A téli szezon egyik favoritja a vitamindús csipkebogyó, amiből tényleg isteni, sokunk által kedvelt tea készíthető. De hogyan csináljuk, ha szert tettünk némi bogyóra, és nem filteres formában fogyasztanánk? A választ Bálint gazda oldalán találtuk meg. Így főzz tökéletes csipkebogyóteát:
Természetesen többféle módszer létezik, mellyel elkészülhet ez a szuper frissítő, mégis tápláló C-vitamin-bomba, a cikkíró viszont egy bizonyos módban bízik, íme:
Egy csésze teához a fogyasztás előtt 8-10 órával egy evőkanálnyi csipkebogyót (húst) langyos vízbe áztatunk. Használat előtt lassú tűzön felfőzzük forrásig. Forralni nem szabad, mert a tea C-vitamin tartalma csökken
– írja Rápóti – Romvári: Gyógyító növények című könyve.
Tipp: csak zománcozott vagy üvegedényt használjunk!
Tudtad?
A legtöbb hasznos vitamin nem a magvakban van, mint ahogy sokan gondolják, hanem a termés húsában.
Hogy mire jó a csipkebogyó húsa?
A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is.
- segít a vese- és hólyagbajokon
- enyhe nyugtató hatású
- hasmenéscsillapító
- görcsoldó
- köhögéscsillapító
- gyulladáscsökkentő
- vérképzést serkentő
- fertőtlenítő hatású.
Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.
Lássuk a gyümölcshús beltartalmát:
- cukor 10-20 %, pektin 10 %, fehérje 3 %
- egyéb hasznos anyagok 100 g gyümölcshúsban
- C-vitamin 900 mg
- A-vitamin 15000 NE
- B1 vitamin 0,1 mg
- B2 vitamin 0,007 mg
- B3 vitamin 0,4 mg
- kalcium 510 mg
- magnézium 120 mg
- kálium 50 mg
- nátrium 50 mg
Még több a teákról itt: