Megnyitott Bereznay Tamás grillcsirkézője – Még fényesebb a Fény utcai piac

Újabb klassz üzlettel bővült a Fény utcai piac felhozatala. Bereznay Tamás egy nemesen egyszerű formulával jelentkezett, ami annak ellenére, hogy elsőre nem hangzik annyira extrának, mégis hiányt pótol.

Kinek mi jut eszébe a grillcsirkéről? Forognak, pirulnak, isteni az illatuk, optimális esetben pedig szaftosak is. Valaki a bőrre megy, más a szárnyakba harap elsőre, megint mások egyértelműen a combra esküsznek. Amióta nem nagyon lehet tisztességes egész grillcsirkét kapni (lehetett amúgy valaha?), inkább otthon sütjük, hátha elérjük a vágyott állapotot. Sütőzsákban, esetleg sörösdobozra ültetve. Bereznay Tamás Rotisserie-jében most találkozhatunk álmaink pirult, ropogós bőrű csirkéjével.

Megnyitott Bereznay Tamás grillcsirkézője / Fotó: Pákozdi Nóra

A legbudaibb vásártér

A II. kerület félig „cabrio”, félig zárt, teraszos-emeletes piaca érdekes olvasztótégely: egyszerre vannak jelen őstermelők, régóta itt piacozó kofák és gyönyörű áruik, közben beférkőztek a hagyományosabb felhozatalba egyéb telepesek is. Ott az ázsiai vegyes, a prémium steakes, a halbolt tengeri herkentyűkkel, a rétesüzlet, az alapleveket áruló lébár, a nagyra nőtt újhullámos kávézó, a sajtszaküzlet és különlegességi delikátesz, a gombaszaküzlet.

Amilyen diverz ez a felhozatal, olyan sokszínű a közönsége is.

Közelben élő édesanya, aki csak zöldségért, gyümölcsért érkezik, szintén helyi idős hölgy, akinek állandó rutinja és szocializációs közege a „Fény utcai”, csak hétvégén ideszédülő budai aranyifjú, aki a Buja Disznó(k)-ban felváltva harapja Bíró Lajos rántott húsát, és szürcsöli a felsőkategóriás pezsgőt. És itt vannak a város főzni szerető, magukat vagy a családot elbűvölő, vendégvárásra készülő vásárlói, akik jól tudják, hogy melyik pultnál a legzsengébb a jégcsapretek, és hol zöldell a leginkább a petrus. Vagy hol érdemes háztáji csirkét venni, ha a fent említett otthoni grillcsirkézésről van szó. Eddig így tettek. Hogy most mi lesz?

Virtuóz séf, aki nem bonyolította túl

Meglehet, hogy a profikra bízzák ezt a műveletet, és mostantól ezt lazán meg is tehetik, ugyanis Bereznay Tamás séf ide álmodta meg a Rotisserie-t, ezt az abszolút lecsupaszított, mégis perfekt grillcsirkézőt. Tamás gasztrokönyvek írójaként, a Nők Lapja szerzőjeként, televíziós gasztroreality házigazdájaként és persze sokat látott, biztos kezű séfként írta be magát a hazai foodie-k emlékezetébe. Bármikor kóstoltuk ételeit, nekünk egyértelműen úgy jött le, hogy a húsok és a desszertek virtuóza.

Már messziről száll a csirkék ínycsiklandó illata / Fotó: Pákozdi Nóra

Már az illata is más

A II. kerületi piacon, a Lövőházból befordulva, a földszinten azonnal meglátjuk, és meg is orrontjuk a Rotisserie-t. Ez az illat viszont más, mint a parkolókban letáborozott ételárusító kocsik émelyítő, égett zsírszaga, ami sokszor összetéveszthető az ölnyi, pörkölődő gyroshúsok aromájával. Bereznay Tamás Rotisserie-jéből valahogy kifinomultabb csirkeillat száll. Talán úgy lehetne ezt elmagyarázni, hogy egy tapasztalt orr jól megérzi, hogy valakin olcsó, pancsolt parfüm van vagy éppen egy elegánsabb, nemesebb illat. Ez az utóbbihoz konvergál.

A legprofibb csirkék, végre!

Amit a Rotisserie-ben megkaphatunk: egész és fél csirke, körettel, szósszal, salátával, továbbá pluszban kérhetünk még körítést és minőségi Bakemyday kenyeret is.

Közben mindig van valami aktuális ajánlat, ami látogatásunkkor éppen bagel volt: Buffalo, ami kéksajttal készül, és Cézár, amit a híres saláta ízvilága ihletett.

De vissza a csirkékre: a Rotiban megnyitott „pipsó” húsos combjai és dagadó mellei nincsenek szétfűszerezve, kizárólag a sóoldat tesz velük csodát. A múltban, az azóta sajnos már nem létező Olimpia étteremben Ádám Csaba mutatta meg nekünk, hogy milyen a kifogástalan grillcsirke, ami szintén a sós vizes pihenésnek köszönhette a karizmáját. Azóta sem találkoztunk ennyire kiváló darabbal… de most, a Bereznay Tamás-féle Rotisserie-ben visszatért a lelkesedésünk a műfaj iránt.

A piacon vagy otthon

Ezek a csupán sóval fűszerezett csirkék kifogástalanok, zamatosak, pirult és picit roppanó bőrrel, ami vékony „szigetelőrétegként” öleli körbe az omlós, szaftos húst. A hozzájuk kínált zsírban megpörgetett újburgonya is telitalálat, klassz szószokból sincsen hiány. Ezeket úgy hírlik, gyakran variálják majd, de mi tényleg a csirkékre fókuszáltunk, és arra, hogy végre lesz honnan hazavinni ezt a múltban lejáratott, de egyébként tényleg nagyon szerethető fogást.

A csupán sóval fűszerezett csirkék kifogástalanok / Fotó: Pákozdi Nóra

Nem tudjuk, hogyan alakul majd az árazás a jövőben, de a csaknem 1,5 kilós csirkékből 6490 forint egy teljes, és 3490 forint a felezett adag. Ebben benne foglaltatik a krumpliköret, a szósz és a saláta is. Ha mostanában vásároltunk valamerre kétes ízélményt ígérő (és igen, inkább a rossz felé menő) grillcsirkét, akkor egyértelmű, hogy ez egy több mint korrekt árazás, pláne ilyen minőségért. És azt is megsúgjuk, hogy 1-2 napig simán rá lehet járni otthon a Rotis csirkékre.

Nemcsak azon melegében finomak, simán belevarázsolhatjuk a villával lekopasztott hűs csirkedarabokat egy korrekt salátába is.

1-2 napig simán rá lehet járni otthon a Rotis csirkékre / Fotó: Facebook

Hétfőn és vasárnap nincs csirke, pihen a sütő, de a hét többi napján ott forog a csirkearzenál. Szombaton is, amikor tényleg ellepik a piacot a későn reggelizők. De a vágódeszkányi schnitzelek mellé most már beálltak a sorba ezek a szaftos grillezett pipik is.

Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerkedj további izgalmas helyekkel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...