Nagyon sok mindent használhatunk besamel helyett például a lasagnéban, ha tartunk a fehér szósztól, esetleg időhiány miatt nincs időnk főzni egyet. Mivel önmagában minimális ízt hoz az ilyen jellegű ételekbe, és elsősorban a krémes állaga fontos, egészen könnyű alternatívákat találni rá. Nem kell persze lemondani a fantasztikus ízélményről sem, ha besamel helyett mást használunk.
Hamis besamel
A listánk legelső tagja áll talán legközelebb az eredeti szószhoz. A trükk annyi, hogy a vajból és lisztből készült rántást reszelt sajttal kerüljük ki.
Nehéz jó rántást csinálni: van, hogy csomós lesz, vagy leég, esetleg nem lesz tőle kellően sűrű a tej. A sajttal ilyen problémánk nem lesz, mindig tökéletesen működik.
Melegítsünk tejet, de ne forraljuk fel. Elég sok sajtra lesz szükségünk, így érdemes előre egy nagyobb adagot lereszelni. Kezdjük el fokozatosan adagolni a tejbe, és ha elértük a kívánt sűrűséget, zárjuk el alatta a lángot.
Nagy előnye, hogy alapból sajtos íze lesz, ez kellemesen hat egy paradicsomos tésztaételben. Ízesítésénél legyünk óvatosak, hiszen egyes sajtok már önmagukban sósak.
Krémsajt
Persze, ha egyáltalán nem szeretnénk lábashoz nyúlni, akkor is van megoldás. Használjunk krémsajtot erre a célra. A legjobb választás természetesen a natúr, ne rontsuk el az olaszos világot előre ízesített krémsajtokkal.
Ugyan nem a legautentikusabb hozzávaló, de egy gyorsan összerakott hétköznapi vacsorában megállja a helyét.
Ricotta
A krémsajtnál sokkal jobb, olaszosabb hozzávaló lehet a ricotta. Ez a krémes, enyhén rögös friss sajt hasonlít a mi magyar túrónkhoz.
Tradicionális olasz receptek is használják a ricottát, például cannelloni vagy lasagne esetében. Használat előtt érdemes ízesíteni sóval, borssal és szerecsendióval, így meglepően hasonló eredményt kapunk, mint besamellel.
Igazán jó párosítás egy fűszeres, enyhén savanykás paradicsomszósszal.
Ebből a nagyon krémes, tejszínes sajtból kevés is elég, hogy lenyűgöző hatást érjen el. Van annyira zsíros, mint a vajból és tejből főzött besamel, a sütőben pedig olvadt és lágy lesz.
Mozzarella
Ha pedig olyan megoldást keresünk, ami egyszerre könnyű és olcsó is, használjunk mozzarellát. Csak arra figyeljünk, hogy kisebb darabokban legyen, amikor egy tésztaételbe tesszük, hogy garantáltan elolvadjon. A nagy, nyersen maradt sajtdarabok egy kicsit szomorúak tudnak lenni.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még többi konyhai praktikánkat itt találod: