Így használd a bodzát, ha nem akarsz belőle szörpöt főzni

A bodza szezonja rövid, mégis olyan érzés, mint ha ilyenkor minden csak és kizárólag a szörpről szólna. Pedig az illatos virág sok minden másra is használható, nézzük, pontosan mire!

Ha a bodza szót beírjuk az internetes keresőbe, valószínű, hogy az első 10-20 találat kizárólag a szörpről szól majd. Érthető jelenség ez, hiszen a virágból főzött ital népszerű nyári frissítő, ráadásul könnyen elkészíthető otthon. A szörp mégis túl nagy árnyékot vet a bodzára, és elfelejteti velünk, hogy mennyi minden készülhet még ilyenkor belőle. Íme, néhány ötlet.

Így használd a bodzát, ha nem akarsz belőle szörpöt főzni

Bodzával főzni vagy bodzát főzni

Elöljáróban érdemes annyit leszögezni, hogy a bodza konyhai használata még akkor is magával hozhatja a szörpfőzést, ha nem szörpöt akarunk csinálni. Ugyan vannak a virágnak is közvetlen felhasználási módjai, a legtöbbször mégis előbb ki kell nyernünk a bodzaízt, majd ebből mehetünk tovább.

Bodzafagyi

A bodzaszörp egyik alternatívája, amely akár már kész szörpből is össze lehet dobni, csak tegyünk hozzá egy kevés mentát, mert sokkal szuperebb lesz így a jégkrém!

A bodzavirág közvetlen használat

A szörp után talán a második legnépszerűbb recept a palacsintatésztában kirántott bodzavirág, ami egy különlegesen izgalmas desszert lehet ilyenkor. Ehhez a legfontosabb, hogy ép, tiszta virágokat tudjunk szerezni, amelyek lehetőleg tömöttek, így jobban felveszik majd a masszát.

A virágokat leszedve készíthetünk bodzás cukrot is: ehhez egy aprítógépben kell összedolgoznunk a kristálycukrot a bodzával. Sima cukor helyett használhatjuk.

Ha szeretnénk, ehető díszítésként is használhatjuk a virágokat. Mivel aprók és fehérek, jól mutatnak szinte mindenen. Bátran túlléphetünk a desszerteken: friss, leveles salátákhoz például nagyón jól illik.

A bodzaszörp további használata

Ha van egy nagy adag bodzaszörpünk, tulajdonképpen bármilyen ételnek átadhatjuk a virág kellemes, koranyári ízét. Konyhai használatra érdemes egy sűrűbb, koncentráltabb szirupot használni, hogy ne kelljen belőle túl sok, mégis érezhető legyen az ételben az aroma.

Édes, gyümölcsös levesekbe mind önthetünk egy keveset: a bogyós gyümölcsökhöz, almához, körtéhez, barackhoz kiváló párosítás. Hideg és meleg elkészítés során is használhatjuk. ugyanolyan határozott ízvonalat képvisel majd az ételben.

Desszertkrémeket, sodókat és pudingokat is ízesíthetünk a bodzával: túrókrémek, vaníliás pudingok nagyon jól viselik a jelenlétét. Citrommal mindenképpen egészítsük ki, ez a két aroma egymásnak lett kitalálva.

Piskótákba és sütemények tésztájába csak óvatosan tegyük, de ha egy recept cukorszirupot kér, akkor bátran használjunk helyette bodzaszörpöt. Ilyenkor azonban tényleg egy jó tömény, cukros fajtát tegyünk a masszába, mert valószínűleg szükség lesz a cukorra.

Ha pedig nem sütjük bele közvetlenül a piskótába, utólag meglocsolhatjuk a szörppel, így egy fokkal határozottabb, frissebb ízt kapunk. A bodza szerepelhet így pohárkrémekben, rakott, tiramisu-jellegű édességekben.

Bodzás-rebarbarás trifle

A trifle talán nem a legismertebb édesség kis hazánkban, pedig ez az impozáns óriás pohárkrém megérdemel minden pillanatnyi figyelmet. Én most egy nyárköszöntő, rebarbarás-bodzás ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötlet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...