Ismerd meg a harissát, ezentúl a pörköltbe is ezt fogod tenni

Napi Tippünkben közelebbről is megismerkedhetsz egy izgalmas és sokoldalú észak-afrikai fűszerrel, a harissával.

Épp valami új recept után kutakodsz az interneten, és amikor találsz egy szimpatikusat, meglátod, hogy harissára van hozzá szükség. De mi az a harissa? És hogyan kell használni? Most választ kapsz az égető kérdéseidre!

A harissa használható sült húsok és zöldségek fűszerezésére

A harissa, egy füstös chilipaszta, amelyet széles körben használnak az észak-afrikai és közel-keleti konyhákban, és már nálunk is be lehet szerezni, így, semmiképp se hagyd ki az otthoni fűszerkészletedből. A harissa egyik legvonzóbb tulajdonsága ugyanis a sokoldalúsága. Használható sült húsok és zöldségek fűszerezésére, joghurtba vagy tagine mellé keverve fűszerként, és ízletes ízfokozója a bab-, rizs- és tésztaételeknek. Mutatjuk, hogyan használd.

Mi az a harissa?

A harissa egy borsos, fokhagymás és füstös chilipaszta vagy szósz, amely Tunéziából származik, és széles körben használják Észak-Afrikában. A felhasznált csiliktől függően mérsékelten csípős vagy csípős lehet az íze, és számos felhasználási módja van. Sütés előtt kend a pasztát a húsra, vagy használd a lazac fűszerezéséhez egy gyors, de merész ízű hétvégi vacsorához. A harissa akkor is hozza forró ízt, ha egyszerűen belekevered a főtt rizsbe, kuszkuszba, tésztába vagy babba.

Ezekhez a receptekhez is próbáld ki:

Húsgolyók harisszaszószban

A harissa, az észak-afrikai konyhák fűszeres, fokhagymás és kellemesen csípős chilipasztája, amellyel az autentikus ételek mellett számtalan más fogást is egy csapásra életre ...

Lehet harissát készíteni otthon?

A házi harissát nem nehéz elkészíteni. Tunéziában, ahol a harissa a gasztronómia és az étkezési hagyományok szerves részét képezi, a receptek és az összetevők régiónként eltérőek. Általában napon szárított chilipaprikát őrölnek fokhagymával, sóval és fűszerekkel, például korianderrel és köménnyel.

Próbáld ki ezekkel az ételekkel is a harissát:

Nyerő kaszinótojás

Az ünnepek elmaradhatatlan ékessége a kaszinótojás, amely bármilyen más hidegtálat lepipál. Mutatjuk, mi hogyan készítjük. Franciasaláta-ágyon tálaltuk, ahogy azt illik!

Hogyan használhatod a harissát?

A harissát mindenféle receptben használhatjuk. Íme néhány ötlet:

  • Adj egy púpozott kanál harissa pasztát a húsmártáshoz. A paszta pikánssága mélységet ad a szósznak.
  • Keverd a harissa pasztát vagy ízlés szerint őrölt harissa fűszert az olvasztott vajba, és csöpögtesd a popcornra. Vagy készíts vajat harissával, és cseppents egy keveset belőle a kedvenc húsodra.
  • Dobd fel vele a vajtököt: egyszerűen tedd a harissa pasztát a zöldségbe és süsd meg.
  • Keverj harissát az elkészített majonézbe, hogy borsos, fűszeres szószt kapj a hamburgerekhez és szendvicsekhez. Vagy használd a rouille, a fokhagymás majonéz elkészítéséhez.
  • Készítsd el a serpenyős lasagne észak-afrikai változatát bárányhússal és harissával.
  • Bolondítsd meg a salátákat vele: keverj egy kanál harissát a ranch dresszingbe, és tálald csirkeszárnyakkal.
  • Csavarj egyet a klasszikus kaszinótojáson, és keverj harissát a tojássárgájához.
  • Fűszerezd vele a burgonyapürét, hogy feldobd a hétvégi ebédet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...