Szinte sokkoló, amikor egy jól ismert gyümölcsöt teljesen új formában kóstolhatunk meg. A banánlekvár ennek a sokknak talán az egyik legjobb példája. Hiszen napi szinten fogyasztjuk ezt a trópusi gyümölcsöt, és nem is akárhogy: rengeteg különböző módját találtuk már fel a konyhai hasznosításának. Turmix, kenyér, palacsinta mind készül belőle, miért ne csatlakozhatna hát a banánlekvár is a sokszínű csapathoz?
Egy trópusi lekvár
A banán már nálunk is rég lerázta magáról az egzotikum jelzőt, egész évben ott van minden bolt polcán, szinte az egyik alapgyümölccsé vált. Persze vannak a világnak részei, ahol már ősidők óta mindennapos alapanyag.
Többek között a Karib-térség is egy ilyen hely. A sárga gyümölcs bőségesen terem itt, ráadásul nem csak az általunk ismert egyetlen fajta kapható. Apró, piros színű, fekete vagy kerek: ezek mind létező verziói a banánnak.
És mert minden kultúra üvegekbe zárja az éppen elérhető termést, a karibi emberek is így tesznek, jelen esetben a banánnal.
Citromízű banán
A recept után kutatva rájöttem, hogy ugyanúgy nincsen hivatalos receptje a banánlekvárnak, mint mondjuk nálunk az epernek. Mindenki szereti valami mással feldobni az ízét, esetleg teljesen üresen hagyni, hogy csak a gyümölcsöt lehessen benne érezni.
Ezért összeválogattam néhány olyan ízesítőt, ami a különböző leírásokban szerepelt, és karakteresen visszaadja a Karib-térség ízeit. A vanília és a rum mellett lime-ot is tettem bele, így egy fantasztikus házasítás jött létre, amelyben szinte tökéletesen kiegészítik egymást az aromák.
Hogyan főzzünk banánlekvárt?
Talán az egyik legfontosabb dolog a banánlekvár készítésénél a gyümölcs állapota. A befőzés szabályaival szembemenve, akkor lesz a legfinomabb a lekvár, ha túlérett banánt használunk hozzá.
Ilyenkor sokkal több cukor van benne, édesebb, és az állaga is könnyebben kezelhető, hiszen egy villa segítségével szét tudjuk nyomni.
Ezen túl elkészítése borzasztóan egyszerű: egy fazékban össze kell keverni a darabokra vágott banánt, egy kevés cukrot, vaníliát, rumot és limelevet. A cukor mennyisége mindig a gyümölcstől függ, amit én használtam elég édes volt, ezért körülbelül csak 5 dkg cukrot tettem egy csokor banánhoz.
Mindössze tíz perc főzés után elkészül és fantasztikus állaga lesz, ráadásul hozzáadott pektin vagy zselésítő nélkül. Színe sárgás-barnás, a cukortól enyhén karamellizálódik. A lime savassága kiegyensúlyozza a banán édes erejét, ebből származik a lenyűgöző ízharmónia.
Én egy croissant-ra kanalaztam bőségesen, nem a legautentikusabb módon, de ezzel próbáltam megidézni a Karib-térség szigeteinek hangulatát, ahol a francia gasztronómia hatása a mai napig érezhető.
Persze kiváló lehet a reggeli joghurton, zabkásán vagy egyszerűen csak pirítósra kenve is.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Itt a befőzés szezonja, készülj fel velünk: