Így csökkentsd a sütikben a cukrot, hogy ne veszítsenek az ízükből

Hogyan lehetséges ugyanolyan finom sütiket sütni kevesebb cukorral? Figyelj, mert eláruljuk, és a megoldás nem az édesítőszer lesz!

Gondolnád, hogy simán lehet csökkenteni a cukor mennyiségét egy csomó ételben? Bizony, én is szkeptikusan álltam a kérdéshez, és még az is felvetődött, hogy oké, akkor egyszerűen csak kevesebb cukrot használok, aztán találkoztam a Food52 cikkével. A tanultakat elhoztam most nektek is, figyeljétek meg: így lehet kevesebb cukorral ugyanolyan finom sütit sütni!

A helyzet az, hogy a cukrot simán lehet az előírt mennyiség harmadával csökkenteni úgy, hogy annak semmilyen negatív következménye ne legyen az elkészült ételben.Kezdésül jó ötlet, ha nem ennyivel, csak 10-15 %-ával csippentesz le a cukormennyiségből, hogy ne legyen túl hirtelen a változás, aztán ahogy hozzászoksz az új ízekhez, fokozatosan többet hagyhatsz el, amíg eléred az egyharmadot.

Bármilyen élelmiszerben csökkentheted a hozzáadott cukrot, amiben az csak édesítésre szolgál. Sütikben, nem hagyományos kenyerekben (pl. cukkinikenyér), egyes kekszekben, sütés nélküli sütikben.

Olyan tippünk is van, hogy a recept szerinti cukormennyiséget akár kétharmaddal is csökkentheted, kizárólag akkor, ha tudod, hogy aznap elfogy a kreálmányod. A minőségéből így sem veszít, a cukor viszont nedvességet biztosít a sütinek, így a visszafogott édesítéssel másnapra könnyen kiszárad a süteményed.

Pite- és galette-recepteket könnyedén átalakíthatsz, ha gyümölcsös finomságokról van szó, feltéve, ha a gyümölcs kellően édes. A cukor előhozza a gyümölcsből a természetes gyümölcslevet, így lesz isteni és utánozhatatlan a házi pite.

Tippek, amiket mindenképp fogadj meg, ha visszaveszel a cukorból:

  • Ahogy már említettem, a cukor nedvességet biztosít a süteményednek, így kevesebb cukor használatával óvakodnod kell a túlsütéstől, különben a süti kiszárad. Ellenőrizd a finomságot a szokásos sütési idő lejárta előtt!
  • A kevesebb cukorral készült ételek jóval rövidebb ideig állnak el, ezzel mindenképp kalkulálj.
  • A fagyival, más fagyasztott desszertekkel sajnos nem úszhatod meg a cukrot - ez ugyanis biztosítja, hogy kedvenc jégkrémed teljesen szilárdra fagyjon.
  • Az ⅓-os szabályt mindig tartsd észben, de ha nem éreznéd kellően édesnek a tésztádat/krémedet stb., akkor próbálkozz pici stevia vagy eritrithozzáadásával.
  • Ha a cukorcsökkentés után a tésztát száraznak érzékelnéd, nyugodtan önts hozzá kevés tejet, ami pótolja a hiányzó nedvességet.
  • Próbálkozz a természetesen édes fűszerekkel is, mint fahéj, szerecsendió, kardamom.

És akkor a kivételekről: ne próbálkozz cukormegvonással nagyon vajas, karamellás süteményeknél. Ezekben a receptekben fontos funkciója van a textúrát illetően a zsiradéknak és a cukornak is.Ha kekszeket készítesz, akkor mindig nyújtsd extra vékonyra a tésztáját az egyes talléroknak, így biztosan nem keményednek meg a kevesebb cukortól.Különböző házi cukorkáknál pedig ne is próbálkozz a mennyiség csökkentésével, ezek egyszerűen csak nagyon cukrosak.

Ezeket olvastad már?

via Food52

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek