Ezek lettek a legjobb, krízishelyzetben is felelősségteljes magyar vendéglátóhelyek

Csütörtök este tartotta a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Gasztrohős és NetPincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben verseny díjátadóját. A győztesek kihirdetése mellett megismerhettük egy kerekasztal beszélgetés keretein belül a zsűri döntési szempontjait és a júliusra várható műanyag-szabályozás részleteit is. Az est házigazdája Fiala Borcsa, a WMN főszerkesztője volt.

Az elmúlt egy év a vendéglátással foglalkozók számára extrán nehéz volt, és jelenleg kevéssé látjuk az alagút végét. Azonban ebben a megterhelő időszakban is vannak, akik a bolygóra, valamint a szintén szorult helyzetben lévő embertársainkra is gondolnak.

A fenntartható étkezéssel, vendéglátással foglalkozó alapítvány a NetPincér támogatásával február elején elindította a Gasztrohős és NetPincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben alcímet viselő versenyét, mellyel a 2020-as évvel társadalmilag és környezetileg felelős megoldásokkal megbirkozó vendéglátóhelyeit szerette volna kiemelni.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a díjra több mint 50 jelentkezés érkezett, jobbnál-jobb ötletekkel, történetekkel. Szívmelengető volt látni, hogy milyen összefogások születtek a koronavírus okozta helyzetben és hogy még ebben az időszakban is ennyien törekedtek valahogyan a környezetvédelemre, a társadalmilag felelős tettekre

- mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, a zsűri elnöke.

Mindannyian nyertesek vagytok, akik talpon tudtatok maradni a jelenlegi helyzetben

- méltatta az ünnepi eseményen a vendéglátóhelyeket Steiner Kristóf a zsűri egyik tagja. A zsűritagok mindannyian egyetértettek Kristóffal, és kiemelték, hogy nagyon nehéz volt kiválasztani a nyerteseket. Végül azonban úgy döntöttek, hogy a Szakmai Díjat a wekerletelepi Kispiacon működő KÖZÖS-nek ítélik. A szövetkezet által üzemeltetett közösségi hely, kávézó, étterem növényi alapú, főképp helyi és szezonális alapanyagokkal készült ebédmenüt kínál a vendégeinek a jelenlegi helyzetben, de helyet adott a vírus elején a helyi maszkvarró kezdeményezésnek is.

A bírák nehéz helyzetét megerősítette az a döntés is, miszerint egy Zsűri különdíjat is kiosztanak. Ezt az elismerést a pécsi Reggelinek ítélték oda. A specialty kávézó, reggeliző fenntartható működésre való törekvése kiemelkedő az országban, folyamatosan keresik az új megoldásokat, a vírushelyzet ellenére is igyekeznek minimalizálni hulladéktermelésüket is.

Már csak egyet kell aludni és ismét itt a házi kenyerek, friss csigák, kiflik, croissant-ok ideje! Ne feledjétek minden héten péntek-szombat-vasárnap megtaláljátok őket a pultban!

Közzétette: Reggeli – 2020. december 9., szerda

A négy fős zsűri - Varga Judit, Hering András, Losits Gábor, Steiner Kristóf - mellett a vendégek is dönthettek egy díj sorsáról. A közönségdíj is hasonlóan szoros volt a TOP10 felelős vendéglátóhely között, összesen 3612 segítő szavazat érkezett az éttermekre, kávézókra.

A legtöbb voksot végül a Szabad Bisztró kapta. A vegán gasztrokocsma az elmúlt időszakban termelői alapanyagok átvevőhelyévé változott, a tulajdonosok pedig futárrá avanzsáltak, hogy megtarthassák munkavállalóikat.

Közzétette: Vivina Café – 2021. március 7., vasárnap

A kezdeményezés névadó támogatója, a NetPincér is különdíjast hirdetett, mellyel a Vivina Cafét tüntették ki. Blaumann Debóra, a Netpincér marketing vezetője elmondta:

...a belvárosi kávézó számos szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban.
Egyfelől hozzánk hasonlóan volt bátorsága a sikerei után új területbe vágni a fejszéjét és mert változtatni, fejleszteni és terjeszkedni. Másrészt egy kihívásokkal teli időszakban döntött úgy, hogy nem csak rövidtávú megoldást keres a kialakult helyzetre, hanem hosszú távú, stratégiai megközelítésben gondolkodott a válságra adott válaszában. A fejlesztései által értéket tud teremteni a fogyasztóinak és a partnereinek is, mindezt környezettudatos módon.


A győztesek értékes, a felelős működést támogató nyereménycsomagot kaptak a díj támogatóinak köszönhetően, valamint videó és podcast megjelenési lehetőséget a verseny médiatámogatói jóvoltából.

Az ünnepélyes díjátadó után egy szintén nagyon aktuális témát jártak körbe a Viszlát, műanyag?! című kerekasztalbeszélgetés résztvevői. A tervek szerint júliusban hazánkban is életbe lépő, EU-s Irányelv alapján meghatározott műanyagtörvényt még számos kérdés övezi. dr. Horvátth Sarolta, a RAKUN Dobozközösség társalapítója, Saás Petra, a Fruccola társalapítója, Juhász András, a CleanEco és a Bibo, the EcoLifesyle alapítója, ügyvezetője és Ugrin András, az Ugrinpack-Erdősi Kft. társtulajdonosa igyekeztek minél több szemszögből körbejárni az egyszer használatos műanyagok témáját, és jó tanácsokat adni a vendéglátóhelyek képviselőinek.

A díjjal az volt a célunk, hogy kiemeljük a krízishelyzetben is felelősen működő vendéglátóhelyeket. A díjátadó úgy éreztük, habár csak az online térben, de egy kicsit összehozta a résztvevőket, a jelentkező éttermek, kávézók képviselői is fellélegezhettek, ünnepelhettek egy pár óra erejéig, amit öröm volt látni nekünk, szervezőknek. Reméljük, hogy jövő más alcímet adhatunk a díjnak és személyesen ünnepelhetünk majd

- mondta el Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

címlap

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...