Ha a bodza szót beírjuk az internetes keresőbe, valószínű, hogy az első 10-20 találat kizárólag a szörpről szól majd. Érthető jelenség ez, hiszen a virágból főzött ital népszerű nyári frissítő, ráadásul könnyen elkészíthető otthon. A szörp mégis túl nagy árnyékot vet a bodzára, és elfelejteti velünk, hogy mennyi minden készülhet még ilyenkor belőle. Íme, néhány ötlet.
Bodzával főzni vagy bodzát főzni
Elöljáróban érdemes annyit leszögezni, hogy a bodza konyhai használata még akkor is magával hozhatja a szörpfőzést, ha nem szörpöt akarunk csinálni. Ugyan vannak a virágnak is közvetlen felhasználási módjai, a legtöbbször mégis előbb ki kell nyernünk a bodzaízt, majd ebből mehetünk tovább.
A bodzavirág közvetlen használat
A szörp után talán a második legnépszerűbb recept a palacsintatésztában kirántott bodzavirág, ami egy különlegesen izgalmas desszert lehet ilyenkor. Ehhez a legfontosabb, hogy ép, tiszta virágokat tudjunk szerezni, amelyek lehetőleg tömöttek, így jobban felveszik majd a masszát.
A virágokat leszedve készíthetünk bodzás cukrot is: ehhez egy aprítógépben kell összedolgoznunk a kristálycukrot a bodzával. Sima cukor helyett használhatjuk.
Ha szeretnénk, ehető díszítésként is használhatjuk a virágokat. Mivel aprók és fehérek, jól mutatnak szinte mindenen. Bátran túlléphetünk a desszerteken: friss, leveles salátákhoz például nagyón jól illik.
A bodzaszörp további használata
Ha van egy nagy adag bodzaszörpünk, tulajdonképpen bármilyen ételnek átadhatjuk a virág kellemes, koranyári ízét. Konyhai használatra érdemes egy sűrűbb, koncentráltabb szirupot használni, hogy ne kelljen belőle túl sok, mégis érezhető legyen az ételben az aroma.
Édes, gyümölcsös levesekbe mind önthetünk egy keveset: a bogyós gyümölcsökhöz, almához, körtéhez, barackhoz kiváló párosítás. Hideg és meleg elkészítés során is használhatjuk. ugyanolyan határozott ízvonalat képvisel majd az ételben.
Desszertkrémeket, sodókat és pudingokat is ízesíthetünk a bodzával: túrókrémek, vaníliás pudingok nagyon jól viselik a jelenlétét. Citrommal mindenképpen egészítsük ki, ez a két aroma egymásnak lett kitalálva.
Piskótákba és sütemények tésztájába csak óvatosan tegyük, de ha egy recept cukorszirupot kér, akkor bátran használjunk helyette bodzaszörpöt. Ilyenkor azonban tényleg egy jó tömény, cukros fajtát tegyünk a masszába, mert valószínűleg szükség lesz a cukorra.
Ha pedig nem sütjük bele közvetlenül a piskótába, utólag meglocsolhatjuk a szörppel, így egy fokkal határozottabb, frissebb ízt kapunk. A bodza szerepelhet így pohárkrémekben, rakott, tiramisu-jellegű édességekben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas konyhai ötlet: