Így kell csodásan vitamindús csipkebogyóteát főzni

A csipkebogyó kertünk egyik legnagyobb kincse, a C-vitamin egyik szimbóluma. Ne felejtkezzünk meg róla, főzzünk házilag csipkebogyóteát télire, és melegedjünk fel vele kellemesen!

A téli szezon egyik favoritja a vitamindús csipkebogyó, amiből tényleg isteni, sokunk által kedvelt tea készíthető. De hogyan csináljuk, ha szert tettünk némi bogyóra, és nem filteres formában fogyasztanánk? A választ Bálint gazda oldalán találtuk meg. Így főzz tökéletes csipkebogyóteát:

Így kell csodásan vitamindús csipkebogyóteát főzni

Természetesen többféle módszer létezik, mellyel elkészülhet ez a szuper frissítő, mégis tápláló C-vitamin-bomba, a cikkíró viszont egy bizonyos módban bízik, íme:

Egy csésze teához a fogyasztás előtt 8-10 órával egy evőkanálnyi csipkebogyót (húst) langyos vízbe áztatunk. Használat előtt lassú tűzön felfőzzük forrásig. Forralni nem szabad, mert a tea C-vitamin tartalma csökken

– írja Rápóti – Romvári: Gyógyító növények című könyve.

Tipp: csak zománcozott vagy üvegedényt használjunk!

Tudtad?

A legtöbb hasznos vitamin nem a magvakban van, mint ahogy sokan gondolják, hanem a termés húsában.

Hogy mire jó a csipkebogyó húsa?

A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is.

Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.

Lássuk a gyümölcshús beltartalmát:

  • cukor 10-20 %, pektin 10 %, fehérje 3 %
  • egyéb hasznos anyagok 100 g gyümölcshúsban
  • C-vitamin 900 mg
  • A-vitamin 15000 NE
  • B1 vitamin 0,1 mg
  • B2 vitamin 0,007 mg
  • B3 vitamin 0,4 mg
  • kalcium 510 mg
  • magnézium 120 mg
  • kálium 50 mg
  • nátrium 50 mg

Forrásunk volt.


Még több a teákról itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...