Gondolnád, hogy simán lehet csökkenteni a cukor mennyiségét egy csomó ételben? Bizony, én is szkeptikusan álltam a kérdéshez, és még az is felvetődött, hogy oké, akkor egyszerűen csak kevesebb cukrot használok, aztán találkoztam a Food52 cikkével. A tanultakat elhoztam most nektek is, figyeljétek meg: így lehet kevesebb cukorral ugyanolyan finom sütit sütni!
A helyzet az, hogy a cukrot simán lehet az előírt mennyiség harmadával csökkenteni úgy, hogy annak semmilyen negatív következménye ne legyen az elkészült ételben.Kezdésül jó ötlet, ha nem ennyivel, csak 10-15 %-ával csippentesz le a cukormennyiségből, hogy ne legyen túl hirtelen a változás, aztán ahogy hozzászoksz az új ízekhez, fokozatosan többet hagyhatsz el, amíg eléred az egyharmadot.
Bármilyen élelmiszerben csökkentheted a hozzáadott cukrot, amiben az csak édesítésre szolgál. Sütikben, nem hagyományos kenyerekben (pl. cukkinikenyér), egyes kekszekben, sütés nélküli sütikben.
Olyan tippünk is van, hogy a recept szerinti cukormennyiséget akár kétharmaddal is csökkentheted, kizárólag akkor, ha tudod, hogy aznap elfogy a kreálmányod. A minőségéből így sem veszít, a cukor viszont nedvességet biztosít a sütinek, így a visszafogott édesítéssel másnapra könnyen kiszárad a süteményed.
Pite- és galette-recepteket könnyedén átalakíthatsz, ha gyümölcsös finomságokról van szó, feltéve, ha a gyümölcs kellően édes. A cukor előhozza a gyümölcsből a természetes gyümölcslevet, így lesz isteni és utánozhatatlan a házi pite.
Tippek, amiket mindenképp fogadj meg, ha visszaveszel a cukorból:
- Ahogy már említettem, a cukor nedvességet biztosít a süteményednek, így kevesebb cukor használatával óvakodnod kell a túlsütéstől, különben a süti kiszárad. Ellenőrizd a finomságot a szokásos sütési idő lejárta előtt!
- A kevesebb cukorral készült ételek jóval rövidebb ideig állnak el, ezzel mindenképp kalkulálj.
- A fagyival, más fagyasztott desszertekkel sajnos nem úszhatod meg a cukrot - ez ugyanis biztosítja, hogy kedvenc jégkrémed teljesen szilárdra fagyjon.
- Az ⅓-os szabályt mindig tartsd észben, de ha nem éreznéd kellően édesnek a tésztádat/krémedet stb., akkor próbálkozz pici stevia vagy eritrithozzáadásával.
- Ha a cukorcsökkentés után a tésztát száraznak érzékelnéd, nyugodtan önts hozzá kevés tejet, ami pótolja a hiányzó nedvességet.
- Próbálkozz a természetesen édes fűszerekkel is, mint fahéj, szerecsendió, kardamom.
És akkor a kivételekről: ne próbálkozz cukormegvonással nagyon vajas, karamellás süteményeknél. Ezekben a receptekben fontos funkciója van a textúrát illetően a zsiradéknak és a cukornak is.Ha kekszeket készítesz, akkor mindig nyújtsd extra vékonyra a tésztáját az egyes talléroknak, így biztosan nem keményednek meg a kevesebb cukortól.Különböző házi cukorkáknál pedig ne is próbálkozz a mennyiség csökkentésével, ezek egyszerűen csak nagyon cukrosak.
Ezeket olvastad már?
Két legendás cukrászdát kérdeztünk, náluk hogyan készül az IGAZI házi...
Milyen az igazi krémes? Két legendás cukrászdát kérdeztem meg, akiknél távolról sem a szokásos, hirtelensárga "bolti" krémest kóstolhatjátok!
Országh Kitti10 szuper gyors bögrés süti, amit imádni fogsz
Egy fárasztó munkanap után sokszor nincs kedvünk órákig sütögetni. A bögrés süti épp ezért telitalálat, gyorsan elkészül, és mégis isteni finom! 10 receptet hoztunk nektek!
Nosalty5 termék, amit a NÉBIH szerint is érdemes megvenni
Hogyan menj biztosra vásárláskor? Mutatunk pár termékcsoportot, amiket a NÉBIH szakemberei már teszteltek, így biztosra mehetsz velük!
Országh Kitti7 termosz, hogy végre ne papírpohárban kérd a kávédat –...
Télen jól jön egy menő, strapabíró termosz - válogattunk minden árkategóriából, ezekkel a hulladéktermelést is csökkentheted!
Országh Kittivia Food52