Brokkoli nélkül nincs egészség!

A brokkolinak egyértelműen helye van az egészséges étrendben. Ismerjük meg e könnyen beszerezhető, változatosan elkészíthető zöldség kedvező tulajdonságait!

Az egészségesen táplálkozni vágyók tányérjáról általában nem hiányzik a brokkoli. Ez így rendben is van, hiszen ennek a zöldségnek számos egészségvédő tulajdonsága van:

  1. Alacsony energiatartalom – 10 dkg mindössze 34 kcal, ezért nem csak az egészséges, hanem a testsúlycsökkentő étrendben is kiválóan megállja a helyét
  2. Alacsony szénhidráttartalom, ami magas élelmi rosttartalommal párosul – 10 dkg brokkoliban mindössze 7 g szénhidrát van, ennek és élelmi rosttartalmának köszönhetően nagyon klassz kiegészítő köret lehet a hagyományos, magasabb szénhidráttartalmú köretek mellett fél adagban
  3. Magas kálium-, folsav és C-vitamintartalmú, ez utóbbi tulajdonságát úgy tudjuk a legjobban megőrizni, ha párolóbetéten gőzben főzzük, de akár nyersen is fogyaszthatjuk pl. saláták részeként.
  4. Bárhol, egész évben beszerezhető, kedvező árú alapanyag.
  5. Változatosan elkészíthető – ezt igazolja az alábbi receptválogatás is. Fussátok át és próbáljátok ki őket!

Olvastad már?

10 kaja, amivel felpörgetheted magad

  1. 1.

    Tejszínes brokkolileves rózsaborssal fűszerezve

  2. 2.

    Brokkoli krémleves 3.

  3. 3.

    Brokkolisaláta 2.

  4. 4.

    Brokkolifasírt pirított magvakkal

  5. 5.

    Brokkoli alapú pizza Grétitől

  6. 6.

    Brokkolifőzelék

  7. 7.

    Marhahús sült zöldségekkel

  8. 8.

    Krémes brokkoli-karfiol tál

  9. 9.

    Ropogósra sült fokhagymás fűszeres zöldségköret

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...