Próbáld ki a ricottát, a magyar túró testvérét: tészta és sütemény is készülhet vele

Izgalmas alapanyag a ricotta, rengeteg különböző fogást elkészíthetünk vele. Ismerjük meg a rögös túró távoli rokonát, és azt, hogy mi mindenre képes!

Apróbb szemekből álló lágy és krémes tejtermék a ricotta. Sokszor a magyar túróhoz hasonlítják, azonban íze kevésbé savanykás, állaga nem olyan darabos. Több országban fellelhető a világon, ahol népszerű a sajtkészítés, a ricotta ugyanis ennek a folyamatnak a maradékmentő hőse. Hogy miért, az mindjárt kiderül.

Kóstold meg a ricottát, a magyar túró nemzetközi testvérét

Hogyan készül?

A legtöbb tejtermék készítése során nagy mennyiségű tejsavó marad, ami kifejezetten értékes. A természet egyik csodája, hogy ebből a visszamaradó folyadékból egy második adag sajtot is ki lehet nyerni. Nem véletlen az elnevezése: magyarra fordítva az olasz ricotta szó annyit jelent: újrafőzött.

A tejüzemekben gyakori ilyen jellegű felhasználása: a savóhoz ecetet, citromsavat vagy más savas hatású dolgot adnak. Az egészet felmelegítik, ekkor a savóban maradt szárazanyag összeugrik, ezt leszűrve keletkezik a ricotta.

Mire használjuk?

Az első és legegyszerűbb lehetőség, hogy a túrót helyettesítjük vele. Ugyanolyan könnyen ízesíthető, ezért csodásan friss és fűszeres szendvicskrémeket készíthetünk belőle.

Mivel textúrája krémesebb, lágyabb, nem kell vele annyit bajlódni, szinte csak hozzákeverünk mindent, és kész is.

A reggeli joghurtot is kiválthatja, gyümölcsökkel és magvakkal megpakolva kiváló napindító lehet ez a fehérjével teli tejtermék.

Mivel tulajdonképpen egy friss sajtnak számít, könnyebben olvad, mint a túró. Ezért kifejezetten izgalmas csere, ha sajt helyett rántottára, melegszendvicsre szórjuk.

Egyszerű spenótos-ricottás ravioli

A spenótos-ricottás töltelék sok olasz tésztában bizonyított már, ebben a ravioliban is nagyszerű. A könnyű, pillanatok alatt összedobható, friss paradicsomos szósz pedig teljesen ...

Ricottás gnocchi gombaszósszal

Tréfás, hogy a tészta néz úgy ki, mintha gomba lenne, közben a kalaposokat a szószban találjuk. Egy olasz főzős műsorban láttam ezt a receptet, utána fejből próbáltam meg leutánozni, ...

Frissessége kontrasztot nyújt a paradicsom harsány ízéhez, ezért az olasz és amerikai konyhában előszeretettel használják tésztákhoz. Egyes helyeken a pizzára kerül feltétként, sőt, még gnocchit is főznek belőle. Próbáljuk ki legközelebb a lasagne rétegei közé tenni, istenien krémesre sül.

Húsokat, zöldségeket is süthetünk vele, a csirke mellé kifejezetten jól illik. Ilyen esetekben töltelékként használjuk, a szaftos sült csirke és krémes ricotta kombinációja lélegzetelállító.

Sütemények tésztája is lágyabb lesz a tőle. Íze nem erőteljes, citrommal vagy gyümölcsökkel zseniálisan párosítható.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tejes témák:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!