A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele naponta elengedhetetlen testünk helyes működéséhez. Átlagos esetben ez felnőtteknél legalább 60 milligramm naponta, vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelhetik a szükségletet, így például a várandósság és a szoptatás, a nehéz fizikai munka, a stressz, az alkoholfogyasztás, továbbá a rendszeres dohányzás, amely már közel megháromszorozza az említett dózist – írja a Házipatika.
A C-vitamin hiányának következtében olyan kellemetlenséget tapasztalhatunk, mint például fogínyvérzés, fáradékonyság vagy étvágytalanság. Szerencsére a C-vitamint igazán könnyedén pótolhatjuk, hiszen a táplálékkiegészítőkön kívül rengeteg gyümölcsben és zöldségben is megtalálható.
Ezekből együnk sokat
A citrusfélék remek C-vitaminforrások, ezen kívül a paprika, a paradicsom, a káposzta és a salátafélék, az alma és a körte, valamint a csipkebogyó és a homoktövis egyaránt kiváló választás. Szerencsére a különböző zöldségekben és gyümölcsökben található C-vitamin mintegy háromnegyedét képes felhasználni a szervezet, azt azonban hozzá kell tenni, hogy 60 fok feletti főzés során ez a hasznos és fontos vitamin lebomlik.
Túl lehet-e adagolni?
Igen kicsi annak az esélye, hogy valaki túladagolja a C-vitamint a szervezetében, de érdemes odafigyelni arra, hogy napi 2000 milligrammnál többet hosszú távon ne vigyünk be belőle, ezt is maximum akkor, ha betegek vagyunk. Az emberi test általánosságban napi 500 milligramm C-vitamin bevitelét képes gond nélkül feldolgozni.
Még több a vitaminokról: