Így kell csodásan vitamindús csipkebogyóteát főzni

A csipkebogyó kertünk egyik legnagyobb kincse, a C-vitamin egyik szimbóluma. Ne felejtkezzünk meg róla, főzzünk házilag csipkebogyóteát télire, és melegedjünk fel vele kellemesen!

A téli szezon egyik favoritja a vitamindús csipkebogyó, amiből tényleg isteni, sokunk által kedvelt tea készíthető. De hogyan csináljuk, ha szert tettünk némi bogyóra, és nem filteres formában fogyasztanánk? A választ Bálint gazda oldalán találtuk meg. Így főzz tökéletes csipkebogyóteát:

Így kell csodásan vitamindús csipkebogyóteát főzni

Természetesen többféle módszer létezik, mellyel elkészülhet ez a szuper frissítő, mégis tápláló C-vitamin-bomba, a cikkíró viszont egy bizonyos módban bízik, íme:

Egy csésze teához a fogyasztás előtt 8-10 órával egy evőkanálnyi csipkebogyót (húst) langyos vízbe áztatunk. Használat előtt lassú tűzön felfőzzük forrásig. Forralni nem szabad, mert a tea C-vitamin tartalma csökken

– írja Rápóti – Romvári: Gyógyító növények című könyve.

Tipp: csak zománcozott vagy üvegedényt használjunk!

Tudtad?

A legtöbb hasznos vitamin nem a magvakban van, mint ahogy sokan gondolják, hanem a termés húsában.

Hogy mire jó a csipkebogyó húsa?

A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is.

Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.

Lássuk a gyümölcshús beltartalmát:

  • cukor 10-20 %, pektin 10 %, fehérje 3 %
  • egyéb hasznos anyagok 100 g gyümölcshúsban
  • C-vitamin 900 mg
  • A-vitamin 15000 NE
  • B1 vitamin 0,1 mg
  • B2 vitamin 0,007 mg
  • B3 vitamin 0,4 mg
  • kalcium 510 mg
  • magnézium 120 mg
  • kálium 50 mg
  • nátrium 50 mg

Forrásunk volt.


Még több a teákról itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...