Banánlekvár: a citromízű banán létezik, és most meg is kóstolhatjuk

A nyár legnagyobb ajándékai a friss gyümölcsök és zöldségek. Annak érdekében, hogy ebből a kincsből minél többet megmentsünk a télre, világszerte a befőzés különböző fajtáit alkalmazzuk. Persze mindenhol más számít normálisnak: a kényszer vagy a kényelem egészen érdekes lekvárokat hívott életre. Cikksorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat, sőt, el is készítjük őket. Induljon a Lekvárosnézés!

Szinte sokkoló, amikor egy jól ismert gyümölcsöt teljesen új formában kóstolhatunk meg. A banánlekvár ennek a sokknak talán az egyik legjobb példája. Hiszen napi szinten fogyasztjuk ezt a trópusi gyümölcsöt, és nem is akárhogy: rengeteg különböző módját találtuk már fel a konyhai hasznosításának. Turmix, kenyér, palacsinta mind készül belőle, miért ne csatlakozhatna hát a banánlekvár is a sokszínű csapathoz?

A citromízű banán létezik, ebben az üveg lekvárban meg is kóstolhatjuk

Egy trópusi lekvár

A banán már nálunk is rég lerázta magáról az egzotikum jelzőt, egész évben ott van minden bolt polcán, szinte az egyik alapgyümölccsé vált. Persze vannak a világnak részei, ahol már ősidők óta mindennapos alapanyag.

Többek között a Karib-térség is egy ilyen hely. A sárga gyümölcs bőségesen terem itt, ráadásul nem csak az általunk ismert egyetlen fajta kapható. Apró, piros színű, fekete vagy kerek: ezek mind létező verziói a banánnak.

És mert minden kultúra üvegekbe zárja az éppen elérhető termést, a karibi emberek is így tesznek, jelen esetben a banánnal.

Citromízű banán

A recept után kutatva rájöttem, hogy ugyanúgy nincsen hivatalos receptje a banánlekvárnak, mint mondjuk nálunk az epernek. Mindenki szereti valami mással feldobni az ízét, esetleg teljesen üresen hagyni, hogy csak a gyümölcsöt lehessen benne érezni.

Ezért összeválogattam néhány olyan ízesítőt, ami a különböző leírásokban szerepelt, és karakteresen visszaadja a Karib-térség ízeit. A vanília és a rum mellett lime-ot is tettem bele, így egy fantasztikus házasítás jött létre, amelyben szinte tökéletesen kiegészítik egymást az aromák.

Hogyan főzzünk banánlekvárt?

Talán az egyik legfontosabb dolog a banánlekvár készítésénél a gyümölcs állapota. A befőzés szabályaival szembemenve, akkor lesz a legfinomabb a lekvár, ha túlérett banánt használunk hozzá.

Ilyenkor sokkal több cukor van benne, édesebb, és az állaga is könnyebben kezelhető, hiszen egy villa segítségével szét tudjuk nyomni.

Ezen túl elkészítése borzasztóan egyszerű: egy fazékban össze kell keverni a darabokra vágott banánt, egy kevés cukrot, vaníliát, rumot és limelevet. A cukor mennyisége mindig a gyümölcstől függ, amit én használtam elég édes volt, ezért körülbelül csak 5 dkg cukrot tettem egy csokor banánhoz.

Mindössze tíz perc főzés után elkészül és fantasztikus állaga lesz, ráadásul hozzáadott pektin vagy zselésítő nélkül. Színe sárgás-barnás, a cukortól enyhén karamellizálódik. A lime savassága kiegyensúlyozza a banán édes erejét, ebből származik a lenyűgöző ízharmónia.

Egy croissant mellett isteni a banánlekvár

Én egy croissant-ra kanalaztam bőségesen, nem a legautentikusabb módon, de ezzel próbáltam megidézni a Karib-térség szigeteinek hangulatát, ahol a francia gasztronómia hatása a mai napig érezhető.

Persze kiváló lehet a reggeli joghurton, zabkásán vagy egyszerűen csak pirítósra kenve is.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt a befőzés szezonja, készülj fel velünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...