Így csökkentsd a sütikben a cukrot, hogy ne veszítsenek az ízükből

Hogyan lehetséges ugyanolyan finom sütiket sütni kevesebb cukorral? Figyelj, mert eláruljuk, és a megoldás nem az édesítőszer lesz!

Gondolnád, hogy simán lehet csökkenteni a cukor mennyiségét egy csomó ételben? Bizony, én is szkeptikusan álltam a kérdéshez, és még az is felvetődött, hogy oké, akkor egyszerűen csak kevesebb cukrot használok, aztán találkoztam a Food52 cikkével. A tanultakat elhoztam most nektek is, figyeljétek meg: így lehet kevesebb cukorral ugyanolyan finom sütit sütni!

A helyzet az, hogy a cukrot simán lehet az előírt mennyiség harmadával csökkenteni úgy, hogy annak semmilyen negatív következménye ne legyen az elkészült ételben.Kezdésül jó ötlet, ha nem ennyivel, csak 10-15 %-ával csippentesz le a cukormennyiségből, hogy ne legyen túl hirtelen a változás, aztán ahogy hozzászoksz az új ízekhez, fokozatosan többet hagyhatsz el, amíg eléred az egyharmadot.

Csokoládéhabos sütemény

Kiskoromban gyakran készült ez a sütemény. Az illata, ami a készítésekor belengi a konyhát, mindig visszarepít a múltba. Igazi klasszikus nagymamis sütemény, és néha olyat is kell ...

Joghurtos bögrés süti

A bögrés süti is a nagyon egyszerű édességek közé sorolható, igazából a mértékegységek betartásához semmi másra nincs szükségünk, csak egy bögrére.

Bármilyen élelmiszerben csökkentheted a hozzáadott cukrot, amiben az csak édesítésre szolgál. Sütikben, nem hagyományos kenyerekben (pl. cukkinikenyér), egyes kekszekben, sütés nélküli sütikben.

Olyan tippünk is van, hogy a recept szerinti cukormennyiséget akár kétharmaddal is csökkentheted, kizárólag akkor, ha tudod, hogy aznap elfogy a kreálmányod. A minőségéből így sem veszít, a cukor viszont nedvességet biztosít a sütinek, így a visszafogott édesítéssel másnapra könnyen kiszárad a süteményed.

Pite- és galette-recepteket könnyedén átalakíthatsz, ha gyümölcsös finomságokról van szó, feltéve, ha a gyümölcs kellően édes. A cukor előhozza a gyümölcsből a természetes gyümölcslevet, így lesz isteni és utánozhatatlan a házi pite.

A legegyszerűbb almás pite

Ugye ismerős a pillanat, amikor ez embernek semmi kedve órákig sütögetni, de úgy kíván valami finom desszertet? Na, ezt pont erre találták ki. Három hozzávaló, egy csipet fűszer, és 15 ...

Tippek, amiket mindenképp fogadj meg, ha visszaveszel a cukorból:

  • Ahogy már említettem, a cukor nedvességet biztosít a süteményednek, így kevesebb cukor használatával óvakodnod kell a túlsütéstől, különben a süti kiszárad. Ellenőrizd a finomságot a szokásos sütési idő lejárta előtt!
  • A kevesebb cukorral készült ételek jóval rövidebb ideig állnak el, ezzel mindenképp kalkulálj.
  • A fagyival, más fagyasztott desszertekkel sajnos nem úszhatod meg a cukrot - ez ugyanis biztosítja, hogy kedvenc jégkrémed teljesen szilárdra fagyjon.
  • Az ⅓-os szabályt mindig tartsd észben, de ha nem éreznéd kellően édesnek a tésztádat/krémedet stb., akkor próbálkozz pici stevia vagy eritrithozzáadásával.
  • Ha a cukorcsökkentés után a tésztát száraznak érzékelnéd, nyugodtan önts hozzá kevés tejet, ami pótolja a hiányzó nedvességet.
  • Próbálkozz a természetesen édes fűszerekkel is, mint fahéj, szerecsendió, kardamom.

És akkor a kivételekről: ne próbálkozz cukormegvonással nagyon vajas, karamellás süteményeknél. Ezekben a receptekben fontos funkciója van a textúrát illetően a zsiradéknak és a cukornak is.Ha kekszeket készítesz, akkor mindig nyújtsd extra vékonyra a tésztáját az egyes talléroknak, így biztosan nem keményednek meg a kevesebb cukortól.Különböző házi cukorkáknál pedig ne is próbálkozz a mennyiség csökkentésével, ezek egyszerűen csak nagyon cukrosak.

Ezeket olvastad már?

via Food52

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...