A brownie egy hagyományos amerikai édesség, amit rengeteg csokoládéval és egészen kevés liszttel készítenek, rengeteg változata létezik, a legtöbbet nagyon egyszerű elkészíteni, általános jellemzője a süteménynek, hogy bár sütőben készül, akkor jó, ha a közepe szinte nyers, egészen lágy, a külseje pedig roppanósan kemény. Általában gyümölcsökkel vagy vaníliafagylalttal szokták kínálni, de remek fogás egy pikniken is, mivel könnyen szeletelhető és csomagolható. Na de vajon hogy lesz tökéletes a brownie?
Kevés hozzávalóból
A tökéletes brownie egyik titka, hogy nem kell hozzá sok minden, az alapreceptet persze lehet kombinálni ilyen-olyan plusz hozzávalókkal, kerülhet a süteménybe dió vagy mogyoróféle, vagy akár gyümölcs is, de tényleg akkor a legfinomabb, ha egy tömény csokis ízbombát készítünk, és inkább mellé kínálunk kiegészítőket. Egy dologból viszont ne engedjünk: ragaszkodjunk a legjobb hozzávalókhoz, az igazi brownie megérdemli a minőségi, magas kakaótartalmú csokoládét, jófajta vajat és tojást.
Nem diétás
Hacsak nem kísérletezünk mindenmentes, egészséges változatokkal, amelyekből szintén készülhetnek nagyszerű, varázslatosan csokis brownie-k, akkor el kell fogadnunk, hogy ez a sütemény bizony igencsak kalóriadús. Sok csoki, cukor és vaj kell hozzá, cserébe mennyei. Egyszer-egyszer még azoknak is belefér, akik tényleg vigyáznak a vonalaikra.
Az alaprecept
Rengeteg brownie-receptet találunk a neten, amelyekről mind-mind elmondják, hogy EZ az autentikus brownie, de persze azonnal kiderülhet, hogy bizony meg sem közelítik az eredeti amerikai változatokat. Ugyanis, ha amerikai receptekre keresünk a neten, akkor nagyrészt olyan összetevőlistákat találunk, amelyek majd fél kilónyi cukrot is előírnak a 200 gramm csokoládéhoz és 100 gramm liszthez. Nos, nem állítjuk, hogy egy ennyire édes sütemény ne lenne finom, sőt, senki sem tart vissza minket, hogy ilyen arányokkal készítsük el, de az biztos, hogy itt Európában és Magyarországon is a kevésbé édes süteményekhez vagyunk szokva.
A kevesebb cukorral készülő változatok is ugyanúgy csodásak, a krémes állag például nem attól függ, hogy mennyi cukor kerül az ételbe, hanem hogy mennyi ideig sütjük. 180 fokon, 25 perc alatt belül remegős, kívül ropogósra lesz, ha picit tovább hagyjuk a sütőben, akkor tömörebb állagot kapunk. A cukorsokkal fenyegető amerikai változatok helyett mi inkább az alábbi arányokat ajánljuk:
- 200 g vaj
- 60 jó minőségű, magas kakaótartalmú tejcsokoládé
- 100 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 240 g cukor
- 4 db tojás
- 130 g finomliszt
- 1 csipet só
Egészségesebb és vegán változatokban is készülhet
Ahogy már említettük, nem feltétlenül kell rengeteg cukor ehhez az édességhez, az előírt mennyiséget nyugodtan csökkenthetjük is, vagy kiválthatjuk részben vagy egészben valamilyen természetes cukorhelyettesítővel – ez lehet datolya, banán, eritrit, xilit, vagy akár szintetikus édesítőszer is. Ha vegán változatban készítenénk el, akkor a vaj helyett használhatunk olajat, margarint, de akár avokádót is, a tojás helyett pedig adjunk a liszthez egy kis sütőport. A vegán brownie-k krémes, ragacsos textúráját segítheti, ha egy kis banánt is adunk a keverékhez.
Sőt, hangolhatjuk az egész süteményt egészségesebbre is: keverhetünk a tésztához reszelt cukkinit vagy akár céklát is, így észrevétlenül csempészhetünk zöldségeket az édességekbe is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több csokoládé itt: