Megdöbbentő, mennyivel több segítséget kapnak a berlini vendéglátósok, mint a hazaiak

A Szimpla Kert egyik alapítójának a német fővárosban is van néhány vállalkozása, ezért tökéletesen össze tudja hasonlítani az itthon kapott támogatásokat a berliniekkel.

Kiss Attila 20 évvel ezelőtt alapította a Szimpla Kertet a budapesti Király utcában negyedmagával, később pedig Berlinben is létrehozott egy romkocsmát hasonló névvel, illetve más vállalkozásai is vannak a német fővárosban. Éppen ezért pontosan tudja, mekkora különbségek vannak a magyar, illetve a berlini vendéglátóhelyek támogatásában a koronavírus okozta bezárások tekintetében.

Berlinben egyetlen embernek sem kellett felmondanunk, ott nem fenyeget a veszély, hogy be kellene zárnunk, ráadásul egyetlen kollégát sem tudok, aki bezárna a járvány miatt. Sőt, még olyanról sem tudok, aki tud ilyenről

– vázolta fel a Válasz Online-nak adott interjúban.

Kiss Attila az interjúban elmondta, hogy tavaly egyik napról a másikra egyhangúan megszavazta a német parlament a válságkezelést, és pár nappal később már 15 ezer euró (körülbelül 5,5 millió forintnyi összeg) gyorssegély volt a vállalkozása számláján. Emellett novemberben és decemberben a tavalyi forgalom 75 százalékát is kifizette az állam, illetve a dolgozók bérének most már 80 százalékát járulékostul finanszírozza a kormány. És itt még nincs vége: egy éve fizeti a bérleti díjat és a villanyszámlát is!

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Berlinben egyetlenegy munkavállalójától sem kellett megválnia Kiss Attilának, itthon azonban 116 alkalmazottjából kicsivel több mint tízen maradtak a minimális támogatások miatt. Ettől függetlenül a vállalkozó úgy véli, hogy nem ugyanúgy kellene támogatni a vendéglátóhelyeket itthon, mint kint. Szerinte a korábban befizetett adó húsz százalékával kéne az éttermeket segíteni, ezt a javaslatát azonban elvetették.

Mindezek ellenére Kiss Attila optimistán látja a jövőt, most is azért jött Budapestre, hogy a Szimpla jövőbeni terveit átbeszéljék.

A környéken elég sok hely föladta már, de számunkra lesz jövő. Nagyjából ősztől, ahogy most látom" – mesélte.


Mi a helyzet a vendéglátásban? Ezekből a cikkekből megtudhatod:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...