Ennyi C-vitaminra van szükségünk naponta

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, melyre szüksége van a szervezetünknek, azonban egyáltalán nem mindegy, mennyit viszünk be belőle, hiszen akár túl is adagolhatjuk.

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele naponta elengedhetetlen testünk helyes működéséhez. Átlagos esetben ez felnőtteknél legalább 60 milligramm naponta, vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelhetik a szükségletet, így például a várandósság és a szoptatás, a nehéz fizikai munka, a stressz, az alkoholfogyasztás, továbbá a rendszeres dohányzás, amely már közel megháromszorozza az említett dózist – írja a Házipatika.

Ennyi C-vitaminra van szükségünk naponta

A C-vitamin hiányának következtében olyan kellemetlenséget tapasztalhatunk, mint például fogínyvérzés, fáradékonyság vagy étvágytalanság. Szerencsére a C-vitamint igazán könnyedén pótolhatjuk, hiszen a táplálékkiegészítőkön kívül rengeteg gyümölcsben és zöldségben is megtalálható.

Ezekből együnk sokat

A citrusfélék remek C-vitaminforrások, ezen kívül a paprika, a paradicsom, a káposzta és a salátafélék, az alma és a körte, valamint a csipkebogyó és a homoktövis egyaránt kiváló választás. Szerencsére a különböző zöldségekben és gyümölcsökben található C-vitamin mintegy háromnegyedét képes felhasználni a szervezet, azt azonban hozzá kell tenni, hogy 60 fok feletti főzés során ez a hasznos és fontos vitamin lebomlik.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Kivis smoothie

Nagyon zöld ital, amely kiváló ellenszere lehet a tavaszi fáradtságnak, de még a másnaposságnak is.

Túl lehet-e adagolni?

Igen kicsi annak az esélye, hogy valaki túladagolja a C-vitamint a szervezetében, de érdemes odafigyelni arra, hogy napi 2000 milligrammnál többet hosszú távon ne vigyünk be belőle, ezt is maximum akkor, ha betegek vagyunk. Az emberi test általánosságban napi 500 milligramm C-vitamin bevitelét képes gond nélkül feldolgozni.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...