Így még biztos nem ettél birsalmasajtot – omlós linzerbe bújt

A késő ősz (és utána az egész tél) slágerédessége a birsalmasajt: a legtöbb magyar kamra biztosan rejteget néhány darabot ebből a finomságból, ami önmagában is elég gazdag élményt nyújt. De lehet ezt még tovább fokozni?

És hogyan született meg a birsalmasajtos linzer? A birsalmasajt egyike azoknak az ételeknek, amelyekre viszonylag egysíkúan gondolunk. Jelen esetben a birsből főzött zselé egy egyszerű édesség, amire egész télen rájárunk: néha-néha leszelünk belőle egy szeletet, esetleg sajtok mellé tesszük, de a történetnek itt vége is szakad. Na, épp ezért jött el az ideje egy kis szemléletváltásnak: kóstoljuk meg a birsalmasajtot omlós linzertésztába burkolva.

Így még biztos nem ettél birsalmasajtot, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

A magyar birssajt rokona

Én nagyon sokáig úgy gondoltam a birsalmára, mint egy tipikusan magyar édességre. Nem is tudom miért, de olyan egyértelműnek tűnt, annak ellenére, hogy birsalma máshol is terem, és a feldolgozása a világ más részein is hasonlóan történik, mint nálunk.

Némi internetes kutakodás után aztán megvilágosodtam: a birsalmasajt más nemzetek konyháját is gazdagítja, többek között a spanyolajkú világban örvend nagy népszerűségnek.

Argentínában dulce de membrillo néven fut, és egy az egyben megegyezik az általunk is kedvelt birsalmazselével.

Omlós linzerbe bújtatva

Azonban az argentinok tovább halmozzák az élvezeteket: a birsalmasajtot süteménybe sütik, ráadásul nem akárhogyan. A pasta frola egy elképesztően omlós linzerszerű tészta, amit az olasz konyhából vettek át Argentínában: ebbe kerül a birsalmasajt, a végeredmény pedig pont olyan lenyűgöző, mint ahogy azt elképzeljük.

A tészta porhanyós állaga, és a közepén terpeszkedő, zselés birsréteg egy olyan élményt alkot, amiről abszolút nem gondoltam, hogy kell az életembe, azonban miután megkóstoltam, tudtam, hogy ezentúl minden évben el fogom készíteni.

Diós habbal gazdagítva

Számomra a birssajt mellől nem maradhat el a dió, ez a kombináció ugyanúgy kőbe van vésve, mint az alma-fahéj vagy a paradicsom-bazsalikom. Ugyan az eredeti argentin süteményben nem szerepel dió, én mégis úgy éreztem, hogy egyszerűen muszáj hozzáadnom.

Ezért készítettem egy olasz habcsókot, amibe darált dió került, ezt nyomtam habzsákkal a linzerrácsok közé. A sütőben aranybarnára sült, és mély, karamellizált aromát adott az édességnek.

Gyönyörű rácsok, karamellizált dióhab, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Süssünk birsalmasajtos linzert!

Hozzávalók: 260 g liszt, 65 g cukor, 115 g vaj, 3 tojás, 2 evőkanál tej, 500 g birsalmasajt, 1 evőkanál sütőpor, csipet só, 1 teáskanál vanília, 100 g cukor, 100 ml víz, 50 g darált dió

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban: a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Belekockázzuk a hideg vajat, és összemorzsoljuk, hogy olyan állaga legyen, mint a nedves homoknak.

Egy kis edényben keverjük össze a tejet, egy egész tojást és egy tojássárgáját. Ha teljesen egységes, adjuk hozzá a vajas liszthez, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amíg elkészítjük a tölteléket és a diós habcsókot, tegyük a hűtőbe dermedni.

A birsalmás töltelék elkészítése nagyon egyszerű: a zselét kockákra vágjuk, és pár evőkanál vízzel egy kis fazékban krémes állagúra hígítjuk.

Az olasz habcsókhoz tegyük egy hőálló tálba a tésztából maradt egy tojásfehérjét, és üssünk hozzá egy másikat is. Tegyük egy kis lábosba a 100 g cukrot és 100 ml vizet, és alacsony lángon kezdjük el forralni.

Vastag birsalma, omlós linzerben, recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

Amikor feloldódott a cukor, forraljuk tovább kis lángon, amíg el nem éri a 115℃-ot. Közben kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, és amikor félúton járunk a felverésben, lassan csorgassuk hozzá a cukorszirupot. Amikor fényes és kemény a hab, forgassuk bele a darált diót.

Vegyük elő a tésztát a hűtőből, és osszuk fel 1/3-2/3 arányban. A nagyobb darabot nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kivajazott, szögletes sütőedényt. Legyen viszonylag magasabb a fala, hogy beleférjen rendesen a birsalmasajtos töltelék.

Egyengessük el a tésztával kibélelt edényben a birsalmasajtot.

A maradék tésztából sodorjunk kisujjnyi hurkákat, és készítsünk rácsot a sütemény tetejére. Az olasz habcsókot nyomjuk habzsákkal a rácsok közé.

Az egy maradék tojássárgájával kenjük meg a rácsok tetejét, hogy szép fényesre süljön a sütőben. Süssük 180℃-ra előmelegített sütőben, nagyjából 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából és szeleteljük fel.

A birsalmasajtos linzer teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...