Így használd a bodzát, ha nem akarsz belőle szörpöt főzni

A bodza szezonja rövid, mégis olyan érzés, mint ha ilyenkor minden csak és kizárólag a szörpről szólna. Pedig az illatos virág sok minden másra is használható, nézzük, pontosan mire!

Ha a bodza szót beírjuk az internetes keresőbe, valószínű, hogy az első 10-20 találat kizárólag a szörpről szól majd. Érthető jelenség ez, hiszen a virágból főzött ital népszerű nyári frissítő, ráadásul könnyen elkészíthető otthon. A szörp mégis túl nagy árnyékot vet a bodzára, és elfelejteti velünk, hogy mennyi minden készülhet még ilyenkor belőle. Íme, néhány ötlet.

Így használd a bodzát, ha nem akarsz belőle szörpöt főzni

Bodzával főzni vagy bodzát főzni

Elöljáróban érdemes annyit leszögezni, hogy a bodza konyhai használata még akkor is magával hozhatja a szörpfőzést, ha nem szörpöt akarunk csinálni. Ugyan vannak a virágnak is közvetlen felhasználási módjai, a legtöbbször mégis előbb ki kell nyernünk a bodzaízt, majd ebből mehetünk tovább.

A bodzavirág közvetlen használat

A szörp után talán a második legnépszerűbb recept a palacsintatésztában kirántott bodzavirág, ami egy különlegesen izgalmas desszert lehet ilyenkor. Ehhez a legfontosabb, hogy ép, tiszta virágokat tudjunk szerezni, amelyek lehetőleg tömöttek, így jobban felveszik majd a masszát.

A virágokat leszedve készíthetünk bodzás cukrot is: ehhez egy aprítógépben kell összedolgoznunk a kristálycukrot a bodzával. Sima cukor helyett használhatjuk.

Ha szeretnénk, ehető díszítésként is használhatjuk a virágokat. Mivel aprók és fehérek, jól mutatnak szinte mindenen. Bátran túlléphetünk a desszerteken: friss, leveles salátákhoz például nagyón jól illik.

A bodzaszörp további használata

Ha van egy nagy adag bodzaszörpünk, tulajdonképpen bármilyen ételnek átadhatjuk a virág kellemes, koranyári ízét. Konyhai használatra érdemes egy sűrűbb, koncentráltabb szirupot használni, hogy ne kelljen belőle túl sok, mégis érezhető legyen az ételben az aroma.

Édes, gyümölcsös levesekbe mind önthetünk egy keveset: a bogyós gyümölcsökhöz, almához, körtéhez, barackhoz kiváló párosítás. Hideg és meleg elkészítés során is használhatjuk. ugyanolyan határozott ízvonalat képvisel majd az ételben.

Desszertkrémeket, sodókat és pudingokat is ízesíthetünk a bodzával: túrókrémek, vaníliás pudingok nagyon jól viselik a jelenlétét. Citrommal mindenképpen egészítsük ki, ez a két aroma egymásnak lett kitalálva.

Piskótákba és sütemények tésztájába csak óvatosan tegyük, de ha egy recept cukorszirupot kér, akkor bátran használjunk helyette bodzaszörpöt. Ilyenkor azonban tényleg egy jó tömény, cukros fajtát tegyünk a masszába, mert valószínűleg szükség lesz a cukorra.

Ha pedig nem sütjük bele közvetlenül a piskótába, utólag meglocsolhatjuk a szörppel, így egy fokkal határozottabb, frissebb ízt kapunk. A bodza szerepelhet így pohárkrémekben, rakott, tiramisu-jellegű édességekben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötlet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...