek lesz ideje átjárni a húst. Lényeges, hogy a sózást lehetőleg kerüljük, mert az kivonja a nedvességet a húsból, elég lesz majd a sütés vége felé sózni. Fűszerezni bármivel lehet, most hogy jön a tavasz, érdemes friss zöldfűszereket használni.

Az olajos pác mellett használhatunk például joghurtosat is, ekkor a joghurtban található sav járja át a húst és teszi még szaftosabbá. Sőt, érdemes joghurtba bepácolni a húst rántás előtt is, sokkal puhább és ízesebb lesz így, mintha csak egyszerűen kisütnénk a bundázott hússzeleteket.

Bár azt mondtuk, hogy a sózást érdemes kerülni, ha pácolunk, egyetlen kivétel, ha szójaszószos pácot készítünk, az ázsiai ízesítésű ételeknél érdemes sütés előtt pár perccel már bedörzsölni a szójaszósszal a húsokat, az pedig különösen finommá teszi a csirkét, ha a szójaszósz mellett mézzel, cukorral vagy épp valamilyen édes, sűrű mázzal vonjuk be. De a mézes-mustáros ízesítés is favorit, ezekhez a gyorsan elkészülő, hirtelen sült húsokhoz nagyon jó kiegészítő egy egyszerű rizsköret vagy bulgur.

A sütőbe vele

Ha nem szeretnénk a tűzhely mellett állni, míg elkészül, süthetjük a csirkemellet sütőben is, ám ekkor figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű szaft, azaz folyadék legyen a húson, mert tényleg pillanatok alatt kiszáradhat.

Érdemes tejszínes vagy paradicsomos mártásban sütni, a tejszínhez illik a szerecsendió, a sajt és a fokhagyma, a paradicsomszószt pedig fűszerezhetjük zöldfűszerekkel, fokhagymával, hagymával.

Sőt, turbózhatjuk más, feldarabolt zöldséggel is, amik aztán a hús mellett puhára sülnek/párolódnak a szószban, és kellemes, ragus állagot adnak az ételnek.

A sütés serpenyőben

Ha tűzhelyen, serpenyőben sütjük, használjunk jó minőségű olajat vagy vajat, amivel folyamatosan locsolgatjuk a sülő húst, hogy a zsiradék átjárja – mivel egy gyakorlatilag zsírtalan színhúsról van szó, a szaftosságot „kívülről” kell neki biztosítanunk. A hagymát, fokhagymát, ha nem használtunk a pácban, érdemes a hús elkészültének második felében beletenni a serpenyőbe, hogy ne égjen meg, mire átsül a csirkemell.

Ha pedig tejszínes szaftot szeretnénk készíteni, a majdnem kész, szépen átsült húst vegyük ki a serpenyőből, töltsük bele a tejszínt, és forraljuk sűrűre, majd helyezzük vissza a húsokat, és csak egész kevés ideig rotyogtassuk őket együtt.

 Így elkerülhetjük, hogy a tejszín kicsapódjon, és kellemetlenül darabos legyen, a hús pedig nem fő túl és szárad ki.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek